| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Rad sa strankama: 10:00 - 16:00 časova *

* osim u vreme praznika

Adresa
201 East Ohio Street, Suite 200
CHICAGO, IL 60611
USA

Telefon:  + 1 (312) 670-6707

Pasoši - lokal 101

Vize, overe i matičarski poslovi - lokal 108

Državljanstvo i drugo - lokal 105

Lokacija/Mapa                        
Fax:         + 1 (312) 670-6787 Konzularna nadležnost
E-mail: info@scgchicago.org Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.chicago.mfa.gov.rs Advokati

 

 

 


 
 
 
VEČE KARIKATURE I ANIMIRANOG FILMA

U Generalnom konzulatu je održano veče karikature i animiranog filma Zorana Jovanovića iz Beograda, poznatog karikaturiste i autora animiranih filmova čije se ime nalazi u Antologiji najboljih karikaturista i ilustratora po izboru “Njujork tajmsa”.

U Konzulatu su bile izložene najbolje karikature Zorana Jovanovića nagrađene na međunarodnim festivalima među kojima i karikatura “General sa krstovima” koja je obeležila njegovu profesionalnu karijeru. Takođe, emitovani su animirani filmovi “Marksijanci”, “Zastave”, “Antidogmin”, “Libertas” i “Ludi brod“.

Gosta je predstavio konzul žeran koji je potom govorio o stvaralačkom procesu, inspiracijama, uticaju novih tehnologija na razvoj karikature, angažovanju i iskustvu tokom rada i boravka u Njujorku. Prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja.

Jovanovićeva ostvarenja su prikazana na festivalima u Oberhauzenu, Montrealu, Krakovu, Sidneju, Beogradu, Zagrebu, Londonu, Aspenu. Retrospektive crtanih filmova imao je u kinotekama Harvarda, Tel Aviva, Jerusalima, Haife, u kulturnim centrima Bombaja, Nju Delhija, u studiju Volta Diznija.  Njegovi radovi su predstavljeni i u Muzeju moderne umetnosti (MOMA) u Njujorku.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.
 


“KUMOVI” DUŠANA KOVAČEVIĆA U CERVANTES-u

Pozorišni komad “Kumovi” Dušana Kovačevića predstavljen je u Kulturnom centru Cervantes u Čikagu. Organizatori predstavljanja srpskog komada su International Voices Project u saradnji sa američkim pozorištem “Vitalist Theatre” i Generalni konzulatom Srbije u Čikagu.

Uloge iz komada su čitali glumci “Vitalist Theatre”. Tekst drame je sa srpskog na engleski jezik preveo Dennis Barnett, profesor dramaturgije iz Ajove. Ovo je bilo prvo predstavljanje dramskog komada “Kumovi” na engleskom jeziku.

Pozorišni komad je predstavljen na osmom Festivalu International Voices Project, koji traje u Čikagu od 17.aprila do 18.maja 2017.godine. Po prvi put na ovom Festivalu je predstavljen srpski dramski pisac. Inače, pored Srbije u okviru Festivala su predstavljeni i pozorišni komadi iz Španije, Irske, Finske, Rumunije Nemačke, Indije, Australije, Velsa i Švedske.

Pre početka programa, prisutnim gotima su se obratili Patrizia Lombardi Acerra, izvršni direktor International Voices Project i konzul žeran Dejan Radulović koji se zahvalio na izboru srpskog dramskog pisca za Festival i istakao ulogu i značaj D.Kovačevića u srpskoj pozorišnoj i filmskoj umetnosti. Nakon čitanja komada, na pitanja gledalaca su odgovarali profesor Barnett i glumci “Vitalist Theatre”. 

Galeriju fotografija možete pogledati ovde


POSETA SRPSKOJ ZAJEDNICI U SAN FRANCISKU

Tokom boravka u San Francisku, povodom otvaranja biračkog mesta u Kaliforniji, konzul žeran Dejan Radulović je imao više susreta i razgovora sa predstavnicima i pojednicima iz srpske zajednice u San Francisku i najšire okoline. Konzul Radulović je posetio crkveno-školske opštine pravoslavnih hramova Arhangela Mihaila u Saratogi i Svetog Jovana Krstitelja u San Francisku. Tom prilikom je imao razgovore sa sveštenicima i predstavnicima crkveno-školskih opština o pitanjima od interesa i značaja za aktivnosti i očuvanje srpske zajednice, kao i saradnje sa Generalnim konzulatom. Takođe, prisustvovao je jutarnjoj liturgiji u crkvi u San Francisku a potom u crkvenoj sali imao susret sa našim državljanima i odgovarao na njihova pitanja.

Konzul žeran je prisustvovao skupu kluba “Tesla” koji deluje pri srpskom pravoslavnom hramu u Saratogi. Tom prilikom, obratio se prisutnima i upozanao sa ulogom i aktivnostima Generalnog konzulata. Takođe, odgovarao je na pitanja prisutnih koja su se uglavnom odnosila na statusna pitanja građana i podršku Generalnog konzulata edukativno-kulturnim aktivnostima kluba.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova