| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

POSEBAN REŽIM RADA GENERALNOG KONZULATA
USLED EPIDEMIJE KORONA VIRUSA U SAD

Zbog epidemije korona virusa u SAD i potrebe za preduzimanjem mera u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu u svom radu preduzeće preventivne mere kao što su: nošenje maski, rukavica, minimalni kontakt sa klijentima, ograničen broj stranaka koje možemo u isto vreme primiti.

HVALA NA RAZUMEVANJU I PODRŠCI


 

Radno vreme
ponedeljak - petak: 9:00–17:00 
Rad sa strankama: 10:00-13:00  

* osim u vreme praznika

 
Adresa
201 East Ohio Street, Suite 200
CHICAGO, IL 60611
USA

Telefon:+1 312 670 6707

Posle radnog vremena u hitnim slučajevima:

+ 1 312 804 8606

Pasoši, vize, overe i matičarski poslovi - lokal 108

Državljanstvo i drugo - lokal 105

Lokacija/Mapa               

                                             

Fax:         + 1 312 670 6787 Konzularna nadležnost
E-mail: info@scgchicago.org Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.chicago.mfa.gov.rs Advokati

Ukoliko želite da dobijate e-mailom informacije o aktivnostima Generalnog konzulata, novostima u pružanju konzularnih usluga, kao i kulturnim i drugim događajima u čijoj organizaciji učestvuje Generalni konzulat možete se prijaviti i po želji odjaviti na našu listu preko ovog linka 

 

AKTUELNO


KONKURS SRPSKOG NARODNOG SAVETA

Srpski narodni savet, najstarije srpsko dobrotvorno društvo u Amarici, objavio je konkurs za dodeljivanje 15 stipendija  studentima na američkim državnim fakultetima. Stipendija je namenjena studentima kojima je bar jedan roditelj poreklom iz Srpske Krajine (Republika Hrvatska).

Rok za prijavu je 30. jun 2020. godine

Detaljnije o konkursu i obrazac prijave

 

 

KORONA VIRUS

 

RAČUNI ZA UPLATU DONACIJA ZA BORBU PROTIV EPIDEMIJE COVID-19

Režim ulaska u Republiku Srbiju - informacija na engleskom jeziku

Režim ulaska u SAD

Informacije o podnošenju zahteva za produženje boravka u SAD povodom virusa COVID-19

O merama koje je Republika Srbija preduzela sa ciljem sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, možete se informisati na sajtu: Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja Republike Srbije

Informacije o postupku na graničnim prelazima pri ulasku putnika u Republiku Srbiju:
- Postupanje sa licem za koga postoji sumnja na infekciju izazvanu novim "korona" virusom SARS–CoV-2 
- Postupanje sa licem kome je izdato Rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor

Poziv medicinarima iz dijaspore da pomognu u borbi protiv COVID-19

21.05.2020 - Vlada R. Srbije donela je Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju koja stupa na snagu od 22.05.2020. godine. Ovim odlukama otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i od 22.05.2020. funkcionišu po uobičajenom režimu.

Takođe, izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću ukinuta je zabrana ulaska u R. Srbiju, kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana. Za ulazak u R. Srbiju više nije potrebna posebna saglasnost/dozvola ni za ulazak domaćih, ni za ulazak svih kategorija stranih državljana, čime je prelazak državne granice R. Srbije vraćen u uobičajeni režim. Svim licima koja ulaze u R. Srbiju, umesto ranijih mera izolacije i obaveze posedovanja negativnog PCR testa, prilikom pasoške kontrole se uručuje pismeno obaveštenje - zdravstveno upozorenje o merama kojih se treba pridržavati radi suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.

Strani državljani kojima je rok važenja privremenog boravka u R. Srbiji istekao nakon dana proglašenja vanrednog stanja u R. Srbiji zbog epidemije zarazne bolesti COVID-19 mogu ući u R. Srbiju najkasnije do 1. jula 2020. godine i u roku od 30 dana podneti zahtev za produženje privremenog boravka.

Svim licima kojima je u skladu sa ranije važećim propisom određena mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima), a koja do dana stupanja na snagu ove odluke nije istekla, danom stupanja na snagu ove odluuke obustavlja se od daljeg izvršenja. 

11.05.2020 - Republička izborna komisija donela je Rešenje o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine AP Vojvodine i odbornike skupštine opština i gradova. 

07.05.2020 - Članom 9. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Vlada R. Srbije ukinula je sve prethodno utvrđene zhabrane obavljanja javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju autobusima, uz poštovanje preporuka nadležnog zavoda, odnosno Instituta za javno zdravlje za odvijanje ove vrste prevoza. 

06.05.2020 – Narodna skupština Republike Srbije donela je Odluku o ukidanju vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine na teritoriji R. Srbije. 

Pravni akti doneti povodom vanrednog stanja

20.03.2020 - Imajući u vidu sprečenost obavljanja programskih aktivnosti ustanova kulture i zabranu okupljanja u zatvorenim prostorima za više od 50 osoba, Ministarstvo kulture i informisanja R. Srbije preporučilo je ustanovama kulture u Srbiji da svoje digitalizovane materijale učine dostupnijim preko svojih internet stranica. Spisak digitalizovanih kulturnih sadržaja nalazi se na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja. Takođe, ustanovljen je i Pretraživač kulturnog nasleđa R. Srbije.

19.03.2020 - Odlukom Vlade Srbije zatvoreni su svi granični prelazi za ulazak putnika u Republiku Srbiju u međunarodnom drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični sobraćaj prema susedima.  Privremeno zatvoreni granični prelazi

Uredba o merama za vreme vanrednog stanja dopunjena je članom 4a kojim se propisuje zabrana sletanja i poletanja sa aerodroma u R. Srbiji;

17.03.2020 -.U skladu sa čl. 5 Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, koju je danas donela Vlada R. Srbije, prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike raspisanim za 26. april 2020. godine. Republička izborna komisija donela je Rešenje o prekidu izbornih radnji za vreme dok traje vanredno stanje. 

16.03.2020 - Preporučujemo državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.
Odlukom Vlade R. Srbije utvrđeno je da državljani R. Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju u izolaciju u trajanju od 28 dana.
Državljanima R. Srbije koji dolaze iz drugih država odrediće se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima). Pri ulasku u zemlju građanima će biti uručeno obavezujuće rešenje.
Primena navedenih mera striktno će se kontrolisati i svako nepridržavanje istih biće najstrože sankcionisano propisanom kaznom. 

Zaključkom Vlade R. Srbije u organima državne uprave obustavlja se rad sa strankama putem neposrednok kontakta tokom perioda vanrednog stanja. 

14.3.2020 - Vlada Republike Srbije na donela je Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2. U tački 4. Odluke stoji da, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju R. Srbije, stranim državljanima koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarista epidemije, nadležni organi privremeno zabrane, odnosno ograniče ulazak i kretanje, i to iz - provincije Hubej (Hubei) u Narodnoj Republici Kini, grada Degu (Daegu) i provincije Severni Gjongsang (North Geyongsang) u Republici Koreji, Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke.
Ove mere se neće primenjivati na:
1)  posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja medjunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju medjunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije;
2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na medjunarodnom vodnom putu na teritoriji R.  Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrdjenih medjudržavnim sporazumima;
4) posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko medjunarodnih aerodroma R.Srbije;
5)  lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;
6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem.
7) akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade.
8) strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u R. Srbiji
Državljanima R. Srbije i licima iz tačke 4. Stav 2. podtačka 8 koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-10, odnosno žarišta epidemije utvrđenih u gorenavedenoj tački 4. stav 1 ove Odluke, određuje se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Napominjemo da se mere zabrane odnose na sve strane državljane (i one iz trećih zemalja) koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, navedenih u tekstu Odluke.

Dvojnim državljanima se skreće posebna pažnja da u R. Srbiju mogu da uđu samo ukoliko prezentuju pasoš R. Srbije, a ne zemlje koja se nalazi na listi zemalja za koje važi zabrana (Nemačka, Austrija, Švajcarska).

13.03.2020 - Vlada R. Srbije Donela je Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, kojom je propisano da se mere privremene zabrane odnosno ograničenja ulaska I kretanja stranih državljana koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19 (žarišta epidemije) I to iz: provincije Hubej u NR Kini, grada Degu I provincije Severni Gjongsang u R. Koreji, kantona Tićino u Švajcarskoj Konfederaciji, Republike Italije, Islamske Republiek Iran I Rumunije, ne primenjuju na posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja prevoza tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju.  Međunarodni tranzitni prevoz tereta ograničava se na 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije.

KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLjANIMA REPUBLIKE SRBIJE U INOSTRANSTVU


 
 
 
PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE

U prostorijama Generalnog konzulata u Čikagu povodom obeležavanja Dana državnosti održan je prijem kome su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, lokalnih institucija, Srpske pravoslavne crkve, srpskih klubova i udruženja, kao i naši ugledni iseljenici, među kojima i bivši generalni konzul R. Srbije Desko Nikitović. 

Nakon intoniranja himni, koje je izvela naša operska diva Slađana Sarić, pročitane su čestitke koje su ovom prilikom uputili gradonačelnik Čikaga Lorry Lightfoot, ministar pravde (Attorney General) države Ilinois Kwame Raoul, kao šef trezora okruga Kuk Maria Pappas.

U svom obaćanju konzul-žeran M.Varadinović je podsetio da je prvi Ustav Kneževine Srbije – Sretenjski ustav iz 1835. godine, jedan od prvih takvih pravnih akata kojim je ograničena vlast Kneza i uvedena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Ovaj liberalni Ustav simboliše trajnu težnju Srbije za demokratijom i slobodom u okviru porodice evropskih naroda.

Na kraju zvaničnog dela programa devojke iz folklornog ansambla „Kolo“ obučene u tradicionalne narodne nošnje izvele su kompoziciju „Ovo je Srbija“.

Prilog o ovom događaju napravila je lokalna RTV Avala, a vest su prenele RTS i BN

Fotografije


PROSLAVA DANA REPUBLIKE SRPSKE U ČIKAGU

U prostorijama Sabornog hrama u Čikagu održana je proslava Dana Republike Srpske i njene slave Sv. Stefana. Na poziv Udruženja Srba Republike Srpske ovom događaju prisustvovao je i konzul-žeran Milan Varadinivić, koji se u svom kraćem obraćanju zahvalio na srdačnom dočeku, podsetio na vrednost mira i izrazio nadu da će se svi narodi u regionu ubuduće posvetiti razvijanju međusobne saradnje.

Reportaže: RTV Avala i Srpska TV


BADNJE VEČE U MANASTIRU NOVA GRAČANICA

U Manastiru Nova Gračanica za Badnje veče 6. januara 2020. godine služio je Vladika Sredwezapadnoamerički Longin, uz Igumana Serafima Baltića i još nekoliko sveštenika. Nakon večernje službe i paljenja Badnjaka u manastirskom domu poslužena je večera za sve goste.

  


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova