| |     latinica | english  
Насловна
AKТУЕЛНО

КОНКУРС СРПСКОГ НАРОДНОГ САВЕТА

Српски народни савет, најстарије српско добротворно друштво у Америци, објавио је конкурс за додељивање 15 стипендија српским студентима на америчким државним факултетима. Стипендија је намењена студентима којима је бар један родитељ пореклом из Српске Крајине (Република Хрватска).

Рок за пријаву је 30. Јун 2020. године.  

Детаљније о конкурсу и образац пријаве

 

КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

1) Канцеларија за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова расписала је 15 маја 2020. године поновљене конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Конкурси су одворени од 18. маја до 01. јуна о.г.

Овде се могу пронаћи информације о конкурсима и процедури пријављивања.

 

2) Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је 31. Јануара 2020. године:

- Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години

- Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години.

Текстови  конкурса доступни су на интернет страници www.kultura.rs

Рок за подношење конкурсних пријава је 16. Март 2020. године.

За додатне информације заинтересовани се могу јавити Младену Весковићу на тел. +381-11-3398-026 или путем електронске поште: mladen.veskovic@kultura.gov.rs

 

СВЕСРПСКИ ДЕЧИЈИ САБОР

У организацији Дечијег културног центра из Београда и Канцеларије за дијаспору при Министарству спољних послова Р. Србије, а под покровитељством председника Р. Србије, од 22. до 27. маја 2020. године у Србији ће бити одржан трећи „Свесрпски дечији сабор“. Циљ манифестације је да млади који живе у иностранству упознају земљу свог порекла, њене знаменитости, културне и историјске тековине, као и да унапреде своје знање српског језика. Прошле године је на овом Сабору учествовало 70-торо деце из 11 земаља, укључујући и децу из Чикага.

И ове, као и ранијих година, деца ће бити смештена у породицама својих вршњака из београдских основних школа, док ће одрасли (од 5 до 7 деце један пратилац, од 7 до 10 деце два пратиоца) бити смештени у хотелу на бази полу-пансиона. Трошкове хотелског смештаја сноси организатор, а трошкове пута до Београда и назад сносе учесници.

Током боравка деца ће свечаном приредбом обележити Дан Ћирила и Методија (24. маја), а кроз програм „Београд кроз векове“ упознаће Калемегдан. Предвиђен је и обилазак знаменитости и музеја главног града и једнодневни излет на једну од одабраних локација (Винча, Виминацијум или Голубачка тврђава).

Група из једне земље може да броји најмање петоро, а највише десеторо деце узраста од 8 до 13 година. Група од петоро до седморо деце може да има једног пратиоца, а група од седморо до десеторо може имати два пратиоца. Услов је да деца која долазе буду део групе која се бави очувањем српске традиције и културе (фолклорна, драмска, певачка, спортска). Програм није предвиђен за појединачне доласке деце у пратњи родитеља. Сваку земљу може да представља само једна група.

Молим да нас што пре обавестите уколико сте заинтересовани да формирате овакву групу како бисмо предузели даље кораке у организацији. (видео)

Контакт: info@scgchicago.org

 

2020 ГЛОБАЛНИ САМИТ МЛАДИХ ЛИДЕРА - програм Града Чикага намењен сестринским градовима

Канцеларија Сестринских градова при Градској скупштини Чикага од 2016. године организује једном годишње окупљање младих лидера. Програм је намењен искључиво девојчицама узраста 14 до 16 година, из Чикага и 29 сестринских градова, међу којима је и Београд. Кроз овај програм до сада је прошло 360 девојчица.

Организатор 2020. Global Youth Ambassadors Leadership Program обавезује се да ће за једну учесницу из Србије и њеног наставника, које они изаберу, платити све трошкове, укључујући авио карту, визу, храну и смештај.

Овогодишње окупљање планирано је од 11. до 18. јула у Чикагу, а заинтересовани могу да поднесу пријаве до 27. јануара 2020. год. преко портала.

http://www.chicagosistercities.com/initiative/global-youth-ambassadors/


Верзија за штампу
Дијаспора
AKТУЕЛНО
О дијаспори и Србима у региону
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Водич за повратнике
Војни меморијали