| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00
  Радно време са странкама: 10:00 - 16:00 *                          

  * осим у време празника

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 312 670 6707

После радног времена у хитним случајевима:

+ 312 804 0123

Пасоши, визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Локација/мапа                  
Fax:     + 1 312 670-6787 Конзуларна надлежност                                        
E-mail: info@scgchicago.org Почасни конзули
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 

          

Добродошли на интернет презентацију Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу.

Сврха ове презентације је да вас информише, али и да буде средство које ће нам омогућити узајамну комуникацију.
За сва питања на која не будете нашли одговор на овој интернет страници, позивамо вас да нам се обратите директно а ми ћемо се потрудити да одговор добијете у што краћем року. Ваше сугестије и коментари ће нам помоћи да унапредимо квалитет ове презентације.

Уједно обавештавамо да Генерални конзулат има своју е-mail листу преко које прослеђује информације о активностима Генералног конзулата, новостима у пружању конзуларних услуга, као и о културним и другим догађајима које организје Генерални конзулат или су од од значаја за нашу заједницу у САД. Уколико сте заинтересовани да путем е-mail-а добијате информације од Генералног конзулата, молимо да нас о томе обавестите на info@scgchicago.org и том приликом доставите ваше име и презиме, као и име државе у којој боравите у САД. Биће нам драго да и на тај начин будемо повезани. 

Захваљујемо се на посети.

 

 


 
 
 
ИЗЛОЖБА “АЛБУМ СЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА”

Поводом стогодишњице Дана примирја и српско-америчког савезништва у Генералном конзулату је отворена изложба “Албум сећања на наше претке из Првог светског рата” 10. новембра 2018.године.
Изложба је препозната и од стране Америчке комисије за Први светски рат (The United States World War One Centennial Commission) и тим поводом је издат одговарајући сертификат. 
Изложба је реализована у сарадњи са Савезом потомака ратника Србије 1912-1920. На изложби су приказане фотографије, ратни дневници, војничка писма, дописне карте, споменице и остала историографска грађа учесника Првог светског рата коју је прикупио Савез потомака.
Програм отварања изложбе је започет приказивањем пригодног видеа о доприносу Србије и српске војске у Првом светском рату, као и захвалности САД и председника Вилсона српском наpоду. У пригодним обраћањима конзула жерана Дејан Радуловића и Александра Василића из Савеза потомака ратника Србије изражено је поштовање и почаст храбрим српским војницима и свим жртвама српског народа током Првог светског рата. Овом приликом посебно је одата почаст и сећање на хиљаде српских добровољаца из Америке који су били учесници Првог светског рата. Након тога Милeнко Шишарица из Српског позоришта у Чикагу је одрецитовао песму “Плава гробница” Милутина Бојића.

Током изложбе је приказан и пригодан видео који је припремио Савез потомака ратника Србије. Студенткиња у српској народној ношњи је свим гостима уручила значке Наталијине рамонде.
Отварању изложбе су присуствовали представници америчких институција, конзуларног кора, као и представници српских организација и припадници заједнице.
Изложба ће бити отворена у Генералном конзулату до 21.новембра 2018.године сваког радног дана у периоду од 11 до 15 часова. Заинтересовани за посету изложби је неопходно да претходно најаве посету на е-мејл Генералног конзулата.
Поводом Дана примирја у Чикагу је изведена и представа “Српска рамонда” у Ирско-америчком центру 11.новембра 2018.године. Учесници представе су глумци Српског позоришта у Чикагу и чланови фолклорног ансамбла “Око соколово” из Чикага.  Представа је извдена по сценарију и у режији Милана Андријанића из Чикага. Представи је у име Генералног конзлата присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић.
Галерију фотографија можете погледати овде.


КОНЗУЛАРНИ ДАН НА СРПСКОМ ФЕСТИВАЛУ У ФЕНИКСУ, АРИЗОНА

Конзуларни дан је одржан је 3. новембра 2018. године у Фениксу, америчка држава Аризона, што је била прва посета представника Генералног конзулата српској заједници у тој америчкој држави.

С обзиром да је Конзуларни дан одржан у оквиру 16-тог Српског фестивала у Фениксу, Генерални конзулат је имао свој штанд на којем су посетиоци имали прилике да разговарају са представницима Генералног конзулата и добију одговоре на питања из конзуларне нaдлежности. Том приликом су пружене могуће конзуларне услуге држављанима Републике Србије, како оним на боравку у Аризони тако и држављанима Србије који су овим поводом допутовали у Феникс из Калифорније, Неваде и Новог Мескика. На штанду су посетиоци имали прилике до добију туристички промотивни материјал, као и одговоре на питања у вези са инвестирањем у Србију.

 

У оквиру програма Фестивала наступе су имали фолклорни и певачки ансамбли из Феникса, као и гостујући фолклорни ансамбли из Калифорније и Ванкувера, Канада.    

Према процени организатора, Фестивал је посетило преко пет хиљада гостију. Поред лица српског порекла, гости Фестивала су били и амерички грађани, као и припадници других етничких заједница који бораве у најширој околини Феникса. Фестивал је посетио Mark Brnovich, државни тужилац Аризоне са којим се сусрео и конзул жеран Дејан Радуловић.

Помоћ и подршку у организовању Конзуларног дана су пружили свештеник Драгомир Туба и представници црквено-школске општине “Света Сава” у Фениксу на чему је Генерални конзулат посебно захвалан.

Галерију фотографија можете погледати овде.


ПОСЕТА СРПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У AUSTIN-у, ТЕКСАС

Конзул жеран Дејан Радуловић је посетио српску заједницу у Austin-u, америчка држава Тексас,  поводом прославе крсне славе цркве Cветoг Луке и 10-годишњице од оснивања парохије. 

Прослави је присуствовало више од три стотине парохијана и гостију. Након литургије и церемоније сечења славског колача, као и пригодног програма, присутнима су се обратили владика Лонгин, отац Драгољуб Поповић – свештеник цркве и конзул-жеран Дејан Радуловић. Конзул-жеран се том приликом захвалио представницима црквено-школске општине на сарадњи са Генералним конзулатом, као и напорима који чине у очувању идентитета српске заједнице у Тексасу. У програму су су учествовали полазници недељне школе црквено-школске општине у Austin-у, као и гостујући фолклорни ансамбли “Завичај” из Хјустона и “Растко” из Даласа.

Присуство конзула жерана на прослави је искоришћено да се истовремено одржи и Конзуларни дан. Пружене се могуће конзуларне услуге држављанима Републике Србије на боравку у Тексасу, као и обављен већи број разговора у вези са конзуларним услугама и другим питањима у надлежности Генераног конзулата. Такође, конзул жеран се срео са представницима удружења и истакнутим поједницима и том приликом су размотрене могућности за реализацију иницијатива и пројеката у сарадњи са Генералним конзулатом.    

Била је то прва посета представника Генералног конзулата српској заједници у Austin-у.

Генерални конзулат је захвалан црквено-школској општини Свети Лука у Austin-у на пруженој помоћи и подршци током посете.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова