| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Rad sa strankama: 10:00 - 16:00 časova *

* osim u vreme praznika

Adresa
201 East Ohio Street, Suite 200
CHICAGO, IL 60611
USA

Telefon:  + 1 (312) 670-6707

Pasoši - lokal 101

Vize, overe i matičarski poslovi - lokal 108

Državljanstvo i drugo - lokal 105

Lokacija/Mapa                        
Fax:         + 1 (312) 670-6787 Konzularna nadležnost
E-mail: info@scgchicago.org Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.chicago.mfa.gov.rs Advokati

 

 

Dobrodošli na internet prezentaciju Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu.

Svrha ove prezentacije je da vas informiše, ali i da bude sredstvo koje će nam omogućiti uzajamnu komunikaciju.
Za sva pitanja na koja ne budete našli odgovor na ovoj internet stranici, pozivamo vas da nam se obratite direktno a mi ćemo se potruditi da odgovor dobijete u što kraćem roku. Vaše sugestije i komentari će nam pomoći da unapredimo kvalitet ove prezentacije.

Ujedno obaveštavamo da Generalni konzulat ima svoju e-mail listu preko koje prosleđuje informacije o aktivnostima Generalnog konzulata, novostima u pružanju konzularnih usluga, kao i o kulturnim i drugim događajima koje organizje Generalni konzulat ili su od od značaja za našu zajednicu u SAD. Ukoliko ste zainteresovani da putem e-mail-a dobijate informacije od Generalnog konzulata, molimo da nas o tome obavestite na info@scgchicago.org i tom prilikom dostavite vaše ime i prezime, kao i ime države u kojoj boravite u SAD. Biće nam drago da i na taj način budemo povezani. 

Zahvaljujemo se na poseti.

 


 
 
 
OBELEŽAVANjE 100-GODIŠNjICE SAVEZNIŠTVA SRBIJE I SAD U PRVOM SVETSKOM RATU

Ove godine se obeležava 100-godišnjica savezništva između Srbije i SAD, odnosno Proklamacije američkog predsednika Vilsona od 28. jula 1918. godine kada se u znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svetskom ratu vijorila zastava Srbije na Beloj kući i drugim institucijama u Vašingtonu. Ovim povodom u Vašingtonu će se u periodu od 25.jula do 28.jula 2018.godine održati niz manifestacija kojima će se na svečani način obeležiti ova značajna godišnjica. Organizatori obeležavanja godišnjice su Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu, Srpska pravoslavna crkva u SAD i predstavnici srpskih organizacija i srpske zajednice u SAD.  
U okviru proslave biće održan prijem na kojem se očekuje prisustvo visokih zvaničnika Republike Srbije i SAD. Takođe, episkop istočnoamerički Irinej će održati molitvu u američkom Kongresu nakon čega će pripadnicima srpsko-američke zajednice u SAD biti omogućeno da se sretnu sa svojim predstavnicima u Kongresu. Predviđeno je održavanje simpozijuma u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu uz učešće više predavača koji će govoriti o savezništvu između američkog i srpskog naroda u toku Prvog svetskog rata, kao i doprinosu srpske vojske i srpskog naroda velikoj pobedi. Tom prilikom biće predstavljena i izložba “Tamo daleko: 1918 - 2018”. Na Karnegi institutu za nauku u Vašingtonu će se održati koncert gudačkog kvarteta Škole za muzičke talente iz Ćuprije, Srbija, i Srpskog pevačkog društva “Lira” pri srpskom pravoslavnom hramu Svetog Luke u Vašingtonu. Takođe, predviđena je svepravoslavna liturgija i pomen žrtavma rata u Pravoslavnoj katedrali Svetog Nikole u Vašingtonu. Završna manifestacija će biti gala večera koja će se održati u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu.
Generalni konzulat poziva pripadnike srpske zajednice u SAD da svojim prisustvom doprinesu obeležavanju ove značajne godišinjice.
Program manifestacija i drugi detalji se mogu naći ovde.


KONCERTI “KOSOVSKIH BOŽURA” NA SREDNjEM ZAPADU

Muzički etno sastav iz Srbije “Kosovski božuri” su u okviru turneje na Srednjem Zapadu održali deset koncerata u srpskim pravoslavnim hramovima u Čikagu, kao i drugim gradovima u državi Ilinois i Indijani uključujući i grad Indijanopolis. Pored članova “Kosovskih božura”, prevdođenim glumicom Ivanom Žigon, na koncertima učestvuju i Bojana Peković, gusle, i Predrag Radisavljević, harmonika. Na koncertima izvode i recituju pesme inspirisane Kosovom i Metohijom. Posećenost na koncertima je bila izuzetno dobra i reakcije publike su veoma emotivne. 

Prvom koncertu održanom u crkvi Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu, u ime Generalnog konzulata je prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović. Takođe, tokom boravka u Čikagu članovi muzičkog sastava “Kosovski božuri” posetili su i Generalni konzulat.

Galerija fotografija se može pogledati ovde.


“DANI DUŠANA KOVAČEVIĆA” U ČIKAGU

U organizaciji Srpskog pozorišta “Mira Sremčević” u Čikagu je održan festival “Dani Dušana Kovačevića”. Tom prilikom su prikazne predstave “Zvezdana prašina” u izvođenju članova Srpskog pozorišta u Čikagu i “Maratonke trče počasni krug” u izvođenju članova Srpskog pozorišta iz Toronta. Planirana treća predstava “Saborni centar” Srpskog pozorišta u Čikagu je otkazana iz opravdanih razloga. 

Na Festivalu su se publici obratili Slavica Petrović iz Srpskog pozorišta u Čikagu i konzul žeran Dejan Radulović koji se zahvalio na organizaciji Festivala i istako entuzijazam članova srpskih pozorišta koja su se afirmisala prethodnih godina i time zauzeli posebno mesto u kulturnom životu srpskih zajednica u Čikagu i Torontu.

Tom prilikom pročitana je i pozdravna poruka Dušana Kovačevića koju je poslao povodom održavanja Festivala u Čikagu. Nakon predstave Srpskog pozorišta iz Toronta konzul žeran Dejan Radulović se susreo sa glumcima i zahvalio im se na gostovanju na Festivalu u Čikagu.

Galerija fotografija se može pogledati ovde


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova