| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Rad sa strankama: 10:00 - 16:00 časova *

* osim u vreme praznika

Adresa
201 East Ohio Street, Suite 200
CHICAGO, IL 60611
USA

Telefon:  + 1 (312) 670-6707

Pasoši - lokal 101

Vize, overe i matičarski poslovi - lokal 108

Državljanstvo i drugo - lokal 105

Lokacija/Mapa                        
Fax:         + 1 (312) 670-6787 Konzularna nadležnost
E-mail: info@scgchicago.org Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.chicago.mfa.gov.rs Advokati

 

 

Dobrodošli na internet prezentaciju Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu.

Svrha ove prezentacije je da vas informiše, ali i da bude sredstvo koje će nam omogućiti uzajamnu komunikaciju.
Za sva pitanja na koja ne budete našli odgovor na ovoj internet stranici, pozivamo vas da nam se obratite direktno a mi ćemo se potruditi da odgovor dobijete u što kraćem roku. Vaše sugestije i komentari će nam pomoći da unapredimo kvalitet ove prezentacije.

Ujedno obaveštavamo da Generalni konzulat ima svoju e-mail listu preko koje prosleđuje informacije o aktivnostima Generalnog konzulata, novostima u pružanju konzularnih usluga, kao i o kulturnim i drugim događajima koje organizje Generalni konzulat ili su od od značaja za našu zajednicu u SAD. Ukoliko ste zainteresovani da putem e-mail-a dobijate informacije od Generalnog konzulata, molimo da nas o tome obavestite na info@scgchicago.org i tom prilikom dostavite vaše ime i prezime, kao i ime države u kojoj boravite u SAD. Biće nam drago da i na taj način budemo povezani. 

Zahvaljujemo se na poseti.

 


 
 
 
KONZULARNI DANI TOKOM “SRBIJADE 2018” U KLIVLENDU

Konzularni dani u Klivlendu su održani 1. i 2.septembra tokom manifestacije “Srbijada 2018”. Manifestacija je održana na imanju srpske pravoslavne crkve Sveti Sava.    
Generalni konzulat je imao svoj štand na kojem su posetioci “Srbijade” imali prilike da razgovaraju sa predstavnicima Generalnog konzulata i dobiju odgovore na pitanja iz konzularne nadležnosti. Najčešća pitanja su se odnosila na pružanje konzularnih usluga – izdavanje pasoša, prijem u državljanstvo, prijava rođenja deteta, prijava braka, carinske povlastice i drugo.
Na štandu su posetioci imali prilike do dobiju turistički promotivni materijal, brošure o investiranju u Srbiju i drugo. Više stotina lica je posetilo štand Generalnog konzulata.
“Srbijada” je tradicinalna manifestacija koja se održava od 1993.godine i koja okuplja srpsku zajednicu sa celog severnoameričkog kontinenta. Reč je o turniru srpskih fudbalskih klubova sa teritorije SAD i Kanade. Na ovogodišnjoj “Srbijadi” je učestvovalo je preko 50 srpskih fudbalskih klubova. Domaćin “Srbijade 2018” je bio fudbalski klub “Karađorđe” iz Klivlenda.

 


DAN KADA SE ZASTAVA SRBIJE VIJORILA IZNAD BELE KUĆE

U Vašingtonu je u periodu od 25. jula do 28. jula 2018. godine održano više manifestacija kojim je obeležena 100-godišnjica savezništva između Srbije i SAD, odnosno Proklamacije američkog predsednika Vilsona od 28. jula 1918. godine kada se u znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svetskom ratu vijorila zastava Srbije na Beloj kući i drugim institucijama u Vašingtonu. Organizatori obeležavanja godišnjice su Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu, Srpska pravoslavna crkva u SAD i predstavnici srpskih organizacija i srpske zajednice u SAD.  

Povodom značajne godišnjice održan je prijem u američkom Kongresu kojem su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, kao i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović. Prisutnim zvanicama su se obratili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, kopredsedavajući Srpskog kokusa Ted Po, senator Ron Džonson, zamenica pomoćnika sekretara odbrane SAD Lora Kuper i episkop istočnoamerički Irinej. Tom prilikom je istaknut značaj proslave godišnjice, kao i obostrana spremnost za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i SAD. Predsednica Vlade Ana Brnabić je uručila orden kongresmenu Ted Po-u kojim je odlikovan od strane predsednika Republike Aleksandra Vučića u znak zahvalnosti za doprinos jačanju veza između Srbije i SAD.

Episkop istočnoamerički Irinej je održao molitvu u američkom Kongresu nakon čega su  pripadnici srpsko-američke zajednice u SAD bili u mogućnosti da se sretnu sa svojim predstavnicima u Kongresu. U Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu je održan simpozijum uz učešće više predavača koji su govorili o savezništvu između američkog i srpskog naroda u toku Prvog svetskog rata, kao i doprinosu srpske vojske i srpskog naroda, a posebno učešću i doprinosu Srba iz Amerike velikoj pobedi. Tom prilikom je  predstavljena i izložba “Tamo daleko: 1918 - 2018”.

Na Karnegi institutu za nauku u Vašingtonu je nakon prijema organizovanog od strane Kancelarije Republike Srpske, i uz učešće predsednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, održan koncert gudačkog kvarteta Škole za muzičke talente iz Ćuprije, Srbija, i Srpskog pevačkog društva “Lira” pri srpskom pravoslavnom hramu Svetog Luke u Vašingtonu. Takođe, održana je svepravoslavna liturgija i pomen žrtvama rata u Pravoslavnoj katedrali Svetog Nikole u Vašingtonu. Završna manifestacija je bila gala večera koja je održana u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu.

Galerija fotografija se može pogledati ovde.

 


KONZULARNI DAN U JUŽNOJ KALIFORNIJI


Generalni konzulat organizuje Konzularni dan u subotu, 29.septembra tokom Srpskog festivala u pravoslavnom hramu Svete Petke u San Marcos (1854 Knob Hill Road, San Marcos, CA 92069).

Predstavnici Generanog konzulata će 29.septembra biti prisutni u navedenom hramu i biće u prilici da prime moguće zahteve i odgovaraju na pitanja iz konzularne nadležnosti. Ovo se ne odnosi na podnošenje zahteva za pasoš, jer se ovi zahtevi mogu isključivo podneti u prostorijama Generalnog konzulata. 

Napominjemo da će ovom prilikom biti moguće da se potpišu i overe ovlašćenja, posebno ona koja se odnose na nasledna prava i nekretnine u Srbiji. Za overu ovlašćenja u propisanoj formi je neophodno da se telst ovlašćenja unapred dostavi u WORD formatu, napisan na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, na e-mail: info@scgchicago.org.  Istovremeno je neophodno dostaviti i kopiju važećeg identifikacionog dokumenta (važeći pasoš R.Srbije). Ukoliko davalac ovlašćenja nema važeći pasoš R.Srbije, neophodno je dosataviti kopiju američkog važećeg identifikacionog dokumenta (pasoš, zelena karta ili vozačka dozvola). Po prijemu е-mail-а sa navedenim dokumentima, Generalni konzulat će dostaviti uputsvo u vezi sa plaćanjem konzularne takse.

Naglašavamo da se overa dokumenata neće moći realizovati na licu mesta ukoliko prethodno nisu dostavljena na gore opisani način. Inače, dodatne informacije u vezi sa overom dokuemnata se mogu naći ovde

Pozivamo državljane Republike Srbije u Kaliforniji i susednim državama da iskoriste ovu priliku i overe potrebna dokumenta ili se sretnu sa predstavnicima Generalnog konzulata radi pitanja iz konzularne nadležnosti. 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova