| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Rad sa strankama: 10:00 - 16:00 časova *

* osim u vreme praznika

Adresa
201 East Ohio Street, Suite 200
CHICAGO, IL 60611
USA

Telefon:+1 312 670 6707

Posle radnog vremena u hitnim slučajevima:

+ 1 312 804 0123 

Pasoši, vize, overe i matičarski poslovi - lokal 108

Državljanstvo i drugo - lokal 105

Lokacija/Mapa                        
Fax:         + 1 312 670 6787 Konzularna nadležnost
E-mail: info@scgchicago.org Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.chicago.mfa.gov.rs Advokati


 

Dobrodošli na internet prezentaciju Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu.

Svrha ove prezentacije je da vas informiše, ali i da bude sredstvo koje će nam omogućiti uzajamnu komunikaciju.
Za sva pitanja na koja ne budete našli odgovor na ovoj internet stranici, pozivamo vas da nam se obratite direktno a mi ćemo se potruditi da odgovor dobijete u što kraćem roku. Vaše sugestije i komentari će nam pomoći da unapredimo kvalitet ove prezentacije.

Ujedno obaveštavamo da Generalni konzulat ima svoju e-mail listu preko koje prosleđuje informacije o aktivnostima Generalnog konzulata, novostima u pružanju konzularnih usluga, kao i o kulturnim i drugim događajima koje organizje Generalni konzulat ili su od od značaja za našu zajednicu u SAD. Ukoliko ste zainteresovani da putem e-mail-a dobijate informacije od Generalnog konzulata, molimo da nas o tome obavestite na info@scgchicago.org i tom prilikom dostavite vaše ime i prezime, kao i ime države u kojoj boravite u SAD. Biće nam drago da i na taj način budemo povezani. 

Zahvaljujemo se na poseti.

 


 
 
 
KONZULARNI DAN U DALASU, TEKSAS

Obaveštavamo da će predstavnik Generalnog konzulata prisustvovati proslavi 20-godišnjice srpske pravoslavne crkve Sveta Tri Jerarha u Dalasu 17.febraura 2019.godine (1810 South Story Rd Irving, TX 75061).

Predstavnik Generalnog konzulata će tokom boravka na proslavi sa zadovoljstvom biti spreman da se sretne sa zainteresovanim licima koja budu imala pitanja iz konzularne nadležnosti.

Napominjemo da će ovom prilikom biti moguće da se potpišu i overe ovlašćenja, posebno ona koja se odnose na nasledna prava i nekretnine u Srbiji. Za overu datih ovlašćenja u propisanoj formi je neophodno da se tekst ovlašćenja unapred dostavi u Word formatu, napisan na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, na e-mail Generalnog konzulata. Istovremeno je neophodno dostaviti i kopiju važećeg identifikacionog dokumenta (važeći pasoš R.Srbije). Ukoliko davalac ovlašćenja nema važeći pasoš R.Srbije, neophodno je dostaviti kopiju američkog važećeg identifikacionog dokumenta (pasoš, zelena karta ili vozačka dozvola). Po prijemu e-mail-a sa navedenim dokumentima, Generalni konzulat će dostaviti uputstvo u vezi sa plaćanjem konzularne takse. Naglašavamo da se overa dokumenata neće moći realizovati na licu mesta ukoliko prethodno nisu dostavljena na gore opisani način. Inače, dodatne informacije u vezi sa overom dokumenata se mogu naći ovde.

Pozivamo državljane Republike Srbije u Teksasu da iskoriste ovu priliku i overe potrebna dokumenta ili se sretnu sa konzulom.

Molimo da ovu informaciju o Konzularnom danu u Teksasu podelite sa rođacima i prijateljima.


PRAZNIČNI PRIJEM ZA DIJASPORU

Povodom novogodišnjih i božićnih praznika u Generalnom konzulatu je održan tradicionalan prijem za predstavnike dijaspore i srpske zajednice.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Adventističke crkve, srpskih organizacija, udruženja, srpskih institucija kulture, predstavnici medija dijaspore i ugledni pojedinci iz srpske zajednice.

Prijem je realizovan u saradnji sa Er Srbija, te su prijemu prisustvovali predstavnici nacionalne avio kompanije, kao i turistički agenti iz Čikaga. Prisutnima se obratio konzul-žeran Dejan Radulović i tom prilikom se zahvalio na saradnji u protekloj godini i čestitao nastupajuće praznike. Istakao je značaj koji Republika Srbija pridaje saradnji sa dijasporom i posebno se zahvalio na doprinosu srpske zajednice u SAD obeležavanju 100-godišnjice Velikog rata i srpsko-američkog savezništva tokom Prvog svetskog rata.

Generalni konzulat koristi ovu priliku da svim državljanima Republike Srbije i pripadnicima srpske zajednice u SAD poželi srećne nastupajuće praznike. 

Galerija fotografija sa prazničnog prijema se može videti ovde.


SRPSKI FILMSKI FESTIVAL 2018. U ČIKAGU

Srpski filmski festival 2018. održan je u bioskopskoj dvorani “AMC  Rosemont” u Čikagu od 7. do 9. decembra. Bio je to šesti po redu Festival srpskog filma u Čikagu.

U okviru programa Festivala prikazani su sledeći igrani filmovi: “Južni vetar”, “Patuljci sa naslovnih strana”, “Meso” i “Ko to tamo peva”. Zbog velikog interesovanja publike film “Južni vetar” je prikazan dva puta u okviru Festivala.  Takođe, prikazan je dokumentarni film “Otvorenih očiju” Marka Novakovića, kao i film Jugoslovenske kinoteke “Mali film za veliku Milenu” u znak sećanja na glumicu Milenu Dravić. Deo Festivala je bio posvećen 100-godišnjici od završetka Velikog rata i srpsko-američkog savezništva u Prvom svetskom ratu, te je tim povodom prikazan dokumentarni film “Dragutin Matić – Oko Sokolovo” Midraga Miljkovića i priređana prigodna izložba “Tamo daleko 1918 - 2018”.

Gosti Festivala su bili Tihomir Arsić, glumac, u svojstvu predstavnika Ministarstva kulture Republike Srbije, Slobodan Šijan, režiser filma “Ko to tamo peva” i Miodrag Miljković autor dokumentarnog filma “Dragutin Matić – Oko Sokolovo”. Nakon projekcije digitalizovane verzije filma “Ko to tamo peva” reditelj Slobodan Šijan je predstavljen publici i tom prilikom odgovarao na njihova pitanja. 

Na ceremoniji otvaranja Festivala publici su se obratili Slavica Petrović, direktorka Festivala, Tihomir Arsić, Slobodan Šijan i protođakon Jovan Aničić. Takođe, obratio se i konzul-žeran Dejan Radulović koji je tom prilikom pročitao pozdravno pismo ambasadora Republike Srbije u SAD Đerđa Matkovića. Gradonačelnik Čikaga, Rahm Emanuel je povodom održavanja Srpskog filmskog festivala uputio pismo koje je pročitano na ceremoniji otvaranja Festivala.

Festival je zatvoren uz nastup folklornog ansambla “Oko sokolovo” iz Čikaga a operska pevačica Slađana Sarić je otpevala pesmu “Tamo daleko”.

Osnivač i ogranizator Festivala je list srpske dijaspore “Ogledalo”. Pomoć i podršku u organizovanju Festivala su pružili Ambasada u Vašingtonu i Generalni konzulat u Čikagu.  

Galerija fotografija se može videti ovde.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova