| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Rad sa strankama: 10:00 - 16:00 časova *

* osim u vreme praznika

Adresa
201 East Ohio Street, Suite 200
CHICAGO, IL 60611
USA

Telefon:  + 1 (312) 670-6707

Pasoši - lokal 101

Vize, overe i matičarski poslovi - lokal 108

Državljanstvo i drugo - lokal 105

Lokacija/Mapa                        
Fax:         + 1 (312) 670-6787 Konzularna nadležnost
E-mail: info@scgchicago.org Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.chicago.mfa.gov.rs Advokati

 

 

 

 


 
 
 
PROSLAVA SV. MARDARIJA

U Čikagu je održan trodnevni simpozijum posvećen životu prvog episkopa u Americi Mardarija.

U nedelju je u prisustvu Njegove Svetosti srpskog Patrijarha G.Irineja, mitropolita Amfilohija, vladike novogračaničko-srednjezapadno američkog Longina i drugih vladika održana liturgija u Manastiru Sveti Sava u Libertvilu.

Proslavi je prisustvovao i izaslanik predsednika Republike g. Vladimir Božović koji je pročitao pismo predsednika Republike.

Pismo prenosimo u celosti.

 

 

 

 

 

 

 

 


NOVI PASOŠ BEZ PODNOŠENJA IZVODA I UVERENJA

Generalni konzulat podseća državljane Republike Srbije na boravku u SAD da  prilikom podnošenja zahteva za pasoš više nije potrebno da se prilaže izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Republike Srbije. Propis koji navedeno omogućava je stupio na snagu u junu 2016.godine i od tada se primenjuje. Podaci iz matičnih knjiga se pribavljaju službenim putem. Prilikom podnošenja zahteva za pasoš podnosilac je dužan da potpiše izjavu da je saglasan da se potrebni podaci pribave na taj način. Zakonski rok za razmenu podataka iz službenih evidencija je petnaest dana. Detalji o podnošnju zahteva za pasoš se mogu naći ovde.

I pored navedenog, podnosilac zahteva za pasoš, ukoliko želi, može da podnese izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Republike Srbije ne starije od godinu dana. U tom slučaju proces rešavanja zahteva za pasoš biće kraći za period pribavljanja podataka služebnim putem.

Državljanima Srbije koji podnose zahtev za pasoš i tom prilikom se izjasne da se  podaci iz matičnih knjiga pribave službenim putem, Generalni konzulat preporučuje da ponesu sa sobom stara dokumenta ukoliko istim raspolažu. Podaci iz tih dokumenata će se iskoristiti radi potpunijeg podnošenja zahteva.  

Generalni konzulat napominje da državljani Srbije koji planiraju da putuju u Srbiju tokom letnjih meseci i koji žele u mestu prebivališta da podnesu zahtev za izdavanje novog pasoša mogu dobiti isti po ubrzanom postupku. Tom prilikom je potrebno da se predoči dokaz o boravku u inostranstvu, odnosno SAD (zelena karta ili važeća američka viza).  


VEČE KARIKATURE I ANIMIRANOG FILMA

U Generalnom konzulatu je održano veče karikature i animiranog filma Zorana Jovanovića iz Beograda, poznatog karikaturiste i autora animiranih filmova čije se ime nalazi u Antologiji najboljih karikaturista i ilustratora po izboru “Njujork tajmsa”.

U Konzulatu su bile izložene najbolje karikature Zorana Jovanovića nagrađene na međunarodnim festivalima među kojima i karikatura “General sa krstovima” koja je obeležila njegovu profesionalnu karijeru. Takođe, emitovani su animirani filmovi “Marksijanci”, “Zastave”, “Antidogmin”, “Libertas” i “Ludi brod“.

Gosta je predstavio konzul žeran koji je potom govorio o stvaralačkom procesu, inspiracijama, uticaju novih tehnologija na razvoj karikature, angažovanju i iskustvu tokom rada i boravka u Njujorku. Prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja.

Jovanovićeva ostvarenja su prikazana na festivalima u Oberhauzenu, Montrealu, Krakovu, Sidneju, Beogradu, Zagrebu, Londonu, Aspenu. Retrospektive crtanih filmova imao je u kinotekama Harvarda, Tel Aviva, Jerusalima, Haife, u kulturnim centrima Bombaja, Nju Delhija, u studiju Volta Diznija.  Njegovi radovi su predstavljeni i u Muzeju moderne umetnosti (MOMA) u Njujorku.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.
 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova