| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Rad sa strankama: 10:00 - 16:00 časova *

* osim u vreme praznika

Adresa
201 East Ohio Street, Suite 200
CHICAGO, IL 60611
USA

Telefon:  + 1 (312) 670-6707

Pasoši - lokal 101

Vize, overe i matičarski poslovi - lokal 108

Državljanstvo i drugo - lokal 105

Lokacija/Mapa                        
Fax:         + 1 (312) 670-6787 Konzularna nadležnost
E-mail: info@scgchicago.org Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.chicago.mfa.gov.rs Advokati

 

 

 

Generalni konzulat će biti zatvoren 28. maja 2018. godine zbog praznika Memorial Day u SAD. Ukoliko ste državljanin Republike Srbije i potrebna vam je hitna pomoć, molimo pozovite + 1 312 804 0123.


 
 
 
ODBOJKAŠI SRBIJE U ČIKAGU

Odbojkaška muška reprezentacija Srbije će gostovati u Čikagu i tom prilikom odigrati utakmice sa reprezentacijama SAD, Poljske i Irana od 15. do 17. juna 2018. Utakmice se igraju u okviru Lige nacija.

Utakmice će se igrati u Sears Centre Arena (5333 Prairie Stone Pkwy, Hoffman Estates, IL 60192).

Generalni konzulat poziva ljubitelje odbojke i sve zainteresovane da ovom prilikom podrže odbojkašku reprezentaciju Srbije.

Za više informacija kliknite ovde


PRIJEM U DRŽAVLJANSTVO PO OSNOVU PREBIVALIŠTA U SRBIJI

U Srbiji je donet novi Zakon o dopuni Zakona o državljanstvu Republike Srbije koji omugućava da u državljanstvo Republike Srbije može biti primljen državljanin SFRJ ili državljanin druge republike ranije SFRJ, odnosno državljanin druge države nastale na teritoriji SFRJ, koji na dan 31.decembra 2016.godine i na dan podnošenja zahteva ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji. Zahtev po ovom pravnom osnovu se može podneti u roku od godinu dana a najkasnije do 03. aprila 2019.godine. (Član 3. Zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije).

Navedenim pravnim osnovom, obuhvaćena je kategorija lica koja ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije na dan 31.decembra 2016.godine kao i na dan podnošenja zahteva, a da su pri tom državljani neke od država nastale na teritoriji SFRJ. Uz zahtev za prijem u državljanstvo Republike Srbije se podnosi dokaz o prebivalištu na teritoriji Republike Srbije, kao i izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu države nastale na teritoriji ranije Jugoslavije.

Detalji se mogu naći ovde.


“HIPNOZA JEDNE LjUBAVI” DUŠANA KOVAČEVIĆA U KULTURNOM CENTRU SERVANTES U ČIKAGU

Pozorišni komad “Hipnoza jedne ljubavi” Dušana Kovačevića, najvećeg srpskog savremenog dramskog pisca, predstavljen je u Kulturnom centru Cervantes u Čikagu. Organizatori predstavljanja srpskog komada su International Voices Project u saradnji sa američkim pozorištem “Vitalist Theatre” i Generalnim konzulatom Republike Srbije u Čikagu.
Uloge iz komada su čitali glumci “Vitalist Theatre”. Tekst drame je sa srpskog na engleski jezik preveo Dennis Barnett, profesor dramaturgije iz Ajove. Ovo je bilo prvo predstavljanje dramskog komada “Hipnoza jedne ljubavi” na engleskom jeziku.
Pozorišni komad je predstavljen u okviru devetog Festivala International Voices Project u Čikagu na kojem se predstavljaju i pozorišni komadi iz Španije, Poljske, Sirije, Kanade, Finske, Nemačke, Indije i Kanade.
Pre početka programa, publici su se obratili Patrizia Lombardi Acerra, izvršni direktor International Voices Project i predstavnica Generalnog konzulata Vesna Zafirovski koja se zahvalila na izboru srpskog dramskog pisca za Festival i istakla ulogu i značaj Dušana Kovačevića u srpskoj pozorišnoj i filmskoj umetnosti. Nakon čitanja komada, na pitanja gledalaca su odgovarali profesor Barnett i glumci “Vitalist Theatre”. 
Galeriju fotografija (Scott Dray) možete pogledati ovde.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova