| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 


 

Radno vreme
ponedeljak - petak: 9:00–17:00 
Rad sa strankama: 10:00-13:00  

* osim u vreme praznika

Adresa
201 East Ohio Street, Suite 200
CHICAGO, IL 60611
USA

Telefon:+1 312 670 6707

Posle radnog vremena u hitnim slučajevima:

+ 1 312 804 8606

Pasoši, vize, overe i matičarski poslovi - lokal 108

Državljanstvo i drugo - lokal 105

Lokacija/Mapa                        

                                               

Fax:         + 1 312 670 6787 Konzularna nadležnost
E-mail: info@scgchicago.org Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.chicago.mfa.gov.rs Advokati

 

 


Dobrodošli na internet prezentaciju Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu.

Svrha ove prezentacije je da vas informiše, ali i da bude sredstvo koje će nam omogućiti uzajamnu komunikaciju.
Za sva pitanja na koja ne budete našli odgovor na ovoj internet stranici, pozivamo vas da nam se obratite direktno a mi ćemo se potruditi da odgovor dobijete u što kraćem roku. Vaše sugestije i komentari će nam pomoći da unapredimo kvalitet ove prezentacije.

Ujedno obaveštavamo da Generalni konzulat ima svoju e-mail listu preko koje prosleđuje informacije o aktivnostima Generalnog konzulata, novostima u pružanju konzularnih usluga, kao i o kulturnim i drugim događajima koje organizje Generalni konzulat ili su od od značaja za našu zajednicu u SAD. Ukoliko ste zainteresovani da putem e-mail-a dobijate informacije od Generalnog konzulata, molimo da nas o tome obavestite na info@scgchicago.org i tom prilikom dostavite vaše ime i prezime, kao i ime države u kojoj boravite u SAD. Biće nam drago da i na taj način budemo povezani. 

Zahvaljujemo se na poseti.

 

 


 
 
 
AKTUELNO

SVESRPSKI DEČIJI SABOR

U organizaciji Dečijeg kulturnog centra iz Beograda I Kancelarije za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika R. Srbije, od 22. Do 27. Maja 2020. godine u Srbiji će biti održan treći “Svesrpski dečiji sabor”. Cilj manifestacije je da mladi upoznaju zemlju svog porekla, znamenitosti Srbije, kulturne I istorijske tekovine, kao I da unaprede znanje srpskog jezika. Prosle godine je na ovom saboru ucestvovalo 70 dece iz 11 zemalja, uključujuci I decu iz Čikaga.

Deca ce I ove godine biti smestena u porodicama svojih vrsnjaka iz beogradskih osnovnih skola, dok ce odrasli (najvise dva pratioca po grupi) biti smesteni u hotelu na bazi polu-pansiona (bed and breakfast). Troskove hotelskog smestaja snosi organizator, a troskove puta do Beograda I nazad snose učesnici.

Tokom boravka deca će svečanom priredbom obeležiti Dan Ćirila I Metodija (24. Maja), a kroz program “Beograd kroz vekove” upoznaće Kalemegdan. Predviđen je I obilazak znamenitosti I muzeja glavnog grada I jednodnevni izlet na jednu od odabranih lokacija (Vinča, Viminacijum ili Golubačka tvrđava).

Grupa iz jedne zemlje može da broji najmanje petoro a najviše desetoro dece uzrasta od 8 do 13 godina. Grupa od petoro do sedmoro dece može da ima jednog odraslog pratioca, a grupa od sedmoro do desetoro može da ima dva pratioca.

Uslov je da deca koja dolaze budu deo grupe koja se bavi očuvawem srpske tradicije I kulture (folklorna, dramska, pevačkа, sportska grupa). Program nije predviđen za pojedinačne dolaske dece u pratnji roditelja. Svaku zemlju može da predstavlja samo jedna grupa. 

Molim vas da nas što pre obavestite da li ste zainteresovani da formirate ovakvu grupu kako bismo preduzeli dalje korake u organizaciji. (Video)

Kontakt: info@scgchicago.org

 

2020. GLOBALNI SAMIT MLADIH LIDERA - program Grada Čikaga namenjen sestrinskim gradovima 

Kancelarija Sestrinskih gradova pri Gradskoj skupštini Čikaga, zajedno sa Univerzitetom Ilinois iz Čikaga, od 2016. godine organizuje jednom godišnje okupljanje mladih lidera. Program je namenjen devojčicama uzrasta od 14 do 16 godina iz Čikaga i 29. sestrinskih gradova, među kojima je i Beograd. 

Organizator 2020. Global Youth Ambassadors Leadership Program obavezuje se da će za jednu učesnicu iz Srbije i njenog nastavnika, koje oni izaberu, platiti sve troškove, uključujući avio kartu, vizu, hranu i smeštaj. 

Ovogodišnji program održaće se od 11. do 18. jula u Čikagu, a zainteresovani mogu da podnesu prijave do 27. januara 2020. godine preko portala

http://www.chicagosistercities.com/initiative/global-youth-ambassadors/


AKTIVNOSTI GENERALNOG KONZULATA

 

 

PROSLAVA DANA REPUBLIKE SRPSKE U ČIKAGU

U prostorijama Sabornog hrama u Čikagu održana je proslava Dana Republike Srpske i njene slave Sv. Stefana. Na poziv Udruženja Srba Republike Srpske ovom događaju prisustvovao je i konzul-žeran Milan Varadinivić, koji se u svom kraćem obraćanju zahvalio na srdačnom dočeku, podsetio na vrednost mira i izrazio nadu da će se svi narodi u regionu ubuduće posvetiti razvijanju međusobne saradnje. Delove ovog govora preneli su lokalna RTV Avala i Srpska TV. 

 

JUBILARNI KONCERT FOLKLORNOG ANSAMBLA "DUKATI I BISERI" IZ ČIKAGA

Na poziv Kangrga Dušanke, vođe ansambla „Dukati i Biseri“, konzul-žeran M. Varadinović prisustvovao je 14. decembra 2019. jubilarnom koncertu posvećenom desetogodišnjici osnivanja ove folklorne grupe. Koncert je održan u svečanoj sali srednje škole „Taft“ koju pohađa dosta dece naših državljana koji žive u tom kraju. U programu su učestvovali i ansambl „Kolo“ iz Hamiltona (Ontario, Kanada), kao i ansambl „Svilen konac“ iz Rokforda (Ilinois).

Više članovi ansambla „Dukati i Biseri“ aktivni su i kao glumci u ovdašnjim pozorišnim trupama „Mira Sremčević“ i „Atelje 312“. Ovaj ansambl takođe je učestvovao u organizaciji kraćeg programa povodom proslave Nacionalnog dana R. Srbije u prostorijama GK u Čikagu 2019. godine.

Koncert ansambla „Dukati i Biseri“ održan je uz podršku Kancelarije za dijasporu R. Srbije.
Ovim prilikom konzul-žeran M. Varadinović dao je kraću izjavu za lokalnu RTV Avala. 

 

KONZULARNI DAN U LAS VEGASU

Konzul-žeran Milan Varadinović posetio je 12. decembra 2019. godine SPC Sv. Simeon Mirotočivi u Las Vegasu. Osim susreta sa sveštenikom Katanić Jovanom i predsednikom crkvene opštine Glogovac Bojanom, razgovarao je i sa više naših građana u pokušaju da im pomogne u rešavanju njihovih konzularnih problema. Ovim povodom bio je priređen i zajednički ručak u crkvenoj sali, kome je prisustvovalo oko 100 naših građana.

U parohiji SPC Sv. Simeon Mirotočivi u toku je izgradnja nove crkve, a aktivna je i folklorna grupa koja okuplja 80-toro dece i nastupa po raznim parohijama u Zapadnoj Americi. Pri Crkvi su organizovani i časovi veronauke i srpskog jezika.

 

SRPSKI FILMSKI FESTIVAL U ČIKAGU

U Čikagu je od 6. do 8. decembra održan sedmi po redu Srpski filmski festival pod nazivom "Ka svetlosti, bez međa". Festival je bio posvećen sećanju na 20-to godišnjicu NATO bombardovanja Srbije. Organizator festivala je Slavica Petrović, koja je takođe i vlasnik/urednik lokalnog lista na srpskom jeziku „Ogledalo“. Pred otvaranje festivala publici je predstavljen i novi konzul-žeran M. Varadinvić.

Festival je nakon prikazivanja kratkog uvodnog filma „Ka svetlosti“ otvorio Miloš Biković, producent i glumac prvog prikazanog filma „Balkanska međa“. Gosti festivala bili su i Petar Ristovski - režiser filma „Kralj Petar Prvi“, Miodrag Radonjić – glumac i koproducent filmova „Južni vetar“ i „Balkanska međa“, Danica Ristovski – glumica i Teodora Ristovski – glumica, kao i Miloš Rastović, jedan od čelnih ljudi Srpskog nacionalnog saveza iz Pensilvanije (SNF je najstarije udruženje Srba u SAD) i režiser filma „Teslin narod“.

Povodom Filmskog festivala u prostorijama Generalnog konzulata R. Srbije u subotu 7. decembra održana je konferencija za štampu, na kojoj su učestvovali svi gosti festivala, a državni sekretar MSP R. Srbije Nemanja Stevanović je informisao prisutne o podsticajnim merama Vlade R. Srbije za razvoj filmske industrije.

Konferenciju za štampu vodila je novinar i književnik Mila Filipović, a pratili su je lokalni mediji: „RTV Avala“, „Srpska TV“ i „Čikago dešavanja“.  Govorio je i Miloš Rastović iz Pensilvanije, autor filma Teslin narod.  Reportažu RTV Avale prenela je i RTS.

 

UČEŠĆE LEKARA IZ SRBIJE NA SVETSKOM KONGRESU RADIOLOGA U ČIKAGU

U Čikagu je od 1. do 6. decembra održana 106. Konferencija svetskih radiologa. Ovo je najveći svetski godišnji skup stručnjaka iz ove oblasti, koji je ove godine okupio oko 50.000 lekara i oko 700 izlagača iz celog sveta.
Iz Srbije je ovim povodom došlo 15 lekara, proizvođača i trgovaca medicinskom opremom, među kojima su bili  predstavnici Vizarisa, kao i zdravstvenih ustanova Belmedik, Zvazdara, VMA, Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za medicinu, statistiku i informatiku.

Ovim povodom Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa (SAMDS – Serbian American Medical and Dental Society) u saradnji sa našim Generalnim konzulatom organizovali su 02. decembra 2019. u prostorijama Generalnog konzulata koktel za učesnike kongresa iz Srbije, njihove poslovne partnere i srpsko-američke lekare.
Vest o ovom događaju prenela je RTS, kao i pres služba MSP R. Srbije.

 

KONCERTI PIJANISTKINjE JASNE POPOVIĆ  - „Serbia around the piano”

U okviru projekta „Serbia Around the Piano World", poznata srpska pijanistkinja Jasna Popović održala je 12. novembra u Čikagu i 14. novembra 2019. godine na Havajima svoje solističke koncerte.

U Čikagu su izvedena dela autora iz Srbije, Andore, Brazila, Italije, Izraela, S. Makedonije i Španije. Koncertu je prisustvovala i prof. Nataša Bogojević, koja je autor kompozicije „Kolo“.

Na Havajima su izvedena dela havajskih (Magnuson), srpskih (Tajčević, Mokranjac, Bogojević, Despić i Krstajić) i drugih svetskih autora (Kruksent, Barčelo, Pružanski i Porto). Bio je to prvi solo koncert srpskog umetnika na Havajima.
Koncertu u Čikagu prisustvovao je konzul-žeran M. Varadinović, a koncertu na Havajima nekadašnji ekonomski savetnik pri Generalnom konzulatu R. Srbije u Čikagu Milomir Ognjanović. 

Pijanistkinja se zahvalila na finansijskoj pomoći Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije – Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

 

SLAVA UDRUŽENjA SRPSKO AMERIČKIH LEKARA I STOMATOLOGA

Udruženje srpsko američkih lekara i stomatologa (Serbian-American Medical and Dental Society) proslavilo je 10. novembra 2019. godine svoju slavu Sv. Kozma i Damjan, o je RTV Avala iz Čikaga napravila reportažu. 
SRPSKI ŠTAND NA MANIFESTACIJI „PASSPORT TO THE WORLD“ 

U organizaciji Rotari 1 kluba, u velikoj svečanoj sali čuvenog Union League Club organizovana je manifestacija "Passport to the World", na kojoj je učestvovalo ukupno 46 različitih entiteta i to: 18 generalnih konzulata, 11 trgovinskih predstavništava,  3 vladine institucije, kao i 4 NVO/kluba. Rotari klub je za ovu priliku obezbedio i bogato posluženje, a Generalni konzulat Srbije dobio je štand na najvidljivijem mestu, odmah odmah pored glavne bine sa koje se prisutnima obratio predsednik kluba.

Tokom manifestacije konzul-žeran Milan Varadinović i vice-konzul Milinko Špica ostvarili su veliki broj kontakata sa zainteresovanim posetiocima našeg štanda, prošili krug poslovnih kontakata Generalnog konzulata i iskoristili priliku za promociju turističkih potencijala Republike Srbije.

Informaciju o ovom događaju prenela je i pres služba MSP.

 

GALA VEČE KONZULARNOG KORA U ČIKAGU

Uz podršku kancelarije gradonačelnika Čikaga 01. novembra 2010. godine održano je Konzularno gala veče kome su prisustvovali predstavnici 87 generalnih konzulata akreditovanih u Čikagu, predstavnici institucija, privrede i druge ugledne zvanice.

Nakon protokolarnog rukovanja, slikanja sa gradonačelnikom i predstavljanja svih prisutnih šefova konzulata okupljenima se obratila gradonačelnik Lori Lajtfut, koja je naglasila pozitivnu ulogu imigranata u izgradnji multikulturnog Čikaga. Ovom prilikom dekan konzularnog kora, gospođa Patricia Maza-Pittsford uručila je nagradu „globalni građanin“ predstavniku sponzora, kao i bivšem predsedniku sestrinskih gradova – posebne kancelarije pri gradskoj skupštini.

Ovaj događaj, koji je započeo skromnom inicijativom malog broja generalnih konzulata - među kojima je bio i Generalni konzulat R. Srbije, ubrzo je od strane kancelarije gradonačelnika prepoznat kao prilika za promociju Čikaga kao otvorenog grada.

GK R. Srbije predstavljao je konzul-žeran Milan Varadinović, koga je bivši generalni konzul Desko Nikitović, jedan od osnivača i počasni gost ovog događaja, veoma srdačno i ljubazno predstavio svojim prijateljima i saradnicima.

 

SLAVA POKROVA PRESVETE BOGORODICE U MANASTIRU NOVA GRAČANICA

Manastir Nova gračanica proslavio je 14. oktobra 2019. godine svoju slavu Pokrova Presvete Bogorodice. Proslavi je prisustvovao konzul-žeran Milan Varadinović i tom prilikom se prvi put predstavio vladiki srednje-zapadnoameričkom Longinu i starešini manastira igumanu Baltić Serafimu.

Ovom prilikom RTV Avala napravila je kraću reportažu.

 

BEOGRADSKI MARATON I TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA NA ČIKAŠKOM MARATONU

U Čikagu je 13. oktobra 2019. godine održan tradicionalni maraton u kome je učestvovalo oko 46.000 trkača iz oko 140 zemalja, od čega je oko trećina iz inostranstva. Maraton je pomoglo preko 12.000 dobrovoljaca, a pratilo ga je preko 1,7 miliona ljudi. Ekonomski efekti Čikaškog maratona procenjuju se na skoro 400 miliona USD, od čega 20 miliona za humanitarne namene.

Republiku Srbiju su na ovogodišnjem Čikaškom maratonu predstavljali direktor beogradskog maratona Dejan Nikolić i predstavnik TOB Srđan Ćopić, koji su 11. oktobra otvorili srpski štand na pratećem sajmu sporta i zdravog života. Osim toga, imali su i niz sastanaka i predstavljanja Beograda, a posebno izdvajamo medijsku „prezentaciju sestrinskih gradova“ među kojima je i Beograd.

Repotražu RTV Avale o ovom događaju prenela je RTS, a informaciju je objavila i press služba MSP. 

 

PROSLAVA GODIŠNjICE RTV AVALE

Na poziv našeg uglednog novinara Aleksandra Žigića konzul-žeran Milan Varadinović prisustvovao je 05. oktobra 2019. godine proslavi godišnjice rada i slave RTV Avale iz Čikaga, o čemu je sačinjena i reportaža. 

 

SLAVA UDRUŽENjA SRPSKIH ADVOKATA SVETI JOANIKIJE (Serbian Bar Association)

Udruženje Srpskih Advokata proslavilo je 16. septembra 2019. godine, uz blagoslov vladike Longina i u prisustvu vladike Irineja, svoju slavu Sv. Joanikija. Koktelu koji je ovom prilikom organizovan u hotelu Šeraton u Čikagu osim nekoliko desetina advokata srpskog porekla prisustvovali su i sudija Ted Po, okružni sudija Laura Ajala Gonzales, vladika Irinej i konzul-žeran M. Varadinović.

Nakon osvećivanja slavskog kolača vladika Irinej podsetio je na ranu zakonodavnu aktivnost srpske države pod okriljem SPC, počev od Nomokanona Sv. Save početkom 14. veka, nakon čega je episkop Joanikije Drugi (kasnije patrijarh) sredinom 14. veka učestvovao u pisanju zakonika srpskog kralja Stefana Dušana.

Kongresmen Ted Po u svom nadahnutom govoru podsetio je na tradicionalno savezništvo Srbije i SAD koje datira još od prvog svetskog rata. Posebno se osvrnuo na najveću ikada akciju spasavanja američkih vazduhoplovaca oborenih iznad teritorije Srbije tokom drugog svetskog rata (Pranjani). Ovom prilikom prisutnima se obratio i novi žeran GK u Čikagu, koji je bivšim kolegama govorio o važnosti struke za zaštitu zakonitosti i prava pojedinaca,  a u kontekstu pružanja konzularnih usluga.

 

PROSLAVA ULASKA VLADE DIVCA MEĐU LEGENDE NBA (HALL OF FAME)

U organizaciji humanitarnog fonda Ane i Vlade Divac u restoranu Dawson u Čikagu 9. septembra 2019. godine održana je donatorska večera na kojoj je obeležen ulazak V. Divca među legende NBA (NBA Hall of Fame). Na večeru su bili pozvani najveći donatori, ugledni privrednici i predstavnici najuglednijih porodica srpskog porekla, kao i više sveštenika SPC.
Nakon prezentacije fascinantnog životnog i sportskog puta našeg prvog i najpoznatijeg NBA igrača V. Divca, kratak govor održali su Ana i Vlade Divac, kao i najveći donatori njihovog fonda. Predstavljen je najnoviji projekat sakupljanja pomoći za obnovu Tehničke škole u Vladičinom Hanu, u kojoj se u lošim uslovima školuje 840 đaka, od kojih su neki već drugu godinu za redom osvojili nagradu na takmičenju u robotici.

Generalni Konzulat R. Srbije u Čikagu predstavljali su konzul-žeran Milan Varadinović i vice-konzul Milinko Špica, kao lični gosti vladike njujorškog Irineja.

Reportažu RTV Avala o ovom događaju prenela je RTS.

 

POSETA DELEGACIJE VRNjAČKE BANjE ČIKAGU

U Čikagu je od 28. do 31. avgusta 2019. godine boravila delegacija Vrnjačke banje, u kojoj su između ostalih bili i predsednik opštine Dejan Đurović, direktor hotela "Merkur" Dejan Stanojević, direktor hotela "Fontana" Đorđe Makuljević, kao i predstavnici Turističke organizacije Vrnjačke Banje. Delegacija je imala više poslovnih sastanaka i priliku da tokom Srpskog festivala velikom broju naših građana predstavi svoje turističke i banjske kapacitete.   

Ovom prilikom održan je poslovni sastanak i prezentacija u prostorijama Generalnog konzulata R. Srbije u Čikagu, a reportažu RTV Avala iz Čikaga prenela je i RTS.

 

PROSLAVA 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U LOS ANĐELESU

Na poziv Zapadnoameričke Eparhije SPC, na čijem čelu se nalazi vladika Maksim, predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu posetili su 01. septembra 2019. SPC Sv. Sava u San Gabrielu (Los Anđeles), gde su prisustvovali veličanstvenoj proslavi 800 godina autokefalnosti SPC. Proslavi je prisustvovao veliki broj arhiepiskopa i vladika SPC, kao i gosti iz Grčke, Ruske i Rumunske pravoslavne crkve.

Liturgiju je služio arhiepiskom Elpidofor iz Vaseljenske patrijaršije, zajedno sa mitropolitom Josifom iz Antiohijske patrijaršije i mitropolitom Savom iz Grčke američke arhiepiskopije, kao i arhijerejima SPC i to: novogračaničko-srednjezapadnoameričkim Longinom, kanadskim Mitrofanom, diseldorfsko-nemačkim Grigorijem, raško-prizrenskim Teodosijem, zapadnoameričkim Maksimom, istočnoameričkim Irinejem, bihaćko-petrovačkim Sergijem, buenosairesko-južnocentralnoameričkim Kirilom, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, episkopom stobiskim Davidom iz Ohridske Arhiepiskopije i igumanom Manastira Hilandara arhimandritom Metodijem. Liturgiji je prisustvovao i Arhiepiskop Petar iz Ruske pravoslavne zagranične crkve. Patrijarh SPC Irinej bio je zbog zdravstvenog stanja sprečen da doputuje. Specijalni gosti i pojci tokom liturgije bili su učenici Prizrenske Bogoslovije.

Arhiepiskop Elpidofor ovom prilikom saopštio je odluku vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da 800 godina autokefalnosti SPC obeleži i proslavom u Nikeji, na koju će biti pozvan  patrijarh srpski Irinej, kao i svi arhijereji SPC. U svom govoru preneo je pozdrave vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, naglasio bratske veze srpskog i grčkog pravoslavnog naroda, te izrazio zadovoljstvo što se proslava autokefalnosti održava u hramu koji nosi ime prvog srpskog arhiepiskopa monaha Sv. Save, hirotonisanog 1219. godine u Sabornom hramu u Nikeji od strane Vaseljenskog patrijarha. Arhiepiskop se osvrnuo i na jake istorijske i diplomatske veze dva naroda, kroz ratove ali i u miru, naročito na podršku 90-tih godina i aktuelnu oko nepriznavanja jednostranog proglašenja nezavosnosti Kosova.

Tokom svečanog ručka koji je usledio odlikovan je domaćin proslove, protojerej Predrag Bojović, za rad na oslikavanju hrama Sv. Save u LA. Hram su oslikavali isti majstori koji su oslikavali hram Sv. Save u Beogradu, istim stilom i istim motivima među kojima se posebno izdvaja freska novomučenika. Odlikovan je i vlasnik kalifornijske vinarije, koji je srpskog porekla i koji je proizveo posebno vino nazvano “Autocephaly 1219-2019”, koje se služilo tokom proslave.

Ovo je bila prilika da našim građanima i vrhu SPC predstavi novi žeran Generalnog konzulata R. Srbije u Čikagu, Milan Varadinović, koji je samo nedelju dana ranije preuzeo dužnost od svog uvaženog prethodnika Dejana Radulovića.

 


OPROŠTAJNI PRIJEM KONZULA RADULOVIĆA

Povodom završetka mandata konzula žerana Republike Srbije u Čikagu Dejana Radulovića u Generalnom konzulatu je održan oproštajni prijem.

Prijemu su prisustvovali predstavnici američkih državnih organa, američkih institucija, članovi konzularnog kora, predstavnici srpske zajednice (Eparhija Srpske pravoslavne crkve na Srednjem Zapadu, srpske organizacije i udruženja, mediji srpske dijaspore).

Prisutnima se prigodnim govorom obratio konzul žeran Dejan Radulović i tom prilikom se zahvalio na saradnji u proteklih pet i po godina.

Direktor za strateško partnerstvo i globalna pitanja Lisa Kohnke je uručila konzulu Raduloviću pismo gradonačelnice Čikaga Lori Lightfoot. U ime US Department of Homeland Security zahvalio se direktor regionalne kancelarije u Čikagu Robert White.

Takođe, konzulu žeranu su uručene zahvalnice od strane Srpskog filmskog festivala u Čikagu, lista srpske dijaspore “Ogledalo” i Udruženja krajiških Srba Prelo.

Galerija fotografija se može videti ovde.

Intervju dat Serbian Times možete pogledati ovde.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova