| |     ћирилица | english  
Naslovna
Konkursi i konferencije tokom 2020. godine

DESETA MEDIJSKA KONFERENCIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU

Udruženje novinara Srbije (UNS) uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova organizovaće 29. decembra 2020. godine Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu. Konferencija će zbog pandemije KOVID-19 biti održana preko ZOOM aplikacije.

Tema Desete koferencije biće rad medija, organizacija i rad udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane virusiim KOVID-19, te da li je i na koji način pamdemija uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori i regionu.

U drugom delu Konferencije biće predstavljen UNS-ov sajt www.umrezavanje.rs, pokrenut povodom desete jubilarne Konferencije sa idejom da predstavlja platformu za umrežavanje medija i organizacija Srba iz regiona i dijaspore sa matičnom državom.

Prijave za učešće na konferenciji zainteresovani predstavnici medija, udruženja i organizacija mogu da pošalju na elektronsku adresu ana.petronijevic@uns.rs do 17. Decembra 2020. godine.

 

KONKURS SRPSKOG NARODNOG SAVETA

Srpski narodni savet, najstarije srpsko dobrotvorno društvo u Amarici, objavio je konkurs za dodeljivanje 15 stipendija  studentima na američkim državnim fakultetima. Stipendija je namenjena studentima kojima je bar jedan roditelj poreklom iz Srpske Krajine (Republika Hrvatska). 

Rok za prijavu je 30. jun 2020. godine 

Detaljnije o konkursu i obrazac prijave

 

KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA 

1) Kancelarija za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova raspisala je 15 maja 2020. godine ponovljene konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Konkursi su odvoreni od 18. maja do 01. juna o.g.

Ovde se mogu pronaći informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja.

 

2) Ministarstvo kulture I informisanja Republike Srbije raspisalo je 31. Januara 2020. godine:

Konkurs za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2020. godini

Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini.

Tekstovi  konkursa dostupni su na internet stranici www.kultura.gov.rs

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 16. Mart 2020. Godine.

Za dodatne informacije zainteresovani se mogu javiti Mladenu Veskoviću na tel. +381-11-3398-026 ili putem elektronske pošte: mladen.veskovic@kultura.gov.rs

 

SVESRPSKI DEČIJI SABOR

U organizaciji Dečijeg kulturnog centra iz Beograda I Kancelarije za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika R. Srbije, od 22. Do 27. Maja 2020. godine u Srbiji će biti održan treći “Svesrpski dečiji sabor”. Cilj manifestacije je da mladi upoznaju zemlju svog porekla, znamenitosti Srbije, kulturne I istorijske tekovine, kao I da unaprede znanje srpskog jezika. Prosle godine je na ovom saboru ucestvovalo 70 dece iz 11 zemalja, uključujuci I decu iz Čikaga.

Deca ce I ove godine biti smestena u porodicama svojih vrsnjaka iz beogradskih osnovnih skola, dok ce odrasli (najvise dva pratioca po grupi) biti smesteni u hotelu na bazi polu-pansiona (bed and breakfast). Troskove hotelskog smestaja snosi organizator, a troskove puta do Beograda I nazad snose učesnici.

Tokom boravka deca će svečanom priredbom obeležiti Dan Ćirila I Metodija (24. Maja), a kroz program “Beograd kroz vekove” upoznaće Kalemegdan. Predviđen je I obilazak znamenitosti I muzeja glavnog grada I jednodnevni izlet na jednu od odabranih lokacija (Vinča, Viminacijum ili Golubačka tvrđava).

Grupa iz jedne zemlje može da broji najmanje petoro a najviše desetoro dece uzrasta od 8 do 13 godina. Grupa od petoro do sedmoro dece može da ima jednog odraslog pratioca, a grupa od sedmoro do desetoro može da ima dva pratioca.

Uslov je da deca koja dolaze budu deo grupe koja se bavi očuvawem srpske tradicije I kulture (folklorna, dramska, pevačkа, sportska grupa). Program nije predviđen za pojedinačne dolaske dece u pratnji roditelja. Svaku zemlju može da predstavlja samo jedna grupa. 

Molim vas da nas što pre obavestite da li ste zainteresovani da formirate ovakvu grupu kako bismo preduzeli dalje korake u organizaciji. (Video)

Kontakt: info@scgchicago.org

 

2020. GLOBALNI SAMIT MLADIH LIDERA - program Grada Čikaga namenjen sestrinskim gradovima 

Kancelarija Sestrinskih gradova pri Gradskoj skupštini Čikaga, zajedno sa Univerzitetom Ilinois iz Čikaga, od 2016. godine organizuje jednom godišnje okupljanje mladih lidera. Program je namenjen devojčicama uzrasta od 14 do 16 godina iz Čikaga i 29. sestrinskih gradova, među kojima je i Beograd. 

Organizator 2020. Global Youth Ambassadors Leadership Program obavezuje se da će za jednu učesnicu iz Srbije i njenog nastavnika, koje oni izaberu, platiti sve troškove, uključujući avio kartu, vizu, hranu i smeštaj. 

Ovogodišnji program održaće se od 11. do 18. jula u Čikagu, a zainteresovani mogu da podnesu prijave do 27. januara 2020. godine preko portala

http://www.chicagosistercities.com/initiative/global-youth-ambassadors/


Verzija za štampu
Dijaspora
Konkursi za sufinansiranje projekata 2023. godine
Izdavanje parametara za elektronsku identifikaciju
Popis stanovništva u Republici Srbiji 2022. godine
Konkursi tokom 2022. godine
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova o obavezi plaćanja poreza
Predstavnici Srbije prvi put učestvovali na tradicionalnoj paradi u Čikagu povodom Indigenous Day (Columbus Day)
Onlajn grupna nastava srpskog kao zavičajnog jezika
Vakcinacija srpskih državljana iz dijaspore
Konkursi i konferencije tokom 2021. godine
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova
Konkursi i konferencije tokom 2020. godine
O dijaspori i Srbima u regionu
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Vodič za povratnike
Vojni memorijali