| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Rad sa strankama: 10:00 - 16:00 časova *

* osim u vreme praznika

Adresa
201 East Ohio Street, Suite 200
CHICAGO, IL 60611
USA

Telefon:+1 312 670 6707

Posle radnog vremena u hitnim slučajevima:

+ 1 312 804 0123 

Pasoši, vize, overe i matičarski poslovi - lokal 108

Državljanstvo i drugo - lokal 105

Lokacija/Mapa                        
Fax:         + 1 312 670 6787 Konzularna nadležnost
E-mail: info@scgchicago.org Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.chicago.mfa.gov.rs Advokati


 

 

Dobrodošli na internet prezentaciju Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu.

Svrha ove prezentacije je da vas informiše, ali i da bude sredstvo koje će nam omogućiti uzajamnu komunikaciju.
Za sva pitanja na koja ne budete našli odgovor na ovoj internet stranici, pozivamo vas da nam se obratite direktno a mi ćemo se potruditi da odgovor dobijete u što kraćem roku. Vaše sugestije i komentari će nam pomoći da unapredimo kvalitet ove prezentacije.

Ujedno obaveštavamo da Generalni konzulat ima svoju e-mail listu preko koje prosleđuje informacije o aktivnostima Generalnog konzulata, novostima u pružanju konzularnih usluga, kao i o kulturnim i drugim događajima koje organizje Generalni konzulat ili su od od značaja za našu zajednicu u SAD. Ukoliko ste zainteresovani da putem e-mail-a dobijate informacije od Generalnog konzulata, molimo da nas o tome obavestite na info@scgchicago.org i tom prilikom dostavite vaše ime i prezime, kao i ime države u kojoj boravite u SAD. Biće nam drago da i na taj način budemo povezani. 

Zahvaljujemo se na poseti.

 


 
 
 
IZLOŽBA “ALBUM SEĆANJA NA NAŠE PRETKE IZ PRVOG SVETSKOG RATA”

Povodom stogodišnjice Dana primirja i srpsko-američkog savezništva u Generalnom konzulatu je otvorena izložba “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” 10. novembra 2018.godine.
Izložba je prepoznata i od strane Američke komisije za Prvi svetski rat (The United States World War One Centennial Commission) i tim povodom je izdat odgovarajući sertifikat. 
Izložba je realizovana u saradnji sa Savezom potomaka ratnika Srbije 1912-1920. Na izložbi su prikazane fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostala istoriografska građa učesnika Prvog svetskog rata koju je prikupio Savez potomaka.
Program otvaranja izložbe je započet prikazivanjem prigodnog videa o doprinosu Srbije i srpske vojske u Prvom svetskom ratu, kao i zahvalnosti SAD i predsednika Vilsona srpskom napodu. U prigodnim obraćanjima konzula žerana Dejan Radulovića i Aleksandra Vasilića iz Saveza potomaka ratnika Srbije izraženo je poštovanje i počast hrabrim srpskim vojnicima i svim žrtvama srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata. Ovom prilikom posebno je odata počast i sećanje na hiljade srpskih dobrovoljaca iz Amerike koji su bili učesnici Prvog svetskog rata. Nakon toga Milenko Šišarica iz Srpskog pozorišta u Čikagu je odrecitovao pesmu “Plava grobnica” Milutina Bojića.

Tokom izložbe je prikazan i prigodan video koji je pripremio Savez potomaka ratnika Srbije. Studentkinja u srpskoj narodnoj nošnji je svim gostima uručila značke Natalijine ramonde.
Otvaranju izložbe su prisustvovali predstavnici američkih institucija, konzularnog kora, kao i predstavnici srpskih organizacija i pripadnici zajednice.
Izložba će biti otvorena u Generalnom konzulatu do 21.novembra 2018.godine svakog radnog dana u periodu od 11 do 15 časova. Zainteresovani za posetu izložbi je neophodno da prethodno najave posetu na e-mejl Generalnog konzulata.
Povodom Dana primirja u Čikagu je izvedena i predstava “Srpska ramonda” u Irsko-američkom centru 11.novembra 2018.godine. Učesnici predstave su glumci Srpskog pozorišta u Čikagu i članovi folklornog ansambla “Oko sokolovo” iz Čikaga.  Predstava je izvdena po scenariju i u režiji Milana Andrijanića iz Čikaga. Predstavi je u ime Generalnog konzlata prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović.
Galeriju fotografija možete pogledati ovde.


KONZULARNI DAN NA SRPSKOM FESTIVALU U FENIKSU, ARIZONA

Konzularni dan je održan je 3. novembra 2018. godine u Feniksu, američka država Arizona, što je bila prva poseta predstavnika Generalnog konzulata srpskoj zajednici u toj američkoj državi.

S obzirom da je Konzularni dan održan u okviru 16-tog Srpskog festivala u Feniksu, Generalni konzulat je imao svoj štand na kojem su posetioci imali prilike da razgovaraju sa predstavnicima Generalnog konzulata i dobiju odgovore na pitanja iz konzularne nadležnosti. Tom prilikom su pružene moguće konzularne usluge državljanima Republike Srbije, kako onim na boravku u Arizoni tako i državljanima Srbije koji su ovim povodom doputovali u Feniks iz Kalifornije, Nevade i Novog Meskika. Na štandu su posetioci imali prilike do dobiju turistički promotivni materijal, kao i odgovore na pitanja u vezi sa investiranjem u Srbiju. 

 

U okviru programa Festivala nastupe su imali folklorni i pevački ansambli iz Feniksa, kao i gostujući folklorni ansambli iz Kalifornije i Vankuvera, Kanada.    

Prema proceni organizatora, Festival je posetilo preko pet hiljada gostiju. Pored lica srpskog porekla, gosti Festivala su bili i američki građani, kao i pripadnici drugih etničkih zajednica koji borave u najširoj okolini Feniksa. Festival je posetio Mark Brnovich, državni tužilac Arizone sa kojim se susreo i konzul žeran Dejan Radulović.

Pomoć i podršku u organizovanju Konzularnog dana su pružili sveštenik Dragomir Tuba i predstavnici crkveno-školske opštine “Sveta Sava” u Feniksu na čemu je Generalni konzulat posebno zahvalan.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.


POSETA SRPSKOJ ZAJEDNICI U AUSTIN-u, TEKSAS

Konzul žeran Dejan Radulović je posetio srpsku zajednicu u Austin-u, američka država Teksas,  povodom proslave krsne slave crkve Cvetog Luke i 10-godišnjice od osnivanja parohije. 

Proslavi je prisustvovalo više od tri stotine parohijana i gostiju. Nakon liturgije i ceremonije sečenja slavskog kolača, kao i prigodnog programa, prisutnima su se obratili vladika Longin, otac Dragoljub Popović – sveštenik crkve i konzul-žeran Dejan Radulović. Konzul-žeran se tom prilikom zahvalio predstavnicima crkveno-školske opštine na saradnji sa Generalnim konzulatom, kao i naporima koji čine u očuvanju identiteta srpske zajednice u Teksasu. U programu su su učestvovali polaznici nedeljne škole crkveno-školske opštine u Austin-u, kao i gostujući folklorni ansambli “Zavičaj” iz Hjustona i “Rastko” iz Dalasa.

Prisustvo konzula žerana na proslavi je iskorišćeno da se istovremeno održi i Konzularni dan. Pružene se moguće konzularne usluge državljanima Republike Srbije na boravku u Teksasu, kao i obavljen veći broj razgovora u vezi sa konzularnim uslugama i drugim pitanjima u nadležnosti Generanog konzulata. Takođe, konzul žeran se sreo sa predstavnicima udruženja i istaknutim pojednicima i tom prilikom su razmotrene mogućnosti za realizaciju inicijativa i projekata u saradnji sa Generalnim konzulatom.    

Bila je to prva poseta predstavnika Generalnog konzulata srpskoj zajednici u Austin-u.

Generalni konzulat je zahvalan crkveno-školskoj opštini Sveti Luka u Austin-u na pruženoj pomoći i podršci tokom posete.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova