| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Rad sa strankama: 10:00 - 16:00 časova *

* osim u vreme praznika

Adresa
201 East Ohio Street, Suite 200
CHICAGO, IL 60611
USA

Telefon:  + 1 (312) 670-6707

Pasoši - lokal 101

Vize, overe i matičarski poslovi - lokal 108

Državljanstvo i drugo - lokal 105

Lokacija/Mapa                        
Fax:         + 1 (312) 670-6787 Konzularna nadležnost
E-mail: info@scgchicago.org Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.chicago.mfa.gov.rs Advokati

 

 

 

 


 
 
 
FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU

Srpski filmski festival će se održati u Čikagu od 29. novembra do 3. decembra 2017. godine. Ovaj peti po redu Festival biće posvećen velikanu filmskog platna Ljubiši Samardžiću. Festival će biti otvoren najnovijim filmom Emira Kusturice “Na mlečnom putu” u bioskopskoj dvorani “Pickwick” u Park Ridge. Ostale filmske projekcije biće prikazane u bioskopu “AMC Dine–In 18” u Rosemont-u (bivši “Muvico”). Na festivalu će biti prikazani i sledeći igrani filmovi “Slepi putnik na brodu ludaka”, “Rekviejem za gospođu J”,  “Vojna akademija 3” i “Jesen Samuraja”. Takođe, biće prikazani dokumentarni filmovi “Obećanje”, “Lutajuća srca” i “Panta Rei”.

Gosti festivala su glumice Hristina Popović i Maša Dakić.

Više detalja o programu i  gostima možete naći ovde

Generalni konzulat Republike Srbije poziva ljubitelje filma da uživaju u filmovima ovogodišenjeg Srpskog festivala u Čikagu.


OBELEŽEN DAN PRIMIRJA

Dan primirja obeležen je prigodnim skupom koji je održan 11.novembra u Generalnom konzulatu. Skup je organizovan u saradnji sa Srpskom narodnom odbranom jednom od najstarijih srpskih organizacija u SAD. 

U prigodnim obraćanjima izraženo je poštovanje i počast hrabrim srpskim vojnicima i svim žrtvama srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata. Posebno je odata počast i sećanje na hiljade srpskih dobrovoljaca iz Amerike učesnika Prvog svetskog rata. Skupu su prisustvovali i potomci nekoliko srpskih dobrovoljaca iz Amerike.

Nakon uvodnog obraćanja konzula žerana prisutnima se obratio  predsednik Srpske narodne odbrane Nebojša Živković koji je govorio o značajnoj ulozi ove srpske organizacije i njenog prvog predsednika Mihajla Pupina u organizovanju pomoći i okupljanju srpskih dobrovoljaca u SAD.

Specijalni gost skupa povodom Dana primirja je bila Krinka Vidaković Petrov, profesor i pisac, bivši ambasador Srbije, odnosno SR Jugoslavije u Izraelu. Značajan deo njenog stvaralačkog i istraživačog opusa sažet je u nekoliko knjiga posvećenih srpskom rasejanju u Americi. Krinka Vidaković Petrov je govorila o srpskim dobrovoljcima iz Amerike, njihovom organizovanju, prikupljanju finansijske pomoći, ulozi žena u prikupljanju pomoći, kao i sveukupnom angažovanju srpskog rasejanja u Americi u periodu pre i tokom Prvog svetskog rata.

Nakon prigodnih izlaganja, prikazan je dokumentarni film o najodlikovanijoj ženi “Milunka Savić – heroina Prvog svetskog rata”. Takođe, u Generalnom konzulatu su bili izloženi eksponati dokumenata i fotografija iz evidencije SNO o organizovanju srpskih dobrovoljaca, kao i  priče o odlikovanim Srbima, pripadnicima američke vojske tokom Prvog svetskog rata.

Svim prisutnima su uručene značke Natalijine ramonde – simbola Dana primirja u Srbiji.

Galerija fotografija sa ovog skupa može se videti ovde.        


PREZENTACIJA SRBIJE NA SAJMU NEKRETNINA U ČIKAGU

Ambasador Republike Srbije u SAD Đerđ Matković predstavio je mogućnosti i prednosti poslovanja i investiranja u Srbiju na štandu Global Real Estate Theater na sajmu nekretnina u Čikagu (NAR Conference & Expo Realtors). Prezentaciji su prisustvovali predstavnici NAR, učesnici konferencije i sajma, predstavnici partnerskih organizacija NAR iz više zemalja, kao i predstavnici Klastera nekretnine Srbije. Prezenataciju je najavila i veoma afirmativno govorila o Srbiji Alicia Matheson, predstavnik iz američke asocijacije NAR. 

“Predstavljanje Srbije na ovakvim manifestacijama je veoma značajno i korisno. Naše učešće i uspostavljeni kontakti doprinose saradnji, privlačenju potencijalnih partnera za investiranje u Srbiju, edukaciji, kao i upoznavanju sa stranim iskustvima i propisima u oblasti nekretnina, inače značajne privredne grane svake zemlje”, izjavio je Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine Srbije.  

Reč je o najvećoj godišnjoj konferenciji i sajmu nekretnina u SAD koja okuplja poslovne ljude u oblasti nekretnina, razvoja i investiranja. Na konferenciji i sajmu je učestvovalo više od 20 hiljada poslovnih ljudi, kao i predstavnici partnerskih organizacija iz preko 60 zemalja.

Klaster nekretnine Srbije je partnerska organizacija američkoj asocijaciji. Predstavnici Klastera Srbije su imali više sastanaka sa predstavnicima američke asocijacije NAR i partnerskih organizacija iz čitavog sveta.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova