| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Rad sa strankama: 10:00 - 16:00 časova *

* osim u vreme praznika

Adresa
201 East Ohio Street, Suite 200
CHICAGO, IL 60611
USA

Telefon:  + 1 (312) 670-6707

Pasoši - lokal 101

Vize, overe i matičarski poslovi - lokal 108

Državljanstvo i drugo - lokal 105

Lokacija/Mapa                        
Fax:         + 1 (312) 670-6787 Konzularna nadležnost
E-mail: info@scgchicago.org Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.chicago.mfa.gov.rs Advokati

 

 

 

 


 
 
 
PRIJEM ZA DIJASPORU U KONZULATU

Povodom novogodišnjih i božićnih praznika u Generalnom konzulatu je održan tradicionalan prijem za predstavnike dijaspore. Istovremeno, prijem je bio posvećen i Srpskom filmskom festivalu koji je održan u Čikagu od 29.novembra do 3.decembra.

Prijemu su prisustvovali predstavnici srpskih organizacija, crkveno-školskih opština, udruženja, srpskih institucija kulure, predstavnici medija dijaspore i pojedinci iz srpske zajednice. Takođe, prijemu su prisustvovale i gošće Filmskog festivala – glumice Hristina Popović i Maša Dakić.

Prisutnima se obratio konzul-žeran Dejan Radulović i tom prilikom se zahvalio na saradnji u protekloj godini i čestitao nastupajuće praznike. Takođe, istakao je značaj Filmskog festivala za zajednicu u Čikagu i izrazio podršku organizatoru – listu srpske dijaspore u SAD “Ogledalo”. 

Ovom prilikom je Slavici Petrović iz Čikaga, osnivaču Srpskog filmskog festivala i vlasnici i urednici lista “Ogledalo”, uručena zahvalnica Generalnog konzulata za ukupan višegodišnji doprinos očuvanju identiteta, jezika i kulture srpske zajednice u SAD, njenom medijskom informisanju, jačanju veza sa maticom, kao i afirmaciji srpske kulture, posebno u oblasti filmske i pozorišne umetnosti.

Galerija fotografija sa prijema se može videti ovde.   
    
 


FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU

Srpski filmski festival 2017 je održan u Čikagu u periodu od 29.novembra do 3.decembra. Ovaj peti po redu Festival bio je posvećen velikanu srpskog glumišta Ljubiši Samardžiću. Gosti Festivala su imali priliku da se upišu u knjigu koja će biti dostavljena porodici Samardžić. Takođe, prikazan je i dokumentarni film  “Panta Rei” koji je autobigrafska apriča Ljubiše Samardžića o svojoj glumačkoj karijeri.

Festival je otvoren filmom Emira Kusturice “Na mlečnom putu” u bioskopskoj dvorani “Pickwick”. Ceremoniji otvaranja Festivala je u ime Generalnog konzulata prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović koji se tim povodom obratio i istakao značaj i podršku Festivalu. Otvaranju Festivala i projekciji filma Emira Kusturice su prisustvovali i predstavnici konzularnog kora u Čikagu, odnosno generalni konzuli više zemalja.

Na Festivalu su prikazani i sledeći igrani filmovi “Slepi putnik na brodu ludaka”, “Rekviejem za gospodju J”,  “Vojna akademija 3” i “Jesen Samuraja”. Takođe prikazani su dokumentarni filmovi “Obećanje” i “Lutajuća srca”.

Gošće Festivala su bile glumice Hristina Popović, Maša Dakić i Marija Karan.  Na ceremoniji zatvaranja uručne se plakete glumicama za učešće na Festivalu. Takođe, na trećoj večeri Festivala ljubiteljima srpskog filma se obratio i Rastko Janković, v.d. pomoćnika direktora Uprave za dijasporu u Ministarstvu spoljnih poslove Republike Srbije izraživši tom prilikom podršku Festivalu.

Osnivač i ogranizator Festivala je list srpske dijaspore “Ogledalo”.

Galerija fotografija sa Festivala se može pogledati ovde. 


OBELEŽEN DAN PRIMIRJA

Dan primirja obeležen je prigodnim skupom koji je održan 11.novembra u Generalnom konzulatu. Skup je organizovan u saradnji sa Srpskom narodnom odbranom jednom od najstarijih srpskih organizacija u SAD. 

U prigodnim obraćanjima izraženo je poštovanje i počast hrabrim srpskim vojnicima i svim žrtvama srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata. Posebno je odata počast i sećanje na hiljade srpskih dobrovoljaca iz Amerike učesnika Prvog svetskog rata. Skupu su prisustvovali i potomci nekoliko srpskih dobrovoljaca iz Amerike.

Nakon uvodnog obraćanja konzula žerana prisutnima se obratio  predsednik Srpske narodne odbrane Nebojša Živković koji je govorio o značajnoj ulozi ove srpske organizacije i njenog prvog predsednika Mihajla Pupina u organizovanju pomoći i okupljanju srpskih dobrovoljaca u SAD.

Specijalni gost skupa povodom Dana primirja je bila Krinka Vidaković Petrov, profesor i pisac, bivši ambasador Srbije, odnosno SR Jugoslavije u Izraelu. Značajan deo njenog stvaralačkog i istraživačog opusa sažet je u nekoliko knjiga posvećenih srpskom rasejanju u Americi. Krinka Vidaković Petrov je govorila o srpskim dobrovoljcima iz Amerike, njihovom organizovanju, prikupljanju finansijske pomoći, ulozi žena u prikupljanju pomoći, kao i sveukupnom angažovanju srpskog rasejanja u Americi u periodu pre i tokom Prvog svetskog rata.

Nakon prigodnih izlaganja, prikazan je dokumentarni film o najodlikovanijoj ženi “Milunka Savić – heroina Prvog svetskog rata”. Takođe, u Generalnom konzulatu su bili izloženi eksponati dokumenata i fotografija iz evidencije SNO o organizovanju srpskih dobrovoljaca, kao i  priče o odlikovanim Srbima, pripadnicima američke vojske tokom Prvog svetskog rata.

Svim prisutnima su uručene značke Natalijine ramonde – simbola Dana primirja u Srbiji.

Galerija fotografija sa ovog skupa može se videti ovde.        


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova