| |     latinica | english  
Насловна
ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У просторијама Генералног конзулата у Чикагу поводом обележавања Дана државности одржан je пријем коме су присуствовали представници дипломатског кора, локалних институција, Српске православне цркве, српских клубова и удружења, као и наши угледни исељеници, међу којима и бивши генерални конзул Р. Србије Деско Никитовић.

Након интонирања химни (оперска дива Слађана Сарић) прочитане су честитке које су овом приликом упутили градоначелник Чикага Lorry Lightfoot, министар правде (Аttorney General) државе Илиноис Kwame Raoul, као шеф трезора округа Кук Maria Pappas.

У свом обраћању конзул-жеран М.Варадиновић потсетио је да је Устав Кнежевине Србије - Сретењски устав из 1835. године, један од првих таквих правних аката којим је ограничена власт Кнеза и уведена подела власти на законодавну, извршну и судску. Овај либерални Устав симболише трајну тежњу Србије за демократијом и слободом у оквиру породице европских народа.

На крају званичног дела програма девојке из фолклорног ансамбла „Коло“ обучене у традиционалне народне ношње извеле су композицију „Ово је Србија“.

Прилог о овом догађају направила је локална РТВ Авала, а вест су пренеле РТС и БН .

ФотографијеПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ЧИКАГУ

У просторијама Саборног храма у Чикагу одржана је прослава Дана Републике Српске и њене славе Св. Стефана. На позив Удружења Срба Републике Српске овом догађају присуствовао је и конзул-жеран Милан Варадинивић, који се у свом краћем обраћању захвалио на срдачном дочеку, подсетио на вредност мира и изразио наду да ће се сви народи у региону убудуће посветити развијању међусобне сарадње.

Репортаже: РТВ Авала и Српска ТВ.  БАДЊЕ ВЕЧЕ У МАНАСТИРУ НОВА ГРАЧАНИЦА

У Манастиру Нова Грачаница за Бадње Вече 6. јануара 2020. године служио је Владика Средњезападноамерички Лонгин, уз Игумана Серафима Балтића и још неколико свештеника. Након вечерње службе и паљења бадњака у манастирском дому послужена је вечера за све госте. ЈУБИЛАРНИ КОНЦЕРТ ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА "ДУКАТИ И БИСЕРИ" ИЗ ЧИКАГА

На позив Кангрга Душанке, вође ансамбла „Дукати и Бисери“, конзул-жеран М. Варадиновић присуствовао је 14. децембра 2019. јубиларном концерту посвећеном десетогодишњици оснивања ове фолклорне групе. Концерт је одржан у свечаној сали средње школе „Тафт“ коју похађа доста деце наших држављана који живе у том крају. У програму су учествовали и ансамбл „Коло“ из Хамилтона (Онтарио, Канада), као и ансамбл „Свилен конац“ из Рокфорда (Илиноис).

Више чланови ансамбла „Дукати и Бисери“ активни су и као глумци у овдашњим позоришним трупама „Мира Сремчевић“ и „Атеље 312“. Овај ансамбл такође је учествовао у организацији краћег програма поводом прославе Националног дана Р. Србије у просторијама ГК у Чикагу 2019. године.

Концерт ансамбла „Дукати и Бисери“ одржан је уз подршку Канцеларије за дијаспору Р. Србије.

Репортажа РТВ Авала КОНЗУЛАРНИ ДАН У ЛАС ВЕГАСУ

Конзул-жеран Милан Варадиновић посетио је 12. децембра 2019. године СПЦ Св. Симеон Мироточиви у Лас Вегасу. Осим сусрета са свештеником Катанић Јованом и председником црквене општине Глоговац Бојаном, разговарао је и са више наших грађана у покушају да им помогне у решавању њихових конзуларних проблема. Овим поводом био је приређен и заједнички ручак у црквеној сали, коме је присуствовало око 100 наших грађана.

У парохији СПЦ Св. Симеон Мироточиви у току је изградња нове цркве, а активна је и фолклорна група која окупља 80-торо деце и наступа по разним парохијама у Западној Америци. При Цркви су организовани и часови веронауке и српског језика. СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У ЧИКАГУ

У Чикагу је од 6. до 8. децембра одржан седми по реду Српски филмски фестивал под називом "Ка светлости, без међа". Фестивал је био посвећен сећању на 20-то годишњицу НАТО бомбардовања Србије. Организатор фестивала је Славица Петровић, која је такође и власник/уредник локалног листа на српском језику „Огледало“. Пред отварање фестивала публици је представљен и нови конзул-жеран М. Варадинвић.

Фестивал је након приказивања кратког уводног филма „Ка светлости“ отворио Милош Биковић, продуцент и глумац првог приказаног филма „Балканска међа“. Гости фестивала били су и Петар Ристовски - режисер филма „Краљ Петар Први“, Миодраг Радоњић – глумац и копродуцент филмова „Јужни ветар“ и „Балканска међа“, Даница Ристовски – глумица и Теодора Ристовски – глумица, као и Милош Растовић, један од челних људи Српског националног савеза из Пенсилваније (SNF je најстарије удружење Срба у САД) и режисер филма „Теслин народ“.

Поводом Филмског фестивала у просторијама Генералног конзулата Р. Србије у суботу 7. децембра одржана је конференција за штампу, на којој су учествовали сви гости фестивала, а државни секретар МСП Р. Србије Немања Стевановић је информисао присутне о подстицајним мерама Владе Р. Србије за развој филмске индустрије.

Конференцију за штампу водила је новинар и књижевник Мила Филиповић, а пратили су је локални медији: „РТВ Авала“, „Српска ТВ“ и „Чикаго дешавања“.  Говорио је и Милош Растовић из Пенсилваније, аутор филма Теслин народ.  Репортажу РТВ Авале пренела је РТС.УЧЕШЋЕ ЛЕКАРА ИЗ СРБИЈЕ НА НАЈВЕЋЕМ СВЕТСКОМ КОНГРЕСУ РАДИОЛОГА У ЧИКАГУ

У Чикагу је од 1. до 6. децембра одржана 106. Конференција светских радиолога. Ово је највећи светски годишњи скуп стручњака из ове области, који је ове године окупио око 50.000 лекара и око 700 излагача из целог света.

Из Србије је овим поводом дошло 15 лекара, произвођача и трговаца медицинском опремом, међу којима су били  представници Визариса, као и здравствених установа Белмедик, Зваздара, ВМА, Медицинског факултета у Новом Саду и Института за медицину, статистику и информатику.

Овим поводом Српско-америчко удружење лекара и стоматолога (SAMDS – Serbian American Medical and Dental Society) у сарадњи са нашим Генералним конзулатом организовали су 02. децембра 2019. у просторијама Генералног конзулата коктел за учеснике конгреса из Србије, њихове пословне партнере и српско-америчке лекаре.

Вест о овом догађају пренела је РТС, као и прес служба МСП Р. СрбијеПРОСЛАВА БОЖИЋА У ГРАДСКОЈ СКУПШТИНИ

Шеф трезора Округа Кук (коме припада највећи део Чикага) Марија Папас оранизовала је 6. децембра 2019. године у просторијама Градске скупштине Чикага традиционалну прославу Божића. Овом приликом певале су се Божићне песме, а у холу Градске скупштине свака држава или регион имали су могућност да украсе по једну јелку.

Српска јелка налазила се одмах поред Грчке, а њу је у духу српске традиције и нашег Божића, као и претходних 20 година, украсила наша држављанка Вера Чаловић, на чему јој од срца захваљујемо.БОЖИЋ У СВЕТУ (Christmas Around the World)

У Музеју науке и индустрије (MSI) у Чикагу ова манифестација одржава се у континуитету од 1942. године и сада су готово све земље света заступљене су својим божићним аранжманима. Изложба траје од средине новембра до краја прве недеље јануара.

Србију је представљао изузетно укусно и зналачки аранжиран излог посвећен симболици православног Божића који је приредила породица Романо, на чему им срдачно захваљујемо.   ПОСЛЕДЊЕ ИЗВОЂЕЊЕ ПРЕДСТАВЕ ЗОНА ЗАМФИРОВА

Српско позориште "Мира Сремчевић" из Чикага извело је 15. новембра 2019. године пред пуном салом последњи пут своју представу Зона Замфирова, којој је на позив организатора Славице Петровић присуствовао и конзул-жеран Милан Варадиновић.

У припреми је представа "Госпођа министарка", чију премијеру очекујемо 6. марта 2020. године у Скоки Театру.  КОНЦЕРТИ ПИЈАНИСТКИЊЕ ЈАСНЕ ПОПОВИЋ - „Serbia around the piano”

У оквиру пројекта „Serbia Around the Piano World", позната српска пијанисткиња Јасна Поповић одржала је 12. новембра у Чикагу и 14. новембра 2019. године на Хавајима своје солистичке концерте.

У Чикагу су изведена дела аутора из Србије, Андоре, Бразила, Италије, Израела, С. Македоније и Шпаније. Концерту је присуствовала и проф. Наташа Богојевић, која је аутор композиције „Коло“.

На Хавајима су изведена дела хавајских (Магнусон), српских (Тајчевић, Мокрањац, Богојевић, Деспић и Крстајић) и других светских аутора (Круксент, Барчело, Пружански и Порто). Био је то први соло концерт српског уметника на Хавајима.

Концерту у Чикагу присуствовао је конзул-жеран М. Варадиновић, а концерту на Хавајима некадашњи економски саветник при Генералном конзулату Р. Србије у Чикагу Миломир Огњановић. 

Пијанисткиња се захвалила на финансијској помоћи Министарству спољних послова Р. Србије – Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. СЛАВА УДРУЖЕЊА СРПСКО АМЕРИЧКИХ ЛЕКАРА И СТОМАТОЛОГА

Удружење српско америчких лекара и стоматолога (Serbian-American Medical and Dental Society) прославило је 10. новембра 2019. године своју славу Св. Козма и Дамјан.

Репорталжа РТВ Авала.  СРПСКИ ШТАНД НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „PASSPORT TO THE WORLD“

У организацији Ротари 1 клуба, у великој свечаној сали чувеног Union League Club организована је манифестација "Passport to the World", на којој је учествовало укупно 46 различитих ентитета и то: 18 генералних конзулата, 11 трговинских представништава,  3 владине институције, као и 4 НВО/клуба. Ротари клуб је за ову прилику обезбедио и богато послужење, a Генерални конзулат Србије добио је штанд на највидљивијем месту, одмах поред главне бине са које се присутнима обратио председник клуба.

Током манифестације конзул-жеран Милан Варадиновић и вице-конзул Милинко Шпица остварили су велики број контаката са заинтересованим посетиоцима нашег штанда, прошили круг пословних контаката Генералног конзулата и искористили прилику за промоцију туристичких потенцијала Републике Србије.

Информацију о овом догађају пренела је и Пресс Служба МСПГАЛА ВЕЧЕ КОНЗУЛАРНОГ КОРА У ЧИКАГУ

Уз подршку канцеларије градоначелника Чикага 01. новембра 2010. године одржано је Конзуларно гала вече коме су присуствовали представници 87 генералних конзулата акредитованих у Чикагу, представници институција, привреде и друге угледне званице.

Након протоколарног руковања, сликања са градоначелником и представљања свих присутних шефова конзулата окупљенима се обратила градоначелник Лори Лајтфут, која је нагласила позитивну улогу имиграната у изградњи мултикултурног Чикага. Овом приликом декан конзуларног кора, госпођа Patricia Maza-Pittsford уручила је награду „глобални грађанин“ представнику спонзора, као и бившем председнику сестринских градова – посебне канцеларије при градској скупштини.

Овај догађај, који је започео скромном иницијативом малог броја генералних конзулата - међу којима је био и Генерални конзулат Р. Србије, убрзо је од стране канцеларије градоначелника препознат као прилика за промоцију Чикага као отвореног града.

Генерални конзулат Републике Србије представљао је конзул-жеран Милан Варадиновић, кога је бивши генерални конзул Деско Никитовић, један од оснивача и почасни гост овог догађаја, овом приликом веома срдачно и љубазно представио својим пријатељима и сарадницима. ПРЕМИЈЕРА МЈУЗИКЛА "ВЕЧНА ЉУБАВ"

Ансамбл „Око Соколово“ из Чикага премијерно је 19. октобра 2019. године, пред препуном салом Prairie Teater у чикашком насељу Des Plaines, извео свој мјузикл „Вечна љубав“. На позив режисера Милана Андријанића присуствовао је и конзул-жеран Милан Варадиновић.

Репортажe: РТВ Авалa и Serbian TimesСЛАВА ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МАНАСТИРУ НОВА ГРАЧАНИЦА

Манастир Нова грачаница прославио је 14. октобра 2019. године своју славу Покрова Пресвете Богородице. Овом приликом служили су Владика средње-западноамерички Лонгин и старешина манастира игуман Балтић Серафим. Прослави је присуствовао конзул-жеран Милан Варадиновић.

Репортажа РТВ АвалаБЕОГРАДСКИ МАРАТОН И ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА БЕОГРАДА НА ЧИКАШКОМ МАРАТОНУ

У Чикагу је 13. октобра 2019. године одржан традиционални маратон у коме је учествовало око 46.000 тркача из око 140 земаља, од чега је око трећина из иностранства. Маратон је помогло преко 12.000 добровољаца, а пратило га је преко 1,7 милиона људи. Економски ефекти Чикашког маратона процењују се на скоро 400 милиона УСД, од чега 20 милиона за хуманитарне намене.

Републику Србију су на овогодишњем Чикашком маратону представљали директор београдског маратона Дејан Николић и представник ТОБ Срђан Ћопић, који су 11. октобра отворили српски штанд на пратећем сајму спорта и здравог живота. Осим тога, имали су и низ састанака и представљања Београда, а посебно издвајамо медијску „презентацију сестринских градова“ међу којима је и Београд.

Репотражу РТВ Авале о овом догађају пренела је РТС, као и медијска служба МСП.  ПРОСЛАВА ГОДИШЊИЦЕ РТВ АВАЛЕ

На позив нашег угледног новинара Александра Жигића конзул-жеран Милан Варадиновић присуствовао је 05. октобра 2019. године прослави годишњице рада и славе РТВ Авале из Чикага, о чему је сачињена и репортажа.  СЛАВА УДРУЖЕЊА СРПСКИХ АДВОКАТА СВЕТИ ЈОАНИКИЈЕ

Удружење Српских Адвоката прославило је 16. септембра 2019. године, уз благослов владике Лонгина и у присуству владике Иринеја, своју славу Св. Јоаникија. Коктелу који је овом приликом организован у хотелу Шератон у Чикагу осим неколико десетина адвоката српског порекла присуствовали су и судија Тед По, окружни судија Лаура Ајала Гонзалес, владика Иринеј и конзул-жеран М. Варадиновић.

Након освећивања славског колача владика Иринеј подсетио је на рану законодавну активност српске државе под окриљем СПЦ, почев од Номоканона Св. Саве почетком 14. века, након чега је епископ Јоаникије Други (касније патријарх) средином 14. века учествовао у писању законика српског краља Стефана Душана.

Конгресмен Тед По у свом надахнутом говору подсетио је на традиционално савезништво Србије и САД које датира још од првог светског рата. Посебно се осврнуо на највећу икада акцију спасавања америчких ваздухопловаца оборених изнад територије Србије током другог светског рата (Прањани). Овом приликом присутнима се обратио и нови жеран ГК у Чикагу, који је бившим колегама говорио о важности струке за заштиту законитости и права појединаца,  а у контексту пружања конзуларних услуга.ПРОСЛАВА УЛАСКА ВЛАДЕ ДИВЦА МЕЂУ ЛЕГЕНДЕ НБА (HALL OF FAME)

У организацији хуманитарног фонда Ане и Владе Дивац у ресторану Dawson у Чикагу 9. септембра 2019. године одржана је донаторска вечера на којој је обележен улазак В. Дивца међу легенде НБА (NBA Hall of Fame). На вечеру су били позвани највећи донатори, угледни привредници и представници најугледнијих породица српског порекла, као и више свештеника СПЦ.

Након презентације фасцинантног животног и спортског пута нашег првог и најпознатијег НБА играча В. Дивца, кратак говор одржали су Ана и Владе Дивац, као и највећи донатори њиховог фонда. Представљен је најновији пројекат сакупљања помоћи за обнову Техничке школе у Владичином Хану, у којој се у лошим условима школује 840 ђака, од којих су неки већ другу годину за редом освојили награду на такмичењу у роботици.

Генерални Конзулат Р. Србије у Чикагу представљали су конзул-жеран Милан Варадиновић и вице-конзул Милинко Шпица, као лични гости Владике источноамеричког Иринеја.

Репортажу РТВ Авала о овом догађају пренела је РТСПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ ЧИКАГУ

У Чикагу је од 28. до 31. августа 2019. године боравила делегација Врњачке бање, у којој су између осталих били и председник општине Дејан Ђуровић, директор хотела "Меркур" Дејан Станојевић, директор хотела "Фонтана" Ђорђе Макуљевић, као и представници Туристичке организације Врњачке Бање. Делегација је имала више пословних састанака и прилику да током Српског фестивала великом броју наших грађана представи своје туристичке и бањске капацитете.   

Овом приликом одржан је пословни састанак и презентација у просторијама Генералног конзулата Р. Србије у Чикагу, а репортажу РТВ Авала из Чикага пренела је и РТС800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ - ПРОСЛАВА У ЛОС АНЂЕЛЕСУ

На позив Западноамеричке Епархије СПЦ, на чијем челу се налази владика Максим, представници Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу посетили су 01. септембра 2019. СПЦ Св. Сава у Сан Габриелу (Лос Анђелес), где су присуствовали величанственој прослави 800 година аутокефалности СПЦ. Прослави је присуствовао велики број архиепископа и владика СПЦ, као и гости из Грчке, Руске и Румунске православне цркве.

Литургију је служио архиеписком Елпидофор из Васељенске патријаршије, заједно са митрополитом Јосифом из Антиохијске патријаршије и митрополитом Савом из Грчке америчке архиепископије, као и архијерејима СПЦ и то: новограчаничко-средњезападноамеричким Лонгином, канадским Митрофаном, диселдорфско-немачким Григоријем, рашко-призренским Теодосијем, западноамеричким Максимом, источноамеричким Иринејем, бихаћко-петровачким Сергијем, буеносаиреско-јужноцентралноамеричким Кирилом, захумско-херцеговачким Димитријем, епископом стобиским Давидом из Охридске Архиепископије и игуманом Манастира Хиландара архимандритом Методијем. Литургији је присуствовао и Архиепископ Петар из Руске православне заграничне цркве. Патријарх СПЦ Иринеј био је због здравственог стања спречен да допутује. Специјални гости и појци током литургије били су ученици Призренске Богословије.

Архиепископ Елпидофор овом приликом саопштио је одлуку васељенског патријарха Вартоломеја да 800 година аутокефалности СПЦ обележи и прославом у Никеји, на коју ће бити позван  патријарх српски Иринеј, као и сви архијереји СПЦ. У свом говору пренео је поздраве васељенског патријарха Вартоломеја, нагласио братске везе српског и грчког православног народа, те изразио задовољство што се прослава аутокефалности одржава у храму који носи име првог српског архиепископа монаха Св. Саве, хиротонисаног 1219. године у Саборном храму у Никеји од стране Васељенског патријарха. Архиепископ се осврнуо и на јаке историјске и дипломатске везе два народа, кроз ратове али и у миру, нарочито на подршку 90-тих година и актуелну око непризнавања једностраног проглашења незавосности Косова.

Током свечаног ручка који је уследио одликован је домаћин прослове, протојереј Предраг Бојовић, за рад на осликавању храма Св. Саве у ЛА. Храм су осликавали исти мајстори који су осликавали храм Св. Саве у Београду, истим стилом и истим мотивима међу којима се посебно издваја фреска новомученика. Одликован је и власник калифорнијске винарије, који је српског порекла и који је произвео посебно вино названо “Autocephaly 1219-2019”, које се служило током прославе.

Ово је била прилика да нашим грађанима и врху СПЦ представи нови жеран Генералног конзулата Р. Србије у Чикагу, Милан Варадиновић, који је само недељу дана раније преузео дужност од свог уваженог претходника Дејана Радуловића.ОПРОШТАЈНИ ПРИЈЕМ КОНЗУЛА РАДУЛОВИЋА

Поводом завршетка мандата конзула жерана Републике Србије у Чикагу Дејана Радуловића у Генералном конзулату је одржан опроштајни пријем.

Пријему су присуствовали представници америчких државних органа, америчких институција, чланови конзуларног кора, представници српске заједнице (Епархија Српске православне цркве на Средњем Западу, српске организације и удружења, медији српске дијаспоре).

Присутнима се пригодним говором обратио конзул жеран Дејан Радуловић и том приликом се захвалио на сарадњи у протеклих пет и по година.

Директор за стратешко партнерство и глобална питања Lisa Kohnke је уручила конзулу Радуловићу писмо градоначелнице Чикага Lori Lightfoot. У име US Department of Homeland Security захвалио се директор регионалне канцеларије у Чикагу Robert White.

Такође, конзулу жерану су уручене захвалнице од стране Српског филмског фестивала у Чикагу, листа српске дијаспоре “Огледало” и Удружења крајишких Срба Прело.

Галерија фотографија се може видети овде.

Интервју дат Serbian Times можете погледати овде.ОСАМ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У Чикагу је обележена 800-годишњица аутокефалности Српске православне цркве у САД. Централна прослава је одржана у манастиру Светог Саве у Либертвилу, предграђу Чикага уз присуство више стотина верника и гостију. Истовремено, то је била и прослава Светог Мардарија, првог српског епископа у САД.

Свечану литургију су служили епископ средњеамерички и новограчанички Лонгин, епископ источноамерички Иринеј и епископ западноамерички Максим уз учешће и присуство свештеника из већине српских цркава у САД. Након литургије у павиљону на манастирском имању је одржан пригодан програм уз учешће хорова, фолклорног ансамбла и глумаца аматера из Чикага. Специјални гости програма су били Бојана Пековић, гуслар из Србије, Катарина Радивојевић, глумица и Jonathan Jackson, амерички глумац и музичар.

Прослави су присуствовали црквени великодостојници из Грчке и Руске православне цркве, игуман манастира Хиландара и градоначелник Либертвила.

У име Генералног конзулата, прослави је присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић.

Осам векова Српске православне цркве ће бити обележено и на Западној обали у храму Светог Саве у Сан Габриелу, Лос Анђелес 31. августа – 1. септембра 2019. године.РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ДИЈАСПОРЕ

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за дијаспору је објавило резултате конкурса за суфинансирање пројеката који доприносе јачању веза између матице и дијаспоре. Суфинансирају се пројекти који имају за циљ учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, као и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

На Конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре одобрено је укупно 184 пројекта у укупном износу од 50,201,000.00 (више од 484 хиљаде америчких долара).

Резултати конкурса се могу наћи овде.ПОСЕТА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА И ПРИНЦЕЗЕ КАТАРИНЕ ЧИКАГУ

У Чикагу су боравили ЊКВ престолонаследник Aлександар и принцеза Катарина поводом 25-годишњице од оснивања овдашње Канцеларије “Лајфлајн”, хуманитарне организације под покровитељством принцезе Катарине Карађорђевић.

Током боравка у Чикагу, престолонаследник Aлександар и принцеза Катарина су посетили америчку основну школу “Оскар Мајер”. Ученици четвртог и петог разреда се приредили топлу добродошлицу и том приликом отпевали на српском језику песму “Марширала краља Петра гарда” припремљену специјално за ову прилику. Видео можете погледати овде.

Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина посетили су српску православну цркву Светог Архангела Михаила у Лансингу, Илиноис као и цркву и парохијалну школу Старе српске православне цркве Светог Васкрсења Христовог у Чикагу. Парохијани су их топло примили и приредили свечане пријеме у њихову част.“БАЛКАНСКИ ШПИЈУН” ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА У ЧИКАГУ

Позоришни комад “Балкански шпијун” Душана Ковачевића, највећег српског савременог драмског писца, представљен је у Културном центру Сервантес у Чикагу. Организатори представљања српског комада су International Voices Project у сарадњи са америчким позориштем “Vitalist Theatre” и Генералним конзулатом Републике Србије у Чикагу.

Улоге из комада су читали глумци “Vitalist Theatre”. Текст драме је са српског на енглески језик превео Dennis Barnett, професор драматургије из Ајове.

Позоришни комад је представљен у оквиру десетог фестивала International Voices Project у Чикагу на којем се представљени позоришни комади из Велике Британије, Италије, Француске, Норвешке, Румуније, Чилеа, Египта и Јужне Кореје.

Након читања драмског комада, на питања гледалаца су одговарали професор Barnett и глумци “Vitalist Theatre”.ПОСЕТА AМЕРИЧКОМ ЈЕВРЕЈСКОМ КОМИТЕТУ У ЧИКАГУ

Конзул жеран Дејан Радуловић је посетио Aмерички јеврејски комитет (Аmerican Jewish Committee AJC) – Регионалну канцеларију у Чикагу и том приликом имао сусрет са представницима ове организације на челу са директором Laurence Boloton-oм.

Представници АЈС су презентовали рад ове организације основане 1906. године и активности које предузимају на заштити права Јевреја широм света, сузбијању антисемитизма и нетрпељивости, заштити људских права и демократских принципа.

Конзул жеран је упознао представнике АЈС о билатералним односима Србије са Израелом,  пријатељским везама између српског и јеврејског народа, као и о јеврејској заједници у Србији. Размењена су ставови и информације о више питања од значаја за обе стране. Такође, у разговору је испољен интерес за успостављање сарадње са српском заједницом у Чикагу.АТЛЕТСКИ ПОДУХВАТ МАРАТОНЦА ГОРАНА НИКОЛИЋА У ЧИКАГУ

Слабовиди маратонац Горан Николић из Крагујевца започео је 18. априла 2019. године у Чикагу нови јединствени атлетски подухват којим ће за 77 узастопних дана истрчати 77 пуних маратона. Тиме очекује да ће оборити свој претходни Гинисов светски рекорд када је 2016. године трчао 55 маратона у 55 дана.

Стаза на којој трчи је у непосредној близини српског манастира Нова Грачаница у месту Third Lake. Поред подршке из Србије, добио је подршку Епархије Српске православне цркве на Средњем Западу, овдашње српске заједнице, и фудбалског клуба Chicago Fire на челу са тренером Вељком Пауновићем. Покровитељ овог подухвата и мисије је Rotаry Intеrnational, те је маратонца Николића тим поводом примио новоизабрани председник Mark Daniel Maloney у светском седишту ове организације у Еванстону.

Овај атлетски подухват има и хуманитарни карактер. Сва прикупљена финансијска средства ће бити употребљена за финансирање завршетка изградње спортске хале у Крагујевцу коју ће за спортске припреме користити и параолимпијци.    

По доласку у Чикаго, Горан Николић је са члановима тима посетио Генерални конзулат. Такође, конзул жеран Дејан Радуловић је присуствовао старту првог маратона и пожелео маратонцу Николићу успешну мисију.   СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ДИЈАСПОРЕ

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за дијаспору је расписало конкурс за суфинансирање пројеката која доприносе јачању веза између матице и дијаспоре.

Конкурсом је предвиђено суфинансирање пројеката који имају за циљ учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, као и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Конкурс је отворен до 01. априла 2019. године. Више о конкурсу и детаљи у вези са подношењем предлога пројеката се могу наћи овде.ПОСЕТА СРПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У ДАЛАСУ

Конзул жеран Дејан Радуловић је посетио српску заједницу у Даласу поводом прославе крсне славе цркве Cвета Три Јерарха и 20-годишњице од оснивања парохије. 
Прослави је присуствовало више од три стотине парохијана и гостију. Након литургије и церемоније сечења славског колача присутнима су се обратили владика Лонгин, отац Љубинко Савић – свештеник цркве, Обрад Кесић из Канцеларије Републике Српске у Вашингтону, као и конзул-жеран Дејан Радуловић.
У оквиру прославе одржан је и поетско-музички програм под називом “Онамо, ‘намо…Тамо далеко” у изведби Иване Жигон, драмске уметнице из Београда. У програму су учестовали и чланови фолклорног ансамбла “Растко” из Даласа. 
Конзул-жеран Дејан Радуловић се у свом обраћању захвалио представницима црквено-школске општине на напорима који чине у очувању идентитета српске заједнице у Северном Тексасу. Такође, истакао је значај сарадње са црквом, као и њену посебну улогу у историји српског расејања. 
Генерални конзулат је захвалан црквено-школској општини у Даласу на пруженој помоћи и подршци током посете.ФОЛКЛОРНИ ФЕСТИВАЛ “ИЗА СЕДАМ ГОРА”

У Чикагу је одржан први фолклорни фестивал  “Иза седам гора”. На позорници велике сале у манастиру Нова Грачаница се представило више српских фолклорних ансамабла из Северне Америке, као и гостојући фоклорни ансамбли из Србије – “Абрашевић” и “Карановац”, оба ансамбла из Краљева.
Фестивал је започео извођењем песме “Ово је Србија” од стране свих учесника. Фестивал је свечано отворио вице-конзул Милинко Шпица који се том приликом захвалио на организовању Фестивала и истакао значај неговања и чувања  фолклорне традиције међу припадницима српске заједнице у САД. 
Фестивал је организовао ансамбл народних игара “Коло” из Чикага уз подршку Управе за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије.    
Током Боравка у Чикагу, чланови фолклорних ансамбала из Краљева  “Абрашевић” и “Карановац”  су посетили Генерални конзулат и том приликом их је конзул жеран Дејан Радуловић поздравио и пожелео успешне наступе у САД.ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ У ЧИКАГУ

Конзул жеран Републике Србије Дејан Радуловић приредио је пријем поводом 15.фебруара – Дана државности Републике Србије.
Пријему су присуствовали представници регионалних канцеларија америчких федералних органа, савезне државе Илиноис, града Чикага, представници конзуларног кора, представници српских организација и удружења, представници цркве и угледни појединци српске заједнице, као и друге званице из јавног живота Чикага.
Пријем је почео интонирањем химни Републике Србије и САД које су отпевале чланице певачке групе “Око соколово” из Чикага. Присутним гостима се обратио конзул жеран Дејан Радуловић који је том приликом подсетио на историјске догађаје који су везани за датум Дана државности. Истакао је значај који Србија придаје развоју билатералних односа са САД као и захвалност за америчку подршку Србији у процесу европских интеграција. Такође, конзул жеран  је истакао улогу српске заједнице у САД у односима две земље, њеном доприносу развоју града Чикага и пренео спремност за даље продубљивање сарадње између збратимљених градова Београда и Чикага.
Поводом Дана државности честитке Генералном конзулату су упутили градоначелник Чикага Rahm Emanuel и државни тужилац Илиноиса Kwame Raoul.
Галерију фотографија са пријема можете погледати овде.ПРОМЕНА РАДНОГ ВРЕМЕНА У РАДУ СА СТРАНКАМА

Обавештавамо о промени радног времена Генералног конзулата у раду са странкама. Наиме, од понедељка, 11.фебруара 2019.године Генерални конзулат ће бити отворен да прима странке сваког радног дана од понедељка до петка од 10 до 13 часова.

Од истог дана, 11.фебруара 2019.године, Генерални конзулат ће почети са заказивањем термина за подношење захтева за пасош. Термини ће бити у периоду од 10 до 15 часова. Термин је могуће заказати на телефон 312 670 6707, локал 108.  

До наведене промене радног времена у раду са странкама је дошло услед значајног повећања обима посла у пружању конзуларних услуга. Посебно се бележи континуирано повећање захтева за издавање пасоша. Из тих разлога, Генерални конзулат је приморан да радно време у раду са странкама прилагоди реалним оквирима како би се обезбедио најбољи могући сервис.
 КОНЗУЛАРНИ ДАН У ДАЛАСУ, ТЕКСАС

Обавештавамо да ће представник Генералног конзулата присуствовати прослави 20-годишњице српске православне цркве Света Три Јерарха у Даласу 17.фебраура 2019.године (1810 South Story Rd Irving, TX 75061).

Представник Генералног конзулата ће током боравка на прослави са задовољством бити спреман да се сретне са заинтересованим лицима која буду имала питања из конзуларне надлежности.

Напомињемо да ће овом приликом бити могуће да се потпишу и овере овлашћења, посебно она која се односе на наследна права и некретнине у Србији. За оверу датих овлашћења у прописаној форми је неопходно да се текст овлашћења унапред достави у Word формату, написан на српском језику, ћириличним писмом, на e-mail Генералног конзулата. Истовремено је неопходно доставити и копију важећег идентификационог документа (важећи пасош Р.Србије). Уколико давалац овлашћења нема важећи пасош Р.Србије, неопходно је доставити копију америчког важећег идентификационог документа (пасош, зелена карта или возачка дозвола). По пријему е-mail-а са наведеним документима, Генерални конзулат ће доставити упутство у вези са плаћањем конзуларне таксе. Наглашавамо да се овера докумената неће моћи реализовати на лицу места уколико претходно нису достављена на горе описани начин. Иначе, додатне информације у вези са овером докумената се могу наћи овде.

Позивамо држављане Републике Србије у Тексасу да искористе ову прилику и овере потребна документа или се сретну са конзулом.

Молимо да ову информацију о Конзуларном дану у Тексасу поделите са рођацима и пријатељима.ПРАЗНИЧНИ ПРИЈЕМ ЗА ДИЈАСПОРУ

Поводом нoвогодишњих и божићних празника у Генералном конзулату је одржан традиционалан пријем за представнике дијаспоре и српске заједнице.

Пријему су присуствовали представници Српске православне цркве, Адвентистичке цркве, српских организација, удружења, српских институција културе, представници медија дијаспоре и угледни појединци из српске заједнице.

Пријем је реализован у сарадњи са Ер Србија, те су пријему присуствовали представници националне авио компаније, као и туристички агенти из Чикага. Присутнима се обратио конзул-жеран Дејан Радуловић и том приликом се захвалио на сарадњи у протеклој години и честитао наступајуће празнике. Истакао је значај који Република Србија придаје сарадњи са дијаспором и посебно се захвалио на доприносу српске заједнице у САД обележавању 100-годишњице Великог рата и српско-америчког савезништва током Првог светског рата.

Генерални конзулат користи ову прилику да свим држављанима Републике Србије и припадницима српске заједнице у САД пожели срећне наступајуће празнике. 

Галерија фотографија са празничног пријема се може видети овде.СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ 2018. У ЧИКАГУ

Српски филмски фестивал 2018. одржан је у биоскопској дворани “AMC  Rosemont” у Чикагу од 7. до 9. децембра. Био је то шести по реду Фестивал српског филма у Чикагу.

У оквиру програма Фестивала приказани су следећи играни филмови: “Јужни ветар”, “Патуљци са насловних страна”, “Месо” и “Ко то тамо пева”. Због великог интересовања публике филм “Јужни ветар” је приказан два пута у оквиру Фестивала.  Такође, приказан jе документарни филм “Отвoрених очију” Марка Новаковића, као и филм Југословенске кинотеке “Мали филм за велику Милену” у знак сећања на глумицу Милену Дравић. Део Фестивала је био посвећен 100-годишњици од завршетка Великог рата и српско-америчког савезништва у Првом светском рату, те је тим поводом приказан документарни филм “Драгутин Матић – Око Соколово” Мидрага Миљковића и приређана пригодна изложба “Тамо далеко 1918 - 2018”.

Гости Фестивала су били Тихомир Арсић, глумац, у својству представника Министарства културе Републике Србије, Слободан Шијан, режисер филма “Ко то тамо пева” и Миодраг Миљковић аутор документарног филма “Драгутин Матић – Око Соколово”. Након пројекције дигитализоване верзије филма “Ко то тамо пева” редитељ Слободан Шијан је представљен публици и том приликом одговарао на њихова питања.

На церемонији отварања Фестивала публици су се обратили Славица Петровић, директорка Фестивала, Тихомир Арсић, Слободан Шијан и протођакон Јован Аничић. Такође, обратио се и конзул-жеран Дејан Радуловић који је том приликом прочитао поздравно писмо амбасадора Републике Србије у САД Ђерђа Матковића. Градоначелник Чикага, Rahm Emanuel је поводом одржавања Српског филмског фестивала упутио писмо које је прочитано на церемонији отварања Фестивала.

Фестивал је затворен уз наступ фолклорног ансамбла “Око соколово” из Чикага а оперска певачица Слађана Сарић је отпевала песму “Тамо далеко”.

Оснивач и огранизатор Фестивала је лист српске дијаспоре “Огледало”. Помоћ и подршку у организовању Фестивала су пружили Амбасада у Вашингтону и Генерални конзулат у Чикагу.  

Галеријa фотографија се може видети овде.

 ПРЕЗЕНТАЦИЈА РТС ПЛАНЕТЕ

У Генералноим конзулату је одржана презентација РТС Планете, мултимедијалне интернет платформе Радио-телевизије Србије.
На почетку презентације представнике РТС је поздравио конзул жеран Дејан Радуловић који је том приликом истакао улогу РТС као медијског јавног сервиса и посебно значај који нова мултимедијална интернет платформа може да има у мисији повезивања српске дијаспоре са матицом, и у том контексту, да на савремени технолошки начин додатно допринесе напорима да се језик, култура, традиција и идентитет српског ресејања очува.   
Садржај и могућности РТС Планете су представили др Татјана Ћитић, помоћник извршног директора за развој РТС и главни уредник РТС Планете, као и Жикица Живковић, технички координатор и веб-мастер. Присутни су били у прилици да постављају питања и у интерактивној презентацији се упознају са садржајима РТС Планете.
Поред припадника српске заједнице у Чикагу презенатцији у Генералном конзулату су присуствовали и представници свих значајнијих медија српске дијаспоре.
Ово је била прва презентација РТС Планете у једном од  дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије. 
У оквиру Недеље РТС Планете у Чикагу презентације су одржане и на више других  локација у граду и околини.ИЗЛОЖБА “АЛБУМ СЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА”

Поводом стогодишњице Дана примирја и српско-америчког савезништва у Генералном конзулату је отворена изложба “Албум сећања на наше претке из Првог светског рата” 10. новембра 2018.године.
Изложба је препозната и од стране Америчке комисије за Први светски рат (The United States World War One Centennial Commission) и тим поводом је издат одговарајући сертификат. 
Изложба је реализована у сарадњи са Савезом потомака ратника Србије 1912-1920. На изложби су приказане фотографије, ратни дневници, војничка писма, дописне карте, споменице и остала историографска грађа учесника Првог светског рата коју је прикупио Савез потомака.
Програм отварања изложбе је започет приказивањем пригодног видеа о доприносу Србије и српске војске у Првом светском рату, као и захвалности САД и председника Вилсона српском наpоду. У пригодним обраћањима конзула жерана Дејан Радуловића и Александра Василића из Савеза потомака ратника Србије изражено је поштовање и почаст храбрим српским војницима и свим жртвама српског народа током Првог светског рата. Овом приликом посебно је одата почаст и сећање на хиљаде српских добровољаца из Америке који су били учесници Првог светског рата. Након тога Милeнко Шишарица из Српског позоришта у Чикагу је одрецитовао песму “Плава гробница” Милутина Бојића.

Током изложбе је приказан и пригодан видео који је припремио Савез потомака ратника Србије. Студенткиња у српској народној ношњи је свим гостима уручила значке Наталијине рамонде.
Отварању изложбе су присуствовали представници америчких институција, конзуларног кора, као и представници српских организација и припадници заједнице.
Изложба ће бити отворена у Генералном конзулату до 21.новембра 2018.године сваког радног дана у периоду од 11 до 15 часова. Заинтересовани за посету изложби је неопходно да претходно најаве посету на е-мејл Генералног конзулата.
Поводом Дана примирја у Чикагу је изведена и представа “Српска рамонда” у Ирско-америчком центру 11.новембра 2018.године. Учесници представе су глумци Српског позоришта у Чикагу и чланови фолклорног ансамбла “Око соколово” из Чикага.  Представа је извдена по сценарију и у режији Милана Андријанића из Чикага. Представи је у име Генералног конзлата присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић.
Галерију фотографија можете погледати овде.КОНЗУЛАРНИ ДАН НА СРПСКОМ ФЕСТИВАЛУ У ФЕНИКСУ, АРИЗОНА

Конзуларни дан је одржан је 3. новембра 2018. године у Фениксу, америчка држава Аризона, што је била прва посета представника Генералног конзулата српској заједници у тој америчкој држави.

С обзиром да је Конзуларни дан одржан у оквиру 16-тог Српског фестивала у Фениксу, Генерални конзулат је имао свој штанд на којем су посетиоци имали прилике да разговарају са представницима Генералног конзулата и добију одговоре на питања из конзуларне нaдлежности. Том приликом су пружене могуће конзуларне услуге држављанима Републике Србије, како оним на боравку у Аризони тако и држављанима Србије који су овим поводом допутовали у Феникс из Калифорније, Неваде и Новог Мескика. На штанду су посетиоци имали прилике до добију туристички промотивни материјал, као и одговоре на питања у вези са инвестирањем у Србију.

 

У оквиру програма Фестивала наступе су имали фолклорни и певачки ансамбли из Феникса, као и гостујући фолклорни ансамбли из Калифорније и Ванкувера, Канада.    

Према процени организатора, Фестивал је посетило преко пет хиљада гостију. Поред лица српског порекла, гости Фестивала су били и амерички грађани, као и припадници других етничких заједница који бораве у најширој околини Феникса. Фестивал је посетио Mark Brnovich, државни тужилац Аризоне са којим се сусрео и конзул жеран Дејан Радуловић.

Помоћ и подршку у организовању Конзуларног дана су пружили свештеник Драгомир Туба и представници црквено-школске општине “Света Сава” у Фениксу на чему је Генерални конзулат посебно захвалан.

Галерију фотографија можете погледати овде.ПОСЕТА СРПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У AUSTIN-у, ТЕКСАС

Конзул жеран Дејан Радуловић је посетио српску заједницу у Austin-u, америчка држава Тексас,  поводом прославе крсне славе цркве Cветoг Луке и 10-годишњице од оснивања парохије. 

Прослави је присуствовало више од три стотине парохијана и гостију. Након литургије и церемоније сечења славског колача, као и пригодног програма, присутнима су се обратили владика Лонгин, отац Драгољуб Поповић – свештеник цркве и конзул-жеран Дејан Радуловић. Конзул-жеран се том приликом захвалио представницима црквено-школске општине на сарадњи са Генералним конзулатом, као и напорима који чине у очувању идентитета српске заједнице у Тексасу. У програму су су учествовали полазници недељне школе црквено-школске општине у Austin-у, као и гостујући фолклорни ансамбли “Завичај” из Хјустона и “Растко” из Даласа.

Присуство конзула жерана на прослави је искоришћено да се истовремено одржи и Конзуларни дан. Пружене се могуће конзуларне услуге држављанима Републике Србије на боравку у Тексасу, као и обављен већи број разговора у вези са конзуларним услугама и другим питањима у надлежности Генераног конзулата. Такође, конзул жеран се срео са представницима удружења и истакнутим поједницима и том приликом су размотрене могућности за реализацију иницијатива и пројеката у сарадњи са Генералним конзулатом.    

Била је то прва посета представника Генералног конзулата српској заједници у Austin-у.

Генерални конзулат је захвалан црквено-школској општини Свети Лука у Austin-у на пруженој помоћи и подршци током посете.ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПОВОДОМ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА 10. НОВЕМБРА

Поводом обележавања стогодишњице Дана примирја и српско-америчког савезништва у Првом светском рату у Генералном конзулату ће 10.новембра 2018. у 17,00 часова бити отворена изложба “Албум сећања на наше претке из Првог светског рата” (201 East Ohio Street, Suite 200 Chicago).  Позивницу можете наћи овде.  

Организатори изложбе су Савез потомака ратника Србије 1912-1920. и Генерални конзулат Републике Србије у Чикагу.

Изложба фотографија пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“  приказује фотографије, ратне дневнике, војничка писма, дописне карте, споменице и осталу историографску грађу учесника Првог светског рата. То су јединствена сведочанства о ратним авантурама и страдањима српског војника у ратним  годинама, потиснутог са страница светске историје. Изложба „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата” резултат је жеље да се данас, сто године касније, ода дужна почаст том малом човеку из Великог рата за цивилизацију, и да се његово велико жртвовање за правду, истину, слободу и човечанство не избрише из нашег цивилизацијског памћења, већ постане културна баштина.

Програм се реализује уз подршку  Министарства спољних послова Републике Србије– Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Министарства културе и информисања Републике Србије.КОНЗУЛАРНИ ДАН У ФЕНИКСУ, АРИЗОНА

Генерални конзулат организује Конзуларни дан у суботу, 3. новембра 2018. током Српског фестивала у православном храму Светог Саве у Фениксу, Аризона (4436 East McKinley Street, Phoenix, AZ 85008).

Представници Генералног конзулата ће 3.новембра бити присутни у наведеном храму и биће у прилици да приме могуће захтеве и одговарају на питања из конзуларне надлежности. Ово се не односи на подношење захтева за пасош, јер се ови захтеви могу искључиво поднети у просторијама Генералног конзулата.

Напомињемо да ће овом приликом бити могуће да се потпишу и овере овлашћења, посебно она која се односе на наследна права и некретнине у Србији. За оверу датих овлашћења у прописаној форми је неопходно да се текст овлашћења унапред достави у Word формату, написан на српском језику, ћириличним писмом, на e-mail Генералног конзулата. Истовремено је неопходно доставити и копију важећег идентификационог документа (важећи пасош Р.Србије). Уколико давалац овлашћења нема важећи пасош Р.Србије, неопходно је доставити копију америчког важећег идентификационог документа (пасош, зелена карта или возачка дозвола). По пријему е-mail-а са наведеним документима, Генерални конзулат ће доставити упутство у вези са плаћањем конзуларне таксе.

Наглашавамо да се овера докумената неће моћи реализовати на лицу места уколико претходно нису достављена на горе описани начин. Иначе, додатне информације у вези са овером докумената се могу наћи овде.

Позивамо држављане Републике Србије у Аризони да искористе ову прилику и овере потребна документа или се сретну са представницима Генералног конзулата ради питања из конзуларне недлежности.

Молимо да ову информацију о Конзуларном дану у Фениксу поделите са рођацима и пријатељима.КОНЗУЛАРНИ ДАН НА ФЕСТИВАЛУ У САН МАРКОСУ

Конзуларни дан одржан је 29.септембра у Сан Маркосу, Северни округ Сан Дијега, Калифорнија, што је била прва посета представника Генералног конзулата српској заједници у том делу Калифорније.

С обзиром да је Конзуларни дан одржан у оквиру традиционалног Српског фестивала у Сан Маркосу, иначе највећег фестивала српске заједнице у Јужној Калифорнији, Генерални конзулат је имао свој штанд на којем су посетиоци имали прилике да разговарају са представницима Генералног конзулата и добију одговоре на питања из конзуларне нaдлежности. Такође, том приликом су пружене могуће конзуларне услуге држављанима Републике Србије. На штанду су посетиоци имали прилике до добију туристички промотивни материјал, као и одговоре на питања у вези са инвестирањем у Србију.

Фестивал је посетило више од две хиљаде гостију. Поред лица српског порекла, гости Фестивала су били и амерички грађани, као и припадници других етничких заједница који бораве у најширој околини Сан Маркоса. Фестивал су посетили Jim Desmond, градоначелник Сан Маркоса и Rebecca Jones, заменица градоначелника Сан Маркоса, са којима се сусрео и конзул жеран Дејан Радуловић. Такође, Фестивалу су присуствовали свештеници српских православних цркава у Јужној Калифорнији. 

Помоћ и подршку у организовању Конзуларног дана су пружили свештеник Милован Катанић и представници црквено-школске општине “Света Петка” у Сан Маркосу на чему је Генерални конзулат посебно захвалан.
Галерију фотографија можете погледати овде.TРЕНИНГ НОВАКА ЂОКОВИЋА СА ДЕЦОМ ИЗ ЧИКАГА

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић је боравио у Чикагу ради учешћа на егзибиционом турниру Laver Cup.

Током борвака у Чикагу, Фондација Новака Ђоковића је организовала тренинг и дружење са преко 60-торо деце из Чикага која тренирају тенис. На тренингу су више од половине учесника била деца из овдашње српске заједнице, укључујући и ученике српских основних школа “Свети Сава” у Чикагу и Милвокију. Такође, Фондација је омогућила да преко 40 деце из српске заједнице прати тениски турнир један дан. Помоћ у окупљању деце пружио је Генерални конзулат у сарадњи са српским школама и родитељима деце.

Hа позив Фондације Новака Ђоковића представници Генераног конзулата су присуствовали донатарском скупу под називом “Доручак са шампионима” који је одржан у хотелу Ritz Carlton у Чикагу уз учешће Новака Ђоковића и тенисера Роџер Федерера као његовог госта. 

Галерију фотографија можете погледати овде.ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИРА У ЧИКАГУ

По четрдесети пут у Чикагу је одржана манифестација Дан мира установљена 1978. године. Са трга Daley Plaza упућена је порука мира. У манифестацији су учествовали представници града, државе Илиноис, конзуларни кор, представници етничких заједница, културних и образовних институција и други.

Приликом церемоније World Peace Flag ношене су заставе свих земаља света – чланица Уједињених нација. За сваку поједничану земљу упућена је молитва за мир. Заставу Републике Србије је носила Наташа Пуповац, ученица осмог разреда Православне основне школе “Свети Сава” у Милвокију. 

У име Генералног конзулата Републике Србије у манифестацији је учествовао конзул жеран Дејан Радуловић.

Галерију фотографија можете погледати овде.КОНЗУЛАРНИ ДАНИ ТОКОМ “СРБИЈАДЕ 2018” У КЛИВЛЕНДУ

Конзуларни дани у Кливленду су одржани 1. и 2.септембра током манифестације “Србијада 2018”. Манифестација је одржана на имању српске православне цркве Свети Сава.    
Генерални конзулат је имао свој штанд на којем су посетиоци “Србијаде” имали прилике да разговарају са представницима Генералног конзулата и добију одговоре на питања из конзуларне нaдлежности. Најчешћа питања су се односила на пружање конзуларних услуга – издавање пасоша, пријем у држављанство, пријава рођења детета, пријава брака, царинске повластице и друго.
На штанду су посетиоци имали прилике до добију туристички промотивни материјал, брошуре о инвестирању у Србију и друго. Више стотина лица је посетило штанд Генералног конзулата.
“Србијада” је традицинална манифестација која се одржава од 1993.године и која окупља српску заједницу са целог северноамеричког континента. Реч је о турниру српских фудбалских клубова са територије САД и Канаде. На овогодишњој “Србијади” је учествовало је преко 50 српских фудбалских клубова. Домаћин “Србијаде 2018” је био фудбалски клуб “Карађорђе” из Кливленда.ДАН КАДА СЕ ЗАСТАВА СРБИЈЕ ВИЈОРИЛА ИЗНАД БЕЛЕ КУЋЕ

У Вашингтону је у периоду од 25. јула до 28. јула 2018. године одржано више манифестација којим је обележена 100-годишњица савезништва између Србије и САД, односно Прокламације америчког председника Вилсона од 28. јула 1918. године када се у знак захвалности српском народу и војсци за допринос у Првом светском рату вијорила застава Србије на Белој кући и другим институцијама у Вашингтону. Организатори обележавања годишњице су Амбасада Републике Србије у Вашингтону, Српска православна црква у САД и представници српских организација и српске заједнице у САД.  

Поводом значајне годишњице одржан је пријем у америчком Конгресу којем су присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, као и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић. Присутним званицама су се обратили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, копредседавајући Српског кокуса Тед По, сенатор Рон Џонсон, заменица помоћника секретара одбране САД Лора Купер и епископ источноамерички Иринеј. Том приликом је истакнут значај прославе годишњице, као и обострана спремност за даље унапређење билатералних односа Србије и САД. Председница Владе Ана Брнабић је уручила орден конгресмену Тед По-у којим је одликован од стране председника Републике Александра Вучића у знак захвалности за допринос јачању веза између Србије и САД.

Епископ источноамерички Иринеј је одржао молитву у америчком Конгресу након чега су  припадници српско-америчке заједнице у САД били у могућности да се сретну са својим представницима у Конгресу. У Националном прес клубу у Вашингтону је одржан симпозијум уз учешће више предавача који су говорили о савезништву између америчког и српског народа у току Првог светског рата, као и доприносу српске војске и српског народа, а посебно учешћу и доприносу Срба из Америке великој победи. Том приликом је  представљена и изложба “Тамо далеко: 1918 - 2018”.

На Карнеги институту за науку у Вашингтону је након пријемa организованог од стране Канцеларије Републике Српске, и уз учешће председнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић, одржан концерт гудачког квартета Школе за музичке таленте из Ћуприје, Србија, и Српског певачког друштва “Лира” при српском православном храму Светог Луке у Вашингтону. Такође, одржана је свеправославна литургија и помен жртвама рата у Православној катедрали Светог Николе у Вашингтону. Завршна манифестацијa jе била гала вечера која је одржана у Националном прес клубу у Вашингтону.

Галерија фотографија се може погледати овде.КОНЗУЛАРНИ ДАН У ЈУЖНОЈ КАЛИФОРНИЈИ

Генерални конзулат организује Конзуларни дан у суботу,  29. септембра током Српског фестивала у православном храму Свете Петке у  San Marcos (1854 Knob Hill Road, San Marcos, CA 92069).

Представници Генералног конзулата ће 29.септембра бити присутни у наведеном храму и биће у прилици да приме могуће захтеве и одговарају на питања из конзуларне надлежности. Ово се не односи на подношење захтева за пасош, јер се ови захтеви могу искључиво поднети у просторијама Генералног конзулата.

Напомињемо да ће овом приликом бити могуће да се потпишу и овере овлашћења, посебно она која се односе на наследна права и некретнине у Србији. За оверу датих овлашћења у прописаној форми је неопходно да се текст овлашћења унапред достави у WORD формату, написан на српском, ћириличним писмом, на e-mail: info@scgchicago.org. Истовремено је неопходно доставити и копију важећег идентификационог документа (важећи пасош Р.Србије). Уколико давалац овлашћења нема важећи пасош Р.Србије, неопходно је доставити копију америчког важећег идентификационог документа (пасош, зелена карта или возачка дозвола). По пријему е-mail-а са наведеним документима, Генерални конзулат ће доставити упутство у вези са плаћањем конзуларне таксе.

Наглашавамо да се овера докумената неће моћи реализовати на лицу места уколико претходно нису достављена на горе описани начин. Иначе, додатне информације у вези са овером докумената се могу наћи овде.

Позивамо држављане Републике Србије у Калифорнији и суседним државама да искористе ову прилику и овере потребна документа или се сретну са представницима Генералног конзулата ради питања из конзуларне недлежности.БЕЈЗБОЛ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ У ИНДИЈАНИ

Бејзбол репрезентација Србије учествовала је на инагуралном турниру International Baseball Challenge у месту Whiting, Индијана, и освојила прво место. На турниру су учествовале  репрезентације Хрватске, Словачке и тим Северна Америка који је био састављен од перспективних играча који играју за америчке колеџе. 

Конзул жеран Дејан Радуловић је тим подовом посетио Whiting и сусрео се са представницима организатора турнира, поздравио чланове репрезентације и пожелео им успех у такмичењу.  Такође, сусрео се са представницима стручног штаба репрезентације и председником Бејзбол савеза Србије. У разговору су пренели значај који за репрезенатцију има учешће на турниру у САД како за даљи развој безјзбола у Србији тако и за припреме репрезентације за предстојећа такмичења у Европи.

Турнир International Baseball Challenge је основан са циљем промоције репрезентација земаља у којима се беjзбол не убраја међу популарне спортове. 

Галерија фотографија се може погледати овде.ДАНИ СВЕТОГ МАРДАРИЈА У ЛИБЕРТИВИЛУ

У српском манастиру Светог Саве у Либертивилу, предграђу Чикага, одржани су Мардаријеви дани у част првог српског епископа Америке и Канаде. Литургију су служили епископ Митрофан из Канаде и овдашњи епископ Лонгин. Током прославе на организованом банкету је уприличен пригодан програм а присутнима се обратио Владимир Божовић, изасланик председника Републике Србије Александра Вучића који је тим поводом прочитао писмо председника. Владимир Божовић је истакао значај и улогу Српске православне цркве за српско расејање. Такође, указао је на значај светог Мардарија истакавши да он треба да буде пример сваком грађанину Америке српског порекла како се чува српски народ, вера, језик, култура и обичаји. “Република Србија чини и чиниће много за своју дијаспору, брине се о сваком ко се осећа припадником српског народа и улаже напоре на очувању српског идентитета. Наша снага почива у јединству, помоћи једних другима уз високу свест и одговорност за очување српског идентитета “, пренео је између осталог господин Божовић.

Током боравка у Чикагу Владимир Божовић се сусрео са представницима дијаспоре и српских организација. Такође, био је гост овдашњег Српског радија Чикаго. 

Галерију фотографија можете погледати овде.ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 100-ГОДИШЊИЦЕ САВЕЗНИШТВА СРБИЈЕ И САД У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Ове године се обележава 100-годишњица савезништва између Србије и САД, односно Прокламације америчког председника Вилсона од 28. јула 1918. године када се у знак захвалности српском народу и војсци за допринос у Првом светском рату вијорила застава Србије на Белој кући и другим институцијама у Вашингтону. Овим поводом у Вашингтону ће се у периоду од 25.јула до 28.јула 2018.године одржати низ манифестација којима ће се на свечани начин обележити ова значајна годишњица. Организатори обележавања годишњице су Амбасада Републике Србије у Вашингтону, Српска православна црква у САД и представници српских организација и српске заједнице у САД.  
У оквиру прославе биће одржан пријем на којем се очекује присуство високих званичника Републике Србије и САД. Такође, епископ источноамерички Иринеј ће одржати молитву у америчком Конгресу након чега ће припадницима српско-америчке заједнице у САД бити омогућено да се сретну са својим представницима у Конгресу. Предвиђено је одржавање симпозијума у Националном прес клубу у Вашингтону уз учешће више предавача који ће говорити о савезништву између америчког и српског народа у току Првог светског рата, као и доприносу српске војске и српског народа великој победи. Том приликом биће представљена и изложба “Тамо далеко: 1918 - 2018”. На Карнеги институту за науку у Вашингтону ће се одржати концерт гудачког квартета Школе за музичке таленте из Ћуприје, Србија, и Српског певачког друштва “Лира” при српском православном храму Светог Луке у Вашингтону. Такође, предвиђена је свеправославна литургија и помен жртавма рата у Православној катедрали Светог Николе у Вашингтону. Завршна манифестацијa ће бити гала вечера која ће се одржати у Националном прес клубу у Вашингтону.
Генерални конзулат позива припаднике српске заједнице у САД да својим присуством допринесу обележавању ове значајне годишињице.
Програм манифестација и други детаљи се могу наћи овде.КОНЦЕРТИ “КОСОВСКИХ БОЖУРА” НА СРЕДЊЕМ ЗАПАДУ

Музички етно састав из Србије “Косовски божури” су у оквиру турнеје на Средњем Западу одржали десет концерата у српским православним храмовима у Чикагу, као и другим градовима у држави Илиноис и Индијани укључујући и град Индијанополис. Поред чланова “Косовских божура”, превдођеним глумицом Иваном Жигон, на концертима учествују и Бојана Пековић, гусле, и Предраг Радисављевић, хармоника. На концертима изводе и рецитују песме инспирисане Косовом и Метохијом. Посећеност на концертима је била изузетно добра и реакције публике су веома емотивне. 

Првом концерту одржаном у цркви Светог Стефана Дечанског у Чикагу, у име Генералног конзулата је присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић. Такође, током боравка у Чикагу чланови музичког састава “Косовски божури” посетили су и Генерални конзулат.

Галерија фотографија се може погледати овде“ДАНИ ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА” У ЧИКАГУ

У организацији Српског позоришта “Мира Сремчевић” у Чикагу је одржан фестивал “Дани Душана Ковачевића”. Том приликом су приказне представе “Звездана прашина” у извођењу чланова Српског позоришта у Чикагу и “Маратонке трче почасни круг” у извођењу чланова Српског позоришта из Торонта. Планирана трећа представа “Саборни центар” Српског позоришта у Чикагу је отказана из оправданих разлога. 

На Фестивалу су се публици обратили Славица Петровић из Српског позоришта у Чикагу и конзул жеран Дејан Радуловић који се захвалио на организацији Фестивала и истако ентузијазам чланова српских позоришта која су се афирмисала претходних година и тиме заузели посебно место у културном животу српских заједница у Чикагу и Торонту.

Том приликом прочитана је и поздравна порука Душана Ковачевића коју је послао поводом одржавања Фестивала у Чикагу. Након представе Српског позоришта из Торонта конзул жеран Дејан Радуловић се сусрео са глумцима и захвалио им се на гостовању на Фестивалу у Чикагу.

Галерија фотографија се може погледати овдеОДБОЈКАШИ СРБИЈЕ У ЧИКАГУ

Одбојкашка мушка репрезентација Србије ће гостовати у Чикагу и том приликом одиграти утакмице са репрезентацијама САД, Пољске и Ирана од 15. до 17. јуна 2018. Утакмице се играју у оквиру Лиге нација.

Утакмице ће се играти у Sears Centre Arena (5333 Prairie Stone Pkwy, Hoffman Estates, IL 60192).

Генерални конзулат позива љубитеље одбојке и све заинтересоване да овом приликом подрже одбојкашку репрезентацију Србије.

За више информација кликните овде.ПРИЈЕМ У ДРЖАВЉАНСТВО ПО ОСНОВУ ПРЕБИВАЛИШТА У СРБИЈИ

У Србији је донет нови Закон о допуни Закона о држављанству Републике Србије који омугућава да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављанин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31.децембра 2016.године и на дан подношења захтева има пријављено пребивалиште у Републици Србији. Захтев по овом правном основу се може поднети у року од годину дана а најкасније до 03. априла 2019.године. (Члан 3. Закона о допунама Закона о држављанству Републике Србије).

Наведеним правним основом, обухваћена је категорија лица која има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије на дан 31.децембра 2016.године као и на дан подношења захтева, а да су при том држављани неке од држава настале на територији СФРЈ. Уз захтев за пријем у држављанство Републике Србије се подноси доказ о пребивалишту на територији Републике Србије, као и извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству државе настале на територији раније Југославије.

Детаљи се могу наћи овде.“ХИПНОЗА ЈЕДНЕ ЉУБАВИ” ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ СERVANTES У ЧИКАГУ

Позоришни комад “Хипноза једне љубави” Душана Ковачевића, највећег српског савременог драмског писца, представљен је у Културном центру Cervantes у Чикагу. Организатори представљања српског комада су International Voices Project у сарадњи са америчким позориштем “Vitalist Theatre” и Генералним конзулатом Републике Србије у Чикагу.
Улоге из комада су читали глумци “Vitalist Theatre”. Текст драме је са српског на енглески језик превео Dennis Barnett, професор драматургије из Ајове. Ово је било прво представљање драмског комада “Хипноза једне љубави” на енглеском језику.
Позоришни комад је представљен у оквиру деветог Фестивала International Voices Project у Чикагу на којем се представљају и позоришни комади из Шпаније, Пољске, Сирије, Канаде, Финске, Немачке, Индије и Канаде.
Пре почетка програма, публици су се обратили Patrizia Lombardi Acerra, извршни директор International Voices Project и представница Генералног конзулата Весна Зафировски која се захвалила на избору српског драмског писца за Фестивал и истакла улогу и значај Душана Ковачевића у српској позоришној и филмској уметности. Након читања комада, на питања гледалаца су одговарали професор Barnett и глумци “Vitalist Theatre”. 
Галерију фотографија (Scott Dray) можете погледати овде.ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ “ДРУГИ СУСРЕТ” ПРИКАЗАН У ГЕНЕРАЛНОМ КОНЗУЛАТУ

Документани филм  “Други сусрет” приказан је у Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу.

Филм представља сусрет америчког пилота F117A који је оборен изнад Србије током НАТО бомбардовања и официра тадашње Војске Југославије. Филм је награђиван у САД, као и на више међународних фестивала. Такође, приказан је у седишту УН, као и у америчком Конгресу.

Након пројекције филма, конзул жеран Дејан Радуловић је представио госта – аутора филма Жељка Мирковића који је говорио о филму а потом одговарао на питања публике.

Након пројекције филма и разговора са аутором одржан је коктел.

Галерија фотографија се може видети овде.ПОСЕТА СРПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У ЛОС АНЂЕЛЕСУ

Генерални конзулат је организовао Конзуларни дан у Лос Анђелесу 22.априла 2018.г.
Том приликом конзул жеран Дејан Радуловић је посетио црквено-школску општину Светог Саве у Сан Габријелу, предграђу Лос Анђелеса. Присуствовао је јутарњој литургији а потом се срео са представницима црквено-школске општине који су га упознали са радом и активностима српске заједнице.
Конзул жеран је имао сусрет и разговоре са држављанима Републике Србије у вези са питањима из конзуларне надлежности. Тим приликом је омогућено да сви држављани, који су се претходно обратили Генералном конзулату, потпишу и овере исправе у законски прописаној форми. Такође, конзул жеран је истог дана посетио и православни храм у Аркадији, предграђу Лос Анђелеса, где је одржаван Српски фестивал. Том приликом се присутнима обратио и упознао их са надлежностима Генералног конзулата као и информисао о отварању конзулата Републике Србије у Лос Анђелесу на челу са почасним конзулом др Рајаном Озборном. Такође, одговарао је на питања заинтересованих лица из области конзуларне надлежности.
Генерални конзулат је захвалан црквено-школској општини Свети Сава у Сан Габријелу на пруженој помоћи и подршци у организовању посете и Конзуларног дана.
Галерија фотографија се може видети овде.ОТВОРЕН ПОЧАСНИ КОНЗУЛАТ У ЛОС АНЂЕЛЕСУ

Конзулат Републике Србије на челу са почасним конзулом доктором Рајаном Озборном отворен је у Лос Анђелесу. Почасни конзулат су свечано отворили пресецањем врпце државни секретар у Министарству спољњих послова Републике Србије Немања Ставановић и почасни конзул др Рајан Озборн. Церемонији свечаног отварања су присуствовали Новак Недић, генерални секретар Владе Републике Србије и Дејан Радуловић, конзул жеран Републике Србије у Чикагу.

Након церемоније отварања одржан је пријем на којем су се званицама обратили државни секретар Немања Стевановић и почасни конзул др Рајан Озборн. Том приликом државни секретар Стевановић је истакао значај који Република Србија придаје унапређењу билатералних односа са САД и изразио наду да ће почасни конзул својим активностима додатно допринети афирмацији Републике Србије и стварању чвршћих веза са САД, односно државом Калифорнијом, која је јурисдикционо подручје почасног конзулата у Лос Анђелесу. Почасни конзул др Рајан Озборн је рекао да му је част што ће представљати Републику Србију као и да ће настојати да својим ангажовањем доринесе јачању веза између Србије и Калифорније.

Др Рајан Озборн је угледан амерички лекар и власник Института за врат и главу у Лос Анђелесу. 

Галерија фотографија са отварања почасног конзулата се може видети овде.
 КОНЗУЛАРНИ ДАН У ЛОС АНЂЕЛЕСУ

Конзуларни дан у Лос Анђелесу ће се одржати у недељу, 22.априла 2018.године, а не како је претходно најављено  29. априла 2018.године.

Представник Генералног конзулата ће 22.априла од 12 до 14 часова бити у православном храму Светог Саве (1640 South San Gabriel Blvd. San Gabriel, CA 91776).

Држављане Србије који су већ контактирали Генерални конзулат у вези са овером документа обавештавамо да је потребно да дођу у наведено време и са собом обавезно донесу идентификациони документ. Том приликом ће се финализовати поступак овере документа и исти ће моћи да се преузме.  

Позивамо држављане Републике Србије да искористе ову прилику и сретну са представником Генералног конзулата ради питања из конзуларне надлежности. 

Молимо да ову информацију о Конзуларном дану у Лос Анђелесу поделите са рођацима и пријатељима.СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ДИЈАСПОРЕ

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за дијаспору је расписало конкурс за суфинансирање пројеката која доприносе јачању веза између матице и дијаспоре.

Конкурсом је предвиђено суфинансирање пројеката који имају за циљ учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, као и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Конкурс је отворен до 30. марта 2018.године. Више о конкурсу и детаљи у вези са подношењем предлога пројеката се могу наћи овде.ПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ НА ПОСЛОВНОМ ФОРУМУ

Економске могућности и пословање у Републици Србији су представљени на пословном форуму “Doing Business in Eastern Europe”. Форум је организовао College of Business на кампусу Governors State University у предргађу Чикага

На форуму су представљене три земље – Пољска, Бугарска и Србија. Учествовали су предстaвници Универзитета организатора, Northeastern универзитета из Бостона, представници Министарства трговине САД, Агенције за мала предузећа САД, Удружења за међународну трговину за област метрополе Чикага и други.   

Конзул жеран Дејан Радуловић је одржао презентацију о предностима пословања и инвестирања у Србији. Упознао је присутне са актуелном економском ситуацијом у Србији, предузетим макроекономским мерама, створеном пословном окружењу који Србију сврстава у једну од атрактивнијих локација за инвестирање. Указао је на све предности пословања у Србији а посебно на подстицаје финансијске подршке инвеститорима. Након презентације, приказан је петоминутни филм Развојне агенције Србије “Зашто инвестирати у Србију”.

Након презентација све три земље, присутни пословни људи из приватног и банкарског сектора су имали прилику да постављају питања.

Галерију фотографија погледајте овде.ЗАХВАЛНИЦЕ ПРЕДСТАВНИЦИМА СРПСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Директорка Трезора Cook округа Maria Pappas је приредила пријем за представнике српских организација, медија и угледне појединце из српске заједнице у Чикагу. 

Том приликом директорка Pappas је упознала присутне са надлежностима Трезора Cook округа и предузетим мерама у модернизацији рада, односно електронском пружању услуга. Посебно је истакла напоре које су учинили како би информације и практична упутства из надлежности Трезора биле доступне и на српском језику. Истовремено, директорка Pappas се захвалила на доприносу српске заједнице развоју града Чикага и том поводом уручила седамнаест захвалница српским организацијима, медијима и појединцима који су својим активностима допринели напретку српско-америчке заједнице у Чикагу.

Пријему је присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић коме је директорка Pappas уручила честитку поводом Дана државности Републике Србије.АМЕРИЧКА ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА “КОСОВО – МОМЕНАТ У ЦИВИЛИЗАЦИЈИ”

У Чикагу је одржана америчка премијера документарног филма  “Косово – моменат у цивилизацији” Бориса Малагурског.

Реч је о филму који говори о значају заштите српских манастира и цркава на Косову и Метохији, као и потреби да се светска јавност упозна са истином о угрожености српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

Филм је приказан у препуној сали цркве Светог Стефана Дечанског у Чикагу. Пре пројекције присутнима се обратио свештеник храма Александар Петровић а потом и аутор Борис Малагурски који је поздрављен овацијама публике. Борис Малагурски је истакао да су снимање филма финансијски подржали Канцеларија за Косово и Метохију и Министарство спољњих послова. 

Након пројекције Борис Малагурски је одговарао на питања присутних.

Пројекцији филма је и у име Генералног конзулата присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић. Такође, пројекцији је присуствовала и вице-конзул Дарија Бугарин из Генералног конзулата Босне и Херцеговине у Чикагу.

Након пројекције у Чикагу филм ће бити приказан и у другим америчким градовима – Мајамију, Вашингтону, Њујорку и Бостону.

Галерију фотографија можете погледати овде.ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ У ЧИКАГУ

Конзул жеран Републике Србије Дејан Радуловић приредио је пријем поводом 15.фебруара – Дана државности Републике Србије.

Пријему су присуствовали представници савезне државе Илиноис, града Чикага, представници конзуларнног кора, представници српских организација и удружења, представници цркве и угледни појединци српске заједнице, као и друге званице из јавног живота Чикага.

Пријем је почео интонирањем химни Републике Србије и САД које је отпевала оперска певачица Слађана Сарић.

Присутним гостима се обратио конзул жеран Дејан Радуловић који је том приликом подсетио на историјске догађаје који су везани за датум Дана државности. Истакао је значај који Србија придаје развоју билатералних односа са САД, захвалност за америчку подршку Србији у процесу европских интеграција посебно истичући заинтерсованост за даљим унапређењем економске сарадње. У том контексту, конзул жеран  је подсетио на савезништво Србије и САД током Првог светског рата, као и на стогодишњицу од 28.јула 1918.године када је наредбом председника Вилсона истакнута застава Србије на Белој кући и другим државним институцијама у Вашингтону у знак захвалности САД српском народу и српској војсци за допринос у Великом рату. Такође, конзул жеран  је истакао улогу српске заједнице у САД у односима две земље, њеном доприносу развоју града Чикага и пренео спремност за даље продубљивање сарадње између збратимљених градова Београда и Чикага.

Поводом Дана државности честитке Генералном конзулату су упутили гувернер савезне државе Илинос Bruce Rauner и градоначелник Чикага Rahm Emanuel.

Галерију фотографија са пријема можете погледати овдеСВЕТОСАВСКЕ ПРОСЛАВЕ У МИЛВОКИЈУ И ЧИКАГУ

Свети Сава је свечано обележен на више манифестација у Чикагу и Милвокију. Прославе су одржане при црквено-школским општинама и српским школама. Свечане академије уз пригодан културно-уметнички прогрaм су одржане у српским основним школама – Академији “Свети Сава” у Чикагу и православној основној школи “Свети Сава” у Милвокију.

Конзул жеран Дејан Радуловић је присуствовао светосавској прослави у Милвокију и том приликом честитајући школску славу и славу храма “Светог Саве” истакао значај који српска основна школа има за очување језика, религије, културе и традиције српског народа, односно за очување српске заједнице у овом граду. Истовремено, конзул жеран је уручио пригодне књиге ученицама школе Ани Јурић и Настасији Радуловић чији су есеји награђени на такмичењу ученика основних и средњих школа у држави Висконсин. Том приликом истакнут је значај оствареног успеха и за афирмацију српске школе у Милвокију.  

Такође, конзул жеран Дејан Радуловић је упутио писмо Академији “Свети Сава” у Чикагу са честиткама за школску славу. 

Полазници недељне наставе у свим црквено-школским оппштинама су такође на свечани начин и уз пригодан програм обележили школску славу свети Сава.

Галерија фотографија са светосавских прослава се може погледати овде.ПРИЈЕМ ЗА ДИЈАСПОРУ У КОНЗУЛАТУ

Поводом нoвогодишњих и божићних празника у Генералном конзулату је одржан традиционалан пријем за представнике дијаспоре. Истовремено, пријем је био посвећен и Српском филмском фестивалу који је одржан у Чикагу од 29.новембра до 3.децембра.

Пријему су присуствовали представници српских организација, црквено-школских општина, удружења, српских институција кулуре, представници медија дијаспоре и појединци из српске заједнице. Такође, пријему су присуствовале и гошће Филмског фестивала – глумице Христина Поповић и Маша Дакић. 

Присутнима се обратио конзул-жеран Дејан Радуловић и том приликом се захвалио на сарадњи у протеклој години и честитао наступајуће празнике. Такође, истакао је значај Филмског фестивала за заједницу у Чикагу и изразио подршку организатору – листу српске дијаспоре у САД “Огледало”. 

Овом приликом је Славици Петровић из Чикага, оснивачу Српског филмског фестивала и власници и уредници листа “Огледало”, уручена захвалница Генералног конзулата за укупан вишегодишњи допринос очувању идентитета, језика и културе српске заједнице у САД, њеном медијском информисању, јачању веза са матицом, као и афирмацији српске културе, посебно у области филмске и позоришне уметности.

Галерија фотографија са пријема се може видети овде.   
 ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА У ЧИКАГУ

Српски филмски фестивал 2017 је одржан у Чикагу у периоду од 29.новембра до 3.децембра. Овај пети по реду Фестивал био је посвећен великану српског глумишта Љубиши Самарџићу. Гости Фестивала су имали прилику да се упишу у књигу која ће бити достављена породици Самарџић. Такође, приказан је и документарни филм  “Panta Rei” који је аутобиграфска априча Љубише Самарџића о својој глумачкој каријери.

Фестивал је отворен филмом Емира Кустурице “На млечном путу” у биоскопској дворани “Pickwick”. Церемонији отварања Фестивала је у име Генералног конзулата присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић који се тим поводом обратио и истакао значај и подршку Фестивалу. Отварању Фестивала и пројекцији филма Емира Кустурице су присуствовали и представници конзуларног кора у Чикагу, односно генерални конзули више земаља.

На Фестивалу су приказани и следећи играни филмови “Слепи путник на броду лудака”, “Реквиејем за господју Ј”,  “Војна академија 3” и “Јесен Самураја”. Такође приказани су документарни филмови “Обећање” и “Лутајућа срца”.

Гошће Фестивала су биле глумице Христина Поповић, Маша Дакић и Марија Каран.  На церемонији затварања уручне се плакете глумицама за учешће на Фестивалу. Такође, на трећој вечери Фестивала љубитељима српског филма се обратио и Растко Јанковић, в.д. помоћника директора Управе за дијаспору у Министарству спољних послове Републике Србије израживши том приликом подршку Фестивалу.

Оснивач и огранизатор Фестивала је лист српске дијаспоре “Огледало”.

Галерија фотографија са Фестивала се може погледати овдеОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА

Дан примирја обележен је пригодним скупом који је одржан 11.новембра у Генералном конзулату. Скуп је организован у сарадњи са Српском народном одбраном једном од најстаријих српских организација у САД. 

У пригодним обраћањима изражено је поштовање и почаст храбрим српским војницима и свим жртвама српског народа током Првог светског рата. Посебно је одата почаст и сећање на хиљаде српских добровољаца из Америке учесника Првог светског рата. Скупу су присуствовали и потомци неколико српских добровољаца из Америке.

Након уводног обраћања конзула жерана присутнима се обратио  председник Српске народне одбране Небојша Живковић који је говорио о значајној улози ове српске организације и њеног првог председника Михаjла Пупина у организовању помоћи и окупљању српских добровољаца у САД.

Специјални гост скупа поводом Дана примирја је била Кринка Видaкoвић Петров, професор и писац, бивши амбасадор Србије, односно СР Југославије у Израелу. Значајан део њеног стваралачког и истраживачог опуса сажет је у неколико књига посвећених српском расејању у Америци. Кринка Видaкoвић Петров је говорила о српским добровољцима из Америке, њиховом организовању, прикупљању финансијске помоћи, улози жена у прикупљању помоћи, као и свеукупном ангажовању српског расејања у Америци у периоду пре и током Првог светског рата.

Након пригодних излагања, приказан је документарни филм о најодликованијој жени “Милунка Савић – хероина Првог светског рата”. Такође, у Генералном конзулату су били изложени експонати докумената и фотографија из евиденције СНО о организовању српских добровољаца, као и  приче о одликованим Србима, припадницима америчке војске током Првог светског рата.

Свим присутнима су уручене значке Наталијине рамонде – симбола Дана примирја у Србији.

Галерија фотографија са овог скупа може се видети овдеПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ НА САЈМУ НЕКРЕТНИНА У ЧИКАГУ

Амбасадор Републике Србије у САД Ђерђ Матковић представио је могућности и предности пословања и инвестирања у Србију на штанду Global Real Estate Theater на сајму некретнина у Чикагу (NAR Conference & Expo Realtors). Презентацији су присуствовали представници NAR, учесници конференције и сајма, представници партнерских организација NAR из више земаља, као и представници Кластeра некретнине Србије. Презенатацију је најавила и веома афирмативно говорила о Србији Alicia Matheson, представник из америчке асоцијације NAR. 

“Представљање Србије на оваквим манифестацијама је веома значајно и корисно. Наше учешће и успoстављени контакти доприносе сарадњи, привлачењу потенцијалних партнера за инвестирање у Србију, едукацији, као и упознавању са страним искуствима и прописима у области некретнина, иначе значајне привредне гране сваке земље”, изјавио је Ненад Ђорђевић, председник Управног одбора Кластера некретнине Србије. 

Реч је о највећој годишњој конференцији и сајму некретнина у САД која окупља пословне људе у области некретнина, развоја и инвестирања. На конференцији и сајму је учествовало више од 20 хиљада пословних људи, као и представници партнерских организација из преко 60 земаља.

Кластер некретнине Србије је партнерска организација америчкој асоцијацији. Представници Кластера Србије су имали више састанака са представницима америчке асоцијације NAR и партнерских организација из читавог света.

Галерију фотографија можете погледати овде.БЕОГРАДСКИ МАРАТОН ГОСТ МАРАТОНА У ЧИКАГУ

Београдски маратон је и ове године био гост Маратона у Чикагу (Bank of America Chicago Marathon). Штанд Београдског маратона је био отворен на сајамском простору McCormick у Чикагу. На штанду су били представници Београдског маратона и Туристичке организације Београда.

Организација збратимљених градова Чикага (Chicago Sister Cities International) су организовали представљање маратона из девет збратимљених градова Чикага (Атина, Београд, Бирмингем, Хамбург, Мексико Сити, Осака, Париз, Шангај и Торонто).

У церемонији је у име Београдског маратона учествовао директор Дејан Николић. Такође, церемонији су присуствовали представници генералних конзулата маратона из збратимљених градова. Испред Београда су присуствовали Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, Деско Никитовић, копредседавајући Комитета за сарадњу са Београдом у Организацији збратимљених градова Чикага и конзул жеран Дејан Радуловић.

Директор Дејан Николић је изразио задовољство сарадњом са Чикашким маратоном и истакaо значај исте за Београдски маратон.

Галерија фотографија се може погледати овдеТЕЛЕГРАМ САУЧЕШЋА ПОВОДОМ ЗЛОЧИНА У ЛАС ВЕГАСУ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је телеграм саучешћа државном секретару Сједињених Америчких Држава Рексу Тилерсону поводом напада у Лас Вегасу у којем је страдало најмање 58, а повређено више од 500 особа.

„Дозволите ми да, у име Министарства спољних послова Републике Србије и у своје лично име, Вама и грађанима Сједињених Америчких Држава изразим искрено саучешће поводом стравичног напада у Лас Вегасу.

Овај злочин у којем су изгубљени животи мирних грађана, шокантан је у својој окрутности.

Србија стоји уз амерички народ уједињена у шоку и жалости.

Молим Вас да изразе дубоког саосећања поделите са породицама и пријатељима убијених, а повређенима пренесете жеље за брз опоравак", наводи се у телеграму саучешћа министра Дачића.МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИРА У ЧИКАГУ

По тридесетдевети пут у Чикагу је одржана манифестација Дан мира установљена 1978. године. Са трга Daley Plaza упућена је порука мира. У манифестацији су учествовали представници града, државе Илиноис, конзуларни кор, представници етничких заједница, културних и образовних институција и други.

Приликом церемоније World Peace Flag ношене су заставе свих земаља света – чланица Уједињених нација. За сваку поједничану земљу упућена је молитва за мир. Заставу Републике Србије је носила Зора Гољић, ученица осмог разреда Академије “Свети Сава” у Чикагу.

У име Генералног конзулата Републике Србије у манифестацији је учествовао конзул жеран Дејан Радуловић.

Галерију фотографија можете погледати овде.  ЗАХВАЛНИЦА “ПРЕЛА” ГЕНЕРАЛНОМ КОНЗУЛАТУ

Удружење крајишких Срба “Прело” је обележило петнаестогодишњицу од оснивања пригодном прославом одржаном у Чикагу. 

У име “Крајишког прела” присутнима се обратио председник Душко Чучковић који је подсетио на активности Удружења у претходних петнаест година. Том приликом уручене су захвалнице поједницима и организацијама које су подржавале рад Удружења. Захвалница је уручена и Генералном конзулату на којој се захвалио вице конзул Милинко Шпица.

Удружење постоји од 2002.г. и окупља лица протерана током рата 90-тих са подручја Републике Хрватске. Активности удружења су усмеране на очување и неговање вере, језика, културе и обичаја српског народа. ШТАНД КОНЗУЛАТА НА “СРБИЈАДИ 2017”

Генерални конзулат је имао штанд на манифестацији “Србијада 2017” која је одржана од 1. до 3.септембра 2017. у Чикагу.

Посетиоци “Србијаде” су имали прилике да на штанду разговарају са представницима Генералног конзулата и добију одговоре на питања из конзуларне нaдлежности. Најчешћа питања су се односила на пружање конзуларних услуга – издавање пасоша, пријем у држављанство, пријава рођења детета, пријава брака, царинске повластице и друго.

Такође, на штанду су посетиоци имали прилике да добију туристички промотивни материјал, брошуре о инвестирању у Србију и друго. Такође, сви заинтересовани су могли да се упишу за е-mail листу ГК.

“Србијада” је традиционална манифестација која се одржава од 1993.године и која окупља српску заједницу са целог северноамеричког континента. Реч је о турниру српских фудбалских клубова са територије САД и Канаде. На овогодишој “Србијади” учествовало је преко 50 српских фудбалских клубова. Домаћин “Србијаде 2017” је био фудбалски клуб “Уједињени Срби” из Чикага. Манифестација је одржана на имању хуманитарне организације Српске братске помоћи у предграђу Чикага. Манифестацију је посетило преко десет хиљада гостију.

Галерију фотографија можете погледати овде.  БИСТА МУЛУТИНА МИЛАНКОВИЋА У КЛИВЛЕНДУ

Биста Милутина Миланковића, српског научника, откривена је у Српској културној башти у оквиру Рокфелеровог парка у Кливленду, Охајо.

Иницијативу за постављање бисте је покренуо Алекс Мачески, почасни конзул Републике Србије у Охају у сарадњи са Управом за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије. Бисту Милутина Миланковића је урадио академски вајар Иван Фелкер из Ниша.

У Српској културној башти у Кливленду, која постоји од 2008.године, се налазе спомен обележја Светог Саве, Петра Петровића Његоша, краља Петра Првог Карађорђевића, Вука Стефановића Караџића, Стевана Мокрањца, Михајла Пупина, Николе Тесле и Милеве Марић Ајнштајн.БЕОГРАД – ДЕО “UNIFEST ON THE RIVER”

Београд je, као збратимљени град Чикага,  био део манифестације “Unifest on the River” 17.августа на шеталишту реке Чикаго у центру града. Поред Београда, тог дана су били заступљени и следећи збратимљени градови Чикага: Париз, Милано, Луцерн, Делхи, Petach Tikva (Израел) и Galway (Ирска).

У оквиру програма “Unifest on the River”, од 13. јула до 17. августа ове године, су били заступљени свих 28 збратимљених градова Чикага. Градови су се представљали кроз промоцију хране, пића и музике. Београд је био заступљен кроз промоцију српских пива које је донирала фирма “Lav Imports” из Чикага.

Манифестцији су присуствовали у име Генералног конзулата  конзул жеран Дејан Радуловић и Leroy Allala, извршни директор Организације збратимљених градова Чикага, који се захвалио на подршци и помоћи Генералног конзулата.

Погледајте више овде.ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ ЗА БОЛНИЦЕ У СРБИЈИ

Донатoрско вече за помоћ болницама и здравственим установама у Србији одржано је у хотелу The Drake у Чикагу. Организаор донаторске вечери је хуманитарна организација Project C.U.R.E. (Commission on Urgent Relief and Equipment) из Денвера, Колорадо. Реч је о америчкој хуманитарној организацији основаној 1987.године иначе једној од водећих у прикупљању медицинске помоћи за земље у развоју. Ово је први пут да је Project C.U.R.E. организовао донаторско вече за помоћ Србији.

Специјални гости су били престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина. Партнер донаторског скупа је била и хуманитарна организација “Наши Срби” из Чикага.

У име Генераног конзулата, донаторском скупу је присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић који се захвалио организаторима а посебно председнику Project C.U.R.E. Douglas Jackson-у.

Галерију фотографија са донаторског скупа можете погледати овде.  ДАН СЕЋАЊА НА ПРОГНАНЕ И СТРАДАЛЕ СРБЕ

Дан сећања на прогнане и страдале Србе се обележава сваког 5. августа у Србији. Тим поводом амбасадор Републике Србије у САД Ђерђ Матковић је изјавио: “У новијој српској историји тешко је наћи тужнији дан од 5. августа 1995. године када је почињен један од највећих злочина над српским народом о коме говоре сурове статистике о убијеним и прогнаним лицима…Због наше прошлости и наше будућности, 5. август је дан који треба да постане део колективног сећања – када одајемо дубоку почаст жртвама”.  Реч је о ауторском тексту амбасадора Матковића који се у целости може  прочитати овде.

Дан сећања је обележен и на комеморативним скуповима у САД. У Чикагу је такав скуп одржан 6. августа у српској православној саборној цркви Светог Васкрсења Христовог у организацији “Сабора крајишких Срба”. Након парастоса одржан је пригодан програм у великој сали црквеног дома. Пригодним обраћањем присутнима се обратио и конзул жеран Дејан Радуловић. У програму су учествовали и глумци Српског позоришта “Мира Сремчевић” у Чикагу.

Такође, истог дана у српској православној цркви Светог Јована Крститеља у Bellwood-у, предграђу Чикага, одржан је парастос страдалим Србима у организацији удружења “Крајишко прело”.ПРОСЛАВА СВЕТОГ МАРДАРИЈА

У српским православним храмовима у Чикагу и Либертвилу у периоду од 14. до 17. јула прослављена је канонизација Светог Мардарија из Либертивила, првог српског православног епископа Америке и Канаде.

У оквиру прославе одржан је и симпозијум посвећен животу епископа Мардарија. У присуству српског патријарха Иринеја, митрополита Амфилохија, владике новограчаничко-средњезападноамеричког Лонгина и других владика одржана је света архијерејска литургија у манастиру Свети Сава у Либертвилу.

Прослави је присуствовао и Владимир Божовић, изасланик председника Републике Србије који је тим поводом прочитао писмо председника. Писмо са поруком председника се може прочитати (1.стр. и 2. стр.).

Галерију фотографија погледајте овдеНОВИ ПАСОШ БЕЗ ПОДНОШЕЊА ИЗВОДА И УВЕРЕЊА

Генерални конзулат подсећа држављане Републике Србије на боравку у САД да  приликом подношења захтева за пасош више није потребно да се прилаже извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству Републике Србије. Пропис који наведено омогућава је ступио на снагу у јуну 2016.године и од тада се примењује. Подаци из матичних књига се прибављају службеним путем. Приликом подношења захтева за пасош подносилац је дужан да потпише изјаву да је сагласан да се потребни подаци прибаве на тај начин. Законски рок за размену података из службених евиденција је петнаест дана. Детаљи о подношњу захтева за пасош се могу наћи овде.

И поред наведеног, подносилац захтева за пасош, уколико жели, може да поднесе извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству Републике Србије не старије од годину дана. У том случају процес решавања захтева за пасош биће краћи за период прибављања података служебним путем.

Држављанима Србије који подносе захтев за пасош и том приликом се изјасне да се  подаци из матичних књига прибаве службеним путем, Генерални конзулат препоручује да понесу са собом стара документа уколико истим располажу. Подаци из тих докумената ће се искористити ради потпунијег подношења захтева. 

Генерални конзулат напомиње да држављани Србије који планирају да путују у Србију током летњих месеци и који желе у месту пребивалишта да поднесу захтев за издавање новог пасоша могу добити исти по убрзаном поступку. Том приликом је потребно да се предочи доказ о боравку у иностранству, односно САД (зелена карта или важећа америчка виза).  ВЕЧЕ КАРИКАТУРЕ И АНИМИРАНОГ ФИЛМА

У Генералном конзулату је одржано вече карикатуре и анимираног филма Зорана Јовановића из Београда, познатог карикатуристе и аутора анимираних филмова чије се име налази у Антологији најбољих карикатуриста и илустратора по избору “Њујорк тајмса”.

У Конзулату су биле изложене најбоље карикатуре Зорана Јовановића награђене на међународним фестивалима међу којима и карикатура “Генерал са крстовима” која је обележила његову професионалну каријеру. Такође, емитовани су анимирани филмови “Марксијанци”, “Заставе”, “Антидогмин”, “Libertas” и “Луди брод“.

Госта је представио конзул жеран који је потом говорио о стваралачком процесу, инспирацијама, утицају нових технологија на развој карикатуре, ангажовању и искуству током рада и боравка у Њујорку. Присутни су имали прилику да постављају питања.

Јовановићева остварења су приказана на фестивалима у Оберхаузену, Монтреалу, Кракову, Сиднеју, Београду, Загребу, Лондону, Аспену. Ретроспективе цртаних филмова имао је у кинотекама Харварда, Тел Авива, Јерусалима, Хаифе, у културним центрима Бомбаја, Њу Делхија, у студију Волта Дизнија.  Његови радови су представљени и у Музеју модерне уметности (МОМА) у Њујорку.

Галерију фотографија можете погледати овде.
 “КУМОВИ” ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА У CERVANTES-у

Позоришни комад “Кумови” Душана Ковачевића представљен је у Културном центру Cervantes у Чикагу. Организатори представљања српског комада су International Voices Project у сарадњи са америчким позориштем “Vitalist Theatre” и Генерални конзулатом Србије у Чикагу.

Улоге из комада су читали глумци “Vitalist Theatre”. Текст драме је са српског на енглески језик превео Dennis Barnett, професор драматургије из Ајове. Ово је било прво представљање драмског комада “Кумови” на енглеском језику.

Позоришни комад је представљен на осмом Фестивалу International Voices Project, који траје у Чикагу од 17.априла до 18.маја 2017.године. По први пут на овом Фестивалу је представљен српски драмски писац. Иначе, поред Србије у оквиру Фестивала су представљени и позоришни комади из Шпаније, Ирске, Финске, Румуније Немачке, Индије, Аустралије, Велса и Шведске. 

Пре почетка програма, присутним готима су се обратили Patrizia Lombardi Acerra, извршни директор International Voices Project и конзул жеран Дејан Радуловић који се захвалио на избору српског драмског писца за Фестивал и истакао улогу и значај Д.Ковачевића у српској позоришној и филмској уметности. Након читања комада, на питања гледалаца су одговарали професор Barnett и глумци “Vitalist Theatre”.

Галерију фотографија можете погледати овдеПОСЕТА СРПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У САН ФРАНЦИСКУ

Током боравка у Сан Франциску, поводом отварања бирачког места у Калифорнији, конзул жеран Дејан Радуловић је имао више сусрета и разговора са представницима и поједницима из српске заједнице у Сан Франциску и најшире околине. Конзул Радуловић је посетио црквено-школске општине православних храмова Архангела Михаила у Саратоги и Светог Јована Крститеља у Сан Франциску. Том приликом је имао разговоре са свештеницима и представницима црквено-школских општина о питањима од интереса и значаја за активности и очување српске заједнице, као и сарадње са Генералним конзулатом. Такође, присуствовао је јутарњој литургији у цркви у Сан Франциску а потом у црквеној сали имао сусрет са нашим држављанима и одговарао на њихова питања. 

Конзул жеран је присуствовао скупу клуба “Тесла” који делује при српском православном храму у Саратоги. Том приликом, обратио се присутнима и упозанао са улогом и активностима Генералног конзулата. Такође, одговарао је на питања присутних која су се углавном односила на статусна питања грађана и подршку Генералног конзулата едукативно-културним активностима клуба.ГЛАСАЊЕ У ЧИКАГУ И САН ФРАНЦИСКУ

Поводом председничких избора у Републици Србији Републичка изборна комисија је донела одлуку о отварању бирачких места у иностранству. Према тој одлуци, у САД ће бити отворена четири бирачка места: Вашингтон, Њујорк, Чикаго и Сан Франциско.

Бирачко место у Чикагу ће бити отворено у Генералном конзулату Републике Србије (201 E Ohio St. Suite 200 Chicago, IL 60611).

Бирачко место у Сан Франциску ће бити отворено у свечаној сали СПЦ у Саратоги (18870 Allendale Ave. Saratoga, CA 95070).

Генерални конзулат препоручује држављанима Србије који су се пријавили за гласање у иностранству да помоћу свог ЈМБГ електронски провере да ли су уписани за гласање у иностранство, односно да ли су на бирачком списку за одговарајуће бирачко место – Чикаго или Сан Франциско. Проверу можете извршити овде.   

Бирачка места у САД ће бити отворена 1. априла 2017. од 7,00 до 20,00 часова.

Гласач на бирачком месту је неопходно да се идентификује са важећим документом издатим искључиво од стране органа Републике Србије – пасош или лична карта.  

Законски рок за пријављивање за упис на бирачки списак за бираче који ће гласати у иностранству је истекао 11.марта 2017.године. Стога Генерални конзулат моли држављане Србије на боравку у САД да више не достављају пријаве за гласање у иностранству јер више не постоји могућност за њихово процесуирање надлежним органима у Србији. КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА НИКОЛОМ МОРАВЧЕВИЋЕМ

У Генералном конзулату је одржано књижевно вече са Николом Моравчевићем, највећим српским савременим писцем историјских романа.

Представљујући госта конзул жеран Дејан Радуловић је истакао задовољство Генералног конзулата да на овај начин изрази поштовање и признање професору и књижевнику Николи Моравчевићу на његовом доприносу српској књижевности.  Књижевни опус Николе Моравчевића обухвата петнаест књига или романа, од чега дванаест историјских.

Никола Моравчевић је говорио о развоју књижевне форме историјског романа како у свету тако и у Србији. Такође, Никола Моравчевић је представио теме које су обрађене у његовим историјским романима. Одговарао је на питања присутних која су се углавном односила на стваралачки процес и начин прикупљања грађе и податка за писање историјских романа.  

Члан Српског позоришта у Чикагу Весна Зафировски је прочитала одабране одломке из романа “Витез у доба зла” и “Гроф Сава Владиславић”.

Никола Моравчевић борави у САД, односно Чикагу, од 1955.године. Оснивач је славистичке катедре на Универзитету Илиноиса, где је био редовни професор, проректор Универзитета и директор Управе за универзитетски развој. Почасни је доктор Вроцлавског универзитета у Пољској. Добитник је више награда и признања, међу којима су награда “Растко Петровић“ за животно дело 2010. године и награда „Јанко Веселиновић“ за најбољи историјски роман 2016.године.   

То вече у Конзулату су биле изложене графике и слике уметничког студија Бокики АРТ из Чикага (Ирена Вујановић и Бојан Јовановић). Међу изложеним делима је била и графика којом су се аутори представили на Јесењем уметничком салону у Паризу, у октобру 2016. године.  

Галерију фотографија можете погледати овде
 ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЧИКАГУ ОБЈАВЉУЈЕ

Ј А В Н И   О Г Л А С

ПОВОДОМ ПРЕДСЕДНИЧКИХ ИЗБОРА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, 2. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ

 

Позивају се држављани Републике Србије са боравком у САД, на јурисдикционом подручју Генералног конзулата у Чикагу да се пријаве ради гласања у САД, односно ради уписа у бирачки списак за гласаче који бораве у иностранству.

У складу са законским роковима за закључивање бирачких спискова, пријаве ће се примати најкасније до 11. марта 2017. године до 16,30 часова (локално време у Чикагу).

Напомињемо да је, сходно важећим прописима, неопходно поднети нову пријаву без обзира на пријаве поднете раније ради учешћа на претходним изборима. Пријаву можете преузети овде.

Попуњен и потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша или личне карте Републике Србије потребно је доставити конзулату у Чикагу (поштом, факсом или електронском поштом).

Адреса:

             Consulate General of the Republic of Serbia
             201 E Ohio St. Suite 200
             Chicago, IL  60611
Факс:    (312) 670-6787
Е-mail:  info@scgchicago.org

Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка:

Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, преко конзулата се може поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак (образац захтева можете преузети овде). У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству. 

Конзулат ће, по добијању коначног бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позиве за гласање.СВЕТСАВСКЕ ПРОСЛАВЕ У ЧИКАГУ И МИЛВОКИЈУ

У Чикагу и Милвокију је одржано више манифестација на којима је обележен и прослављен Свети Сава. Прославе су одржане у српским школама, као и при црквено-школским општинама. 

Свечане акдемије уз пригодан културно-уметнички прогрaм су одржане у српским основним школама – Академији “Свети Сава” у Чикагу и школи “Свети Сава” у Милвокију.

Такође, Академија “Свети Сава” у Чикагу је организовала посебан пријем за донаторе и све оне који помажу и подржавају рад ове школе. У име Генералног конзулата пријему је присуствовао конзул-жеран Дејан Радуловић који је том приликом честитао празник – школску славу представницима школе у Чикагу, као и представницима српске школе у Милвокију који су такође били присутни на пријему. Пријему је присуствовао и генеарални конзул Босне и Хецеговине Берислав Вујева.

Полазници недељне наставе у свим црквено-школским општинама су такође на свечани начин и уз пригодан програм обележили школску славу Свети Сава.КОНКУРС ЗА ПРОЈЕКТЕ КУЛТУРЕ

Министратсво културе и информисања Републике Србије је расписало конкурс за финасирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години. Циљ конкурса је подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета.

На конкурсу ће бити подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценско стваралаштво, књижевност и издаваштво, уметничка музика, изворно, народно и аматерско стваралаштво, културна делатност за децу и младе и научноистраживачка и едукативна делатност у култури.

Рок за пријаву на конкурс је 28. фебруар 2017.године. Конкурс и детаље у вези са учешћем можете наћи овде.ПРАЗНИЧНИ ПРИЈЕМ ЗА ДИЈАСПОРУ

Поводом нoвогодишњих и божићних празника у Генералном конзулату је одржан пријем за представнике дијаспоре и овдашње српске заједнице. Пријему су присуствовали представници српских организација, црквено-школских општина, удружења, српских институција културе, представници медија дијаспоре и угледни појединци српске заједнице. 

Присутнима се обратио конзул-жеран Дејан Радуловић и том приликом се захвалио на сарадњи у протеклој години и честитао наступајуће празнике.

Пријем је организован у сарадњи са Air Serbia. Тим поводом се присутнима обратио и Ђорђе Петковић, регионални директор Air Serbia за Северну и Јужну Америку. 

Галерију фотографија са пријема можете погледати овде.

Генерални конзулат користи прилику да свим држављанима Републике Србије и припадницима српске заједнице честита наступајуће новогодишње и божићне празнике. 

 ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА У ЧИКАГУ

Српски филмски фестивал 2016. одржан је у биоскопској дворани “Мuvico 18” у Чикагу од 2. до 4. децембра 2016. године. Ово је четврти по реду Фестивал српског филма у Чикагу. У оквиру програма Фестивала приказани су следећи играни филмови “Смрдљива бајка”, “Дневник машиновође”, “Бурек” и “Браћа по бабине линије”. Такође, приказани су и документарни филмови “Раднички је љубав Ниша”,  “Генерал Михаиловић – херој и казна” и “Такве вијере ни у Израељу не нађох”.

Гости Фестивала су били глумац Жарко Лаушевић, који је и отворио Фестивал, Миодраг Миљковић, продуцент и редитељ документарног филма “Раднички је љубав Ниша” и Радосав Јеврић, аутор документарног филма “Такве вијере ни у Израељу не нађох”. 

На церемонији отварања Фестивала су говорили Славица Петровић, директорка Фестивала и конзул-жеран Дејан Радуловић који је том приликом истакао значај Фестивала и захвалио се свима који помажу и подржавају исти. Церемонији отварања и пројекцији филма “Смрдљива бајка” су присуствовали генерални конзули Хрватске и Македоније, као и конзул БиХ.

Специјалним прилогом “In Memoriam” другог дана Фестивала одата је пошта великанима које је српско глумиште изгубило током 2016.године. На завршној вечери гостима су уручене бронзане плакете ”Огледала” за учешће на Фестивалу.

Оснивач и организатор Фестивала је лист српске дијаспоре “Огледало”. Фестивал је, као и ранијих година, одржан у сардањи и уз подршку Министарства спољних послова - Управе за дијаспору и Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу.

Поред Чикага, поједини филмови Српског филмског фестивала су претходно приказани у Вашингтону, Њујорку и Даласу.  

Галерију фотографија можете погледати овде.ВЕЧЕ СА УМЕТНИКОМ САВОМ РАКОЧЕВИЋЕМ

У Генералном конзулату је одржано уметничко вече са угледним српским сликаром и песником Савом Ракочевићем из Чикага.

Представљујући госта конзул жеран Дејан Радуловић је истакао задовољство Генералног конзулата да на овај начин изрази поштовање и признање уметнику Сави Ракочевићу на његовом доприносу српском сликарству, националној култури, као и њеној афирмацији у свету, посебно у САД. 

Сава Ракочевић је говорио о свом приступу сликарству, духовним надахнућима, перспективи, бојама. Такође, демонстрирао је технику сликања на платну и истовремено имао интерактивну комуникацију са публиком. Члан Српског позоришта у Чикагу Весна Зафировски је читала стихове песника Ракочевића. Такође, у простроријама Генералног конзулата су биле изложене слике уметника. Седишта у Генералном конзулату су била попуњена до последњег места. Међу присутнима је био значајан број поштоваоца Саве Ракочевића и његове уметности. Такође, међу присутнима је био и владика Лонгин.

Сава Ракочевић борави у САД, односно Чикагу, од 1966.године. Његове уметничке радове поред Америке и Србије имала је прилику да види публика и у многим другим земљама. Имао је мноштво самосталних и групних изложби међу којима и Изложба америчког сликарстава у Конгресној палати у Паризу 1975.године поводом 200-годишњице државности САД. Значајније изложбе у Београду су ретроспективна изложба у Народном музеју 1992. године и изложба слика и цртежа у Српској академији наука и уметности 2009. године.  Добитник је великог броја признања и награда међу којима је и Вукова награда за посебан допринос националној српској култури 2007. године.

Галерију фотографија можете погледати овдеПОСЕТА СРПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У ST. LOUIS

Конзул жеран Дејан Радуловић посетио је црквено-школску општину “Свете Тројице” у St. Louis и том приликом имао сусрет са припадницима српске заједнице. Конзул жеран је присуствовао јутарњој литургији у цркви “Свете Тројице” а потом  прослави славе Кола српских сестара. Том приликом, конзул жеран се обратио присутнима, честитао славу и обавестио о активностима и надлежностима Генералног конзулата. Истовремено, захвалио се црквено-школској општини на напорима и активностима које чине како би очували идентитет, језик, културу и традицију српске заједнице у St. Louis.

Припадници српске  заједнице су се у разговору са конзулом жераном  интересовали за прибављање документа из Србије, издавање пасоша, пријаву рођења детета или брака, питања држављанства и друга конзуларна питања.

Свештеник цркве отац Љубомир Крстић се захвалио на посети и истакао значај сарадње са Генералним конзулатом. Такође, нагласио је да је ово била прва посета представника Генералног конзулата црквено-школској општини у St. Louis.ПОСЛОВНИ ФОРУМ У КОНЗУЛАТУ

У Генералном конзулату је одржан Пословни форум на тему “Српске фирме и српски производи у САД – искуства, изазови и узајамна подршка”. Форум је организован у сарадњи са Српско-америчком привредном комором. 

На форуму су говорили Zachary Harris, саветник у Кабинету председника Владе Р.Србије, Зоран Голубовић из Српско-америчке привредне коморе Србије и представник за САД у Пословном савету дијаспоре при Привредној комори Србије и конзул-жеран Дејан Радуловић.

Истакнут је значај који Влада Републике Србије придаје привлачењу инвестиција и унапређењу економских веза са САД. У том контексту изражена је подршка иницијативама које доприносе јачању економске сарадње, као и пласирању српских производа и услуга на америчком тржишту. Поновљена је спремност и отвореност Генералног конзулата да са своје стране помогне заинтересованим инвеститорима и пословним људима у реализацији њихових иницијатива. 

Била је то прилика за сусрет пословних људи, презентације, размену искустава у пласирању српских производа и услуга на америчком тршиту. Указано је на све већу присутност српских фирми, пре свега малих и средњих предузећа која отварају своја представништва у САД и проширују своје пословање и на америчком тржишту. У том оквиру, представљене су фирме које послују у Чикагу или су повећале обим пословне сарадње са Србијом, односно САД (JPS Chicago  -JPC из Београда, DES d.o.o. из Суботице и Lav Imports из Чикага).

Након програма форума приређен је коктел за учеснике и госте чији су спонзори били фирме које су се представиле и Српско-америчка привредна комора.

Галерију фотографија можете погледати овдеАМБАСАДОР МАТКОВИЋ НА УНИВЕРЗИТEТУ ЧИКАГА

Амбасадор Републике Србије Ђерђ Матковић је био гост Института за политику на Универзитету Чикага и том приликом одржао предавање о Србији, њеном интеграционом путу ка Европској унији, као и о билатералним односима између Републике Србије и САД.

Амбасадор Матковић је истакао да је пуно чланство у Европској унији стратешки циљ Србије и изразио захвалност САД на значајној подршци Србији на њеном европском путу. Амбасадoр Матковић је рекао да су билатерални односи са САД на узлазној путањи, да се стално унапређују, као и да постоје добри предуслови за њихово даље унапређење, како на политичком, економском тако и на другим плановима.

Након предавања амбасадор Матковић је одговарао на питања студената и присутних гостију.

Предавање амбасадора Матковића је организовао Генерални конзулат у сарадњи са Институтом за политику Универзитета Чикага. Коспонзори овог гостовања су били Центар за источно-европске и руско-евроазијске студије, Центар за блиско-источне студије и Међународна кућа Универзитета Чикага. 15 ГОДИНА AКАДЕМИЈЕ “СВЕТИ САВА” У ЧИКАГУ

Српска акдемија “Свети Сава” у Чикагу је прославила 15-годишњицу од оснивања.

Тим поводом у концертној дворани Nichols у Еванстону одржан је 1.октобра 2016.године свечани концерт на коме су учествовали Маја Богдановић, челисткиња из Париза, мецо-сопран Олга Бојовић и пијаниста Кристијан Цивљак, гудачки квартет Школе за музичке теланете из Ћуприје, Србија, хор Бранко Радичевић и студенти Академије “Свети Сава”.  

Прослава годишњице школе је настављена и 2.октобра 2016.године литургијом у православном храму „Свето Васкрсење Христово” у Чикагу а потом  свечаном академијом у црквеном дому. Присутнима се обратио амбасадор Републике Србије Ђерђ Матковић који је честитао годишњицу и истакао значај српске школе у Чикагу.

Амбасадор Матковић је такође пренео честитке и подршку школи министра просвете Републике Србије Младена Шарчевића. Конзул жеран Дејан Радуловић је уручио захвалницу Генералног конзулата за значајан допринос школе у образовању најмлађих генерација, очувању језика, културе, историје и религије српског народа.

У оквиру академије одржан је и културно-уметнички програм у којем су учествовали ученици школе “Свети Сава” и етно-група “Траг” из Бања Луке.

Галерију фотографија можете погледати овдеПОРУКА МИРА УЗ СРПСКИ ФОЛКЛОР

У Чикагу је одржана манифестација “Дан мира” установљена 1978. године. Са централног градског трга Daley Plaza упућена је порука мира. У манифестацији су учествовали представници града, државе Илиноис, конзуларни кор, представници етничких заједница, културних и образовних институција и други.

Приликом церемоније World Peace Flag ношене су заставе свих земаља света – чланица УН. За сваку поједничану земљу упућена је молитва за мир. Генерални конзули или представници конзулата са седиштем у Чикагу су носили заставице својих земаља. У име Генералног конзулата Републике Србије учествовао је  конзул жеран Дејан Радуловић.

У културно-уметничком програму је учествовао српски фолклорни ансамбл “Божур” из Чикага. Ово је по први пут да су у овој манифестацији учествовали и представници српске заједнице у Чикагу.   

Манифестација “Дан мира” у Чикагу је установљена три године пре него што су УН прогласиле 21.септембар – Међународним даном мира.

Галерију фотографија можете погледати овде.ВИОЛИНИСТА СТЕФАН МИЛЕНКОВИЋ СА LAKE FOREST SYMPHONY

Најпознатији српски виолиниста Стефан Миленковић је био специјални гост на концертима Lake Forest симфонијског оркестра одржаним 10. и 11. септембра 2016. године. Под диригентском палицом америчко-српског диригента Владимира Куленовића извођене су композиције Бетовена. На почетку концерата изведена је “Adagio for Strings” Самуела Барбера  у знак сећања на жртве терористичких напада 11. септембра.
Оба концерта су одржана пред пуном салом превасходно америчке али и публике из српске заједнице која је овацијама поздравила извођаче, музичког директора Владимира Куленовића и специјалног госта Стефана Миленковића.
На позив Генералног конзулата и захваљујући сарадњи са Lake Forest Symphony, концерту су присуствовали чланови конзуларног кора у Чикагу које су на почетку концерта поздравили музички директор Владимир Куленовић и извршни директор Сусан Лапе.
Конзул жеран Дејан Радуловић се сусрео са  извођачима и представницима Lake Forest Symphony и том приликом им пожелео успешну 59-ту музичку сезону.
Након концерта одржан је коктел уз подршку и Генералног конзулата.
 ВОЈНА САРАДЊА СРБИЈЕ И ОХАЈО

Поводом обележавања десет година од успостављања Програма државног партнерства између Републике Србије и Националне гарде Охајо, министар одбране Зоран Ђорђевић примио је делагацију Националне гарде на челу са командантом генерал-мајором Марком Бартманом.

У разговору су сумирани резултати десетогодишњег партнерства и истакнуто задовољство изузетно добром сарадњом припадника Војске Србије и Националне гарде Охаја. Сагласили су се да је Програм државног партнерства један од најбољих сегмената билатералне војне сарадње две земље, а било је речи и о даљим модалитетима сарадње у оквиру Програма.

Програм државног партнерства Републике Србије и Охаја реализује се на основу потписаног Споразума о статусу снага (Status of Force Agreement – SOFA од 7.септембра 2006.године).ПОСЕТА ПОТПРЕДСЕДНИКА БАЈДЕНА СРБИЈИ

Потпредседник САД Џозеф Бајден боравио је у званичној посети Републици Србији и том приликом имао сусрете са председником Републике Србије Томиславом Николићем и председником Владе Републике Србије Александром Вучићем.

„Наши билатерални односи се изванредно развијају и ми делимо заједничке вредности. Били смо савезници у два рата и делимо два највећа светска научника, Теслу и Пупина и то је важна тачка спајања”, рекао је председник Николић.

Потпредседник САД Џозеф Бајден је нагласио да САД имају чврст интерес да Србија постигне политички и економски успех додавши да ће охрабрити долазак нових страних инвестиција у Србију.

Председник Владе Вучић је изјавио да је са потпредседником САД разговарао о билатералним односима двеју земаља, дијалогу Београда и Приштине и могућем напретку у будућности, као и регионалним односима и европском путу Србије. Председник Владе Вучић је рекао да су билатерални односи САД и Србије на узлазној путањи и исказао захвалност САД на подршци европском путу Србије.

Потпредседник Бајден је нагласио да Србија представља кључни политички и економски камен темељац за цео регион и да је лидерство Србије изузетно важно за овај део Европе. Неки моменти наше заједничке историје били су изузетно болни, подсетио је потпредседник САД и додао да је срећан што је у односима измедју две земље отворено ново поглавље. Потпредседник Бајден је том приликом изразио саучешће свим породицама које су изгубиле своје вољене у НАТО кампањи.

Током посете потпредседника Бајдена Београду потписан је билатерални споразум о екстардицији измедју Србије и САД.ОГЛЕДАЛО: МАЊЕ ДОКУМЕНАТА НА ШАЛТЕРИМА

Лист српске дијаспоре “Огледало“ је објавио чланак у вези са применом одредби новог Закона о управном поступку. Преносимо део текста:

Од јуна ове године у Србији су ступиле на снагу законске одредбе које омогућавају грађанима да приликом подношења захтева подносе много мање докумената него што је то било до сада. Обратили смо се Генералном конзулату у Чикагу и тим поводом конзул-жеран Дејан Радуловић је изјавио:

“Ово је значајна новина за грађане Републике Србије да приликом продношења већег броја захтева више не морају да прилажу пратеће документе са подацима које већ органи управе поседују у својим евиденцијама. О овоме се веома дуго причало и расправљало, посебно у дијаспори, и ево управо овим Законом то је постала реалност. Наиме, Закон је приморао органе управе да међусобно размењују податке из службених евиденција и на тај начин растерете грађане прибављања докумената, као и грађане и органе сувишних и непотребних процедура.

Ово практично значи да држављани Републике Србије више не морају приликом подношења захтева за пасош да прилажу документа као што су уверење о држављанству и извод из матичне књиге рођених. Податке о томе ће службеним путем прибавити надлежни орган за решавање захтева о издавању пасоша. Подносилац захтева за пасош је потребно да поседује документ за идентификацију као што су претходни пасош, лична карта. Поред тога, потребно је том приликом потписати изјаву којом подносилац захтева даје сагласност да се наведени подаци прибаве службеним путем. Тиме је грађанима, посебно онима који бораве у иностранству, значајно олакшано подношење захтева за пасош, јер више не морају да прибављају дата документа из земље па ће тиме уштедети на времену али и у новцу с обзиром да неће морати да плаћају таксе за издавање наведених докумената. Законом је предвиђен рок од петнаест дана за прибављање докумената службеним путем, што ће се наравно за толико или мање одразити и на укупно време за решавање поднетог захтева.

Веома често нам се обраћају наши држављани који су дошли у САД пре неколико деценија и не поседују ниједан од докумената издат од стране Републике Србије. Неретко, многи нису ни сигурни да ли су уопште држављани Србије јер су земљу напустили у време бивше Југославије. Конзулат ће пружити помоћ свим грађанима који се обрате као би се утврдиле чињенице посебно оне у вези са држављанством. У таквим случајевима могу да нам помогну и стара документа, тако да је наш савет и препорука грађанима који су давно напустили Србију да приликом доласка у Конзулат ипак понесу и стара документа која ће нам помоћи у утврђивању података битним за подношење и решавање захтева.

Право је сваког држављанина да самостално одлучи да ли ће документа сам прибавити или ће се определити за опцију да то у његово име учине надлежни органи.

Прибављање података службеним путем се односи и на друге конзуларне услуге као што су уписи деце у матичне књиге рођених, пријаве брака, као и захтеви у вези са регулисањем питања држављанства Републике Србије.”ПОНОВО УСПОСТАВЉЕН ЛЕТ ИЗМЕЂУ БЕОГРАДА И ЊУЈОРКА

После паузе од скоро четврт века, 23. јуна 2016. године, поново су успостављени директни летови из Београда до Њујорка. Компанија Air Serbia уводи летове за Њујорк који ће се одвијати пет пута недељно под бројевима YU500 и YU501, под истим ознакама којима су летели авиони претходне компаније ЈАТ Airways на директним летовима за Њујорк.

Авион airbus А330 којим ће се летови одвијати носи име Николе Тесле, најпознатијег америчког држављана српског порекла и има капацитет од 254 места у економској и бизнис класи. Први широкотрупни авион за интерконтиненталне летове редовног саобраћаја између Балкана и САД трeнутно је највећи авион у флоти компаније Air Serbia. Српска авиокомпанија сада је једина компанија у региону која имa директне летове за САД.

На свечаном отварању у Београду српски премијер Александар Вучић и амерички амбасадор Kyle Scott су нагласили да нова линија представља важан корак који ће подстаћи економске везе и раст, помоћи развој туристичких потенцијала и пружити додатни подстицај за позитиван развој укупних односа две земље.
 БИСТА МИЛЕВЕ МАРИЋ У КЛИВЛЕНДУ

Биста Милеве Марић, српске научнице, откривена је у Српској културној башти у оквиру Рокфелеровог парка у Кливленду, Охајо. Милева Марић је била и прва супруга Алберта Ајнштајна. 

Иницијативу за постављање бисте је покренуо Алекс Мачески, почасни конзул Републике Србије у Охају у сарадњи са Управом за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије. Бисту Милеве Марић је урадио академски вајар Иван Фелкер.

Свечаности отварања  је присуcтвовао Ђерђ Матковић, амбасадор Републике Србије у САД.

У Српској културној башти у Кливленду се налазе спомен обeлежја Светог Саве, Петра Петровића Његоша, краља Петра Првог Карађорђевића, Вука Стефановића Караџића, Стевана Мокрањца, Михајла Пупина и Николе Тесле.ЗАХВАЛНИЦА СРПСКОЈ ШКОЛИ У МИЛВОКИЈУ

Српска основна школа “Свети Сава” у Милвокију је прославила 20-годишњицу од оснивања прве православне српске школе у САД.

Након литургије у православном храму “Свети Сава” одржана је свечана академија поводом овог значајног јубилеја школе.

Присутнима се обратио конзул жеран Дејан Радуловић који је честитао 20-годишњицу од оснивања школе и том поводом уручио захвалницу Генералног конзулата за значајан допринос у образовању најмлађих генерација, очувању језика, културе, историје и религије српског народа. Честитке су у својим обраћањима пренели и први секретар Амбасаде БиХ у Вашингтону Маринко Аврамовић и  представник града Милвокија Mark Borkowski.

У оквиру академије одржан је и културно-уметнички програм у којем су учествовали хор Основне школе “Свети Сава” и фолклорни ансамбл “Шумадија” из Милвокија.ГЛАСАЊЕ У ЧИКАГУ

Поводом парламентарних избора у Републици Србији, бирачко место у Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу је било отворено 23. априла 2016.г. На гласање је изашло 48 одсто од укупног броја уписаних бирача у изводу из бирачког списка за конзуларно подручје Генералног конзулата у Чикагу.

У складу са прописима, записник о раду бирачког одбора са резултатима гласања истакнут је у Генералном конзулату. ГЛАСАЊЕ У ЧИКАГУ 23. АПРИЛА

Поводом парламентарних избора у Србији, Генерални конзулат Републике Србије у Чикагу обавештава држављане Републике Србије да ће бирачко место у Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу бити отворено 23. априла 2016. године у времену од 7:00 часова до 20:00 часова. 

Генерални конзулат је путем поште упутио позиве за гласање свим држављанима Републике Србије који су се пријавили за гласање, односно,  који се налазе на изводу из бирачког списка за Генерални конзулат у Чикагу.

Подсећамо држављане Републике Србије да приликом доласка на бирачко место обавезно понесу важећи идентификациони документ издат од стране органа Републике Србије (пасош, лична карта или возачка дозвола која садржи ЈМБГ).

Истовремено, Генерални конзулат напомиње да је законски рок за пријављивање бирача за гласање у иностранству истекао 2. априла 2016.године.ФИЛМ “БРАНИО САМ МЛАДУ БОСНУ” У ЧИКАГУ И ДАЛАСУ

Филм “Бранио сам Младу Босну” приказан је у Чикагу у биоскопској дворани “Muvico”. 

Пројекцији филма су присуствовали редитељ и сценариста Срђан Кољевић и продуцент Зоран Јанковић. Након пројекције аутори филма су одговарали су на питања публике. Највеће интересовање публике је било за документе и друге изворе који су коришћени у писању сценарија. 

Приказивање филма су организовали Српски филмски фестивал у Чикагу и редакција листа “Огледало” уз сарадњу и помоћ Генералног конзулата. Директор Фестивала и уредник листа Славица Петровић jе најaваљујући госте и пројекцију филма захвалила на помоћи пруженој од стране Генералног конзулата.

Поред Чикага, филм је приказан и у Даласу, Тексас, такође уз присуство аутора филма.  ПРОСЛАВА ЗБРАТИМЉЕНИХ ОДНОСА БЕОГРАДА И ЧИКАГА

У Културном центру Чикага у дворани Preston Bradley је одржана прослава 10-годишњице збратимљених односа између Београда и Чикага.

Организатор прославе је Chicago Sister Cities International, односно Комитет за сарадњу са Београдом.

Присутнимa су се обратили копредседaвајући Комитета за сарадњу са Београдом Деско Никитовић и Љубиша Миличић. Копредседавајући Никитовић је подсетио на потписивање Повеље о братимљењу два града, као и на активности које су реализоване у претходном периоду. Такође, најавио је ангажовање Комитета на новим пројектима посебно на оним који ће допринети интензивирању економске сарадње између два града. У име града Чикага обратила се Lisa Kohnke, директор Дирекције за стратешка партнерства и глобалне послове у Канцеларији градоначеника, која је прочитала поздравно писмо градоначелника Чикага Рама Емануела. Конзул жеран Дејан Радуловић је у свом обраћању истакао значај јачања збратимљених односа Београда и Чикага и истовремено се захвалио Организацији збратимљених градова Чикага и Комитету за сарадњу са Београдом на организацији прославе. Конзул жеран је том приликом прочитао поздравно писмо које је поводом прославе упутио градоначелник Београда Синиша Мали. 

У програму су учествовали виолиниста Стефан Миленковић, фолклорни ансамбл “Божур”, српски хор “Бранко Радичевић” и Горан Ивановић Трио. Програм је водила Тања Бабић, новинар и водитељ јутарањег програма ABC7. У дворани су биле изложени радови сликарке Гордане Ненадовић.

Галерију фотографија са прославе можете погледати овде.ЈАВНИ ОГЛАС ПОВОДОМ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, 24. АПРИЛА 2016.

Позивају се држављани Републике Србије са боравком у САД, на јурисдикционом подручју Генералног конзулата у Чикагу да се пријаве ради гласања у САД, односно ради уписа у бирачки списак за гласаче који бораве у иностранству. У складу са Законом, пријаве ће се примати у Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу најкасније до 2.априла 2016. године до 16,30 часова (чикашко време).

Јурисдикционо подручје Генералног конзулата у Чикагу следеће државе: Alaska, Arizona, California, Colorado, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico, North Dakota, Ohio, Oregon, South Dakota, Texas, Utah, Washington, Wyoming, Wisconsin, Guam.

Напомињемо да је, сходно прописима, неопходно поднети нову пријаву без обзира на пријаве поднете раније ради учешћа на претходним изборима.

Формулар за пријаву можете преузети овде.

Попуњен и својеручно потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша или личне карте Републике Србије потребно је доставити Генералном конзулату у Чикагу поштом, факсом или е-mail-ом.

Адреса: Consulate General of the Republic of Serbia
             201 E Ohio St. Suite 200
             Chicago, IL  60611
Фаx: (312) 670-6787
Е-mail: info@scgchicago.org

Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка:

http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, преко Генералног конзулата се може поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак. Образац захтева можете преузети овде. У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству.

Генерални конзулат ће, по добијању коначног бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позиве за гласање.ЈАЧАЊЕ ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И САД

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и директор за Европу и Евроазију у Министарству трговине Сједињених Америчких Држава Скип Јонес указали су током разговора у Београду 6.априла 2016 на важност јачања српско-америчког партнерства ради очувања стабилности и напретка у региону.

Премијер Вучић је том приликом упознао америчку делегацију са добрим резултатима фискалне консолидације и других економских мера које Србија предузима са циљем да се побољша пословно окружење у земљи. Он је оценио да ће отварање директне авио-линије "Ер Србије" између Београда и Њујорка олакшати контакте пословних људи и на тај начин значајно допринети и јачању економских веза Србије и САД. Премијер је рекао да очекује веће присуство америчких инвеститора, што би, како је додао, значило и преношење радних навика и предузетничког духа српским радницима.

Јонес је предао председнику Владе Србије "Мапу пута" – стратегију развоја економских односа Србије и САД. У "Мапи пута" се истиче да је потребно да буду оснажене трговинске и друге економске везе двеју земаља и због важности српско-америчког партнерства за стабилност и напредак региона. Америчка страна сматра да су у Србији значајно побољшани услови за стране инвеститоре и да је то разлог због којег све више компанија из САД разматра могућност инвестирања. САД су зато спремне да са Владом Србије раде на подстицању међусобне трговине и улагања у области информационе и комуникационе технологије, енергетике, инфраструктуре, производње делова за аутомобилску индустрију, као и здравствене заштите. То подразумева и проширење пословања америчких компанија које су већ присутне на српском тржишту, закључио је Јонес.РАДИОНИЦА ЗА ЧИКАШКИ LADIES CLUB

Генерални конзулат Републике Србије је у сарадњи са чикашком галеријом Eleven Eleven Jewelry организовао радионицу о начину израде уметничких предмета и накита од стакла.

Уметница и дизајнерка Добрила Пинтар је у свом атељеу одржала радионицу и презентовала израду уметничких предмета од стакла. Учеснице радионице су биле чланице Ladies клуба конзуларног кора у Чикагу (CCCLC). Чланице клуба су супруге каријерних и почасних генералних конзула и конзула и даме које су генерални конзули или конзули земаља које имају генералне конзулате у Чикагу.

Учеснице радионице су имале прилику да самостално и уз помоћ уметнице креирају предмете од стакла.КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ВИДОМ ОГЊЕНОВИЋ

У Генералном конзулату је одржано књижевно вече са књижевницом и позоришном редитељком Видом Огњеновић. Том приликом представљена је њена најновија књига есеја “Висока волтажа”.

О књизи је говорио Никола Моравчевић, књижевник и бивши професор Универзитета Илиноиса у Чикагу. Вида Огњеновић је говорила о својој књизи и актуелном тренутку писане речи у контексту све већег утицаја савремене технологије. Такође, читала је делове есеја из књиге “Висока волтажа”.

У току књижевне вечери присутни љубитељи књижевности су имали прилику да постављају питања и разговарају са књижевницом.

Галерију фотографија са књижевне вечери можете погледати овде.ПОСЕТА GLOBAL JEWISH ADVOCACY У ЧИКАГУ

Конзул жеран Дејан Радуловић је посетио Global Jewish Advocacy (AJC) – Регионалну канцеларију у Чикагу и том приликом имао сусрет са Amy Stoken, регионалним директорком и њеним сарадницима.

Amy Stоken и представници АЈС су презентовали рад ове организације основане 1906. године и активности које предузимају на заштити права Јевреја широм света, сузбијању антисемитизма и нетрпељивости, заштити људских права и демократских принципа.

Конзул жеран је обавестио о билатералним односима Србије и САД, пријатељским везама између српског и јеврејског народа, односима Србије са Израелом, као и о јеврејској заједници у Србији. Такође, обавестио је о недавно усвојеном Закону о реституцији имовине, односно о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника у складу са Терезинском декларацијом из 2009. године. Конзул жеран је нагласио да је у питању историјски и етички чин којим је Србија постала прва европска земља која је законски регулисала ово питање. Усвајање закона су поздравили званичници САД, Израела и Светска јеврејска организација за реституцију. 

Представници АЈС су изразили захвалност Србији на усвајању закона као и на бризи и помоћи јеврејској заједници. Изразли су наду да ће пример Србије следити и друге земље.КОНКУРС ЗА ПРОЈЕКТЕ КУЛТУРЕ

Министратсво културе и информисања Републике Србије је расписало конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години. Циљ конкурса је подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета.

На конкурсу ће бити подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценско стваралаштво, књижевност и издаваштво, уметничка музика, изворно, народно и аматерско стваралаштво, културна делатност за децу и младе и научноистраживачка и едукативна делатност у култури.

Рок за пријаву на конкурс је 28. март 2016.године. Конкурс и детаље у вези са учешћем можете наћи овде.КЊИГА ЖАЛОСТИ

У Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу је отворена књига жалости поводом трагичне смрти службеника Амбасаде Републике Србије у Либији Слађане Станковић и Јовице Степићa приликом ваздушног напада на базу терориста у либијском граду Сабрати.

Књига жалости је отворена 22. и 23. фебруара од 11,00 до 16,00 часова.

Адреса Генералног конзулата: 201 E Ohio St, Suite 200, Chicago, IL 60611ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ

Дан државности Републике Србије свечано је прослављен 16.фебруара у Daley Center Plaza у Чикагу. Прославу је организовао Генерални конзулат у сарадњи са градом Чикагом, односно Секретаријатом за културу Чикага и овдашњом српском заједницом.

Прослава је почела интонирањем химни САД и Србије. Током интонирања химне Србије, на јарболу испред Daley Center Plaza је свечано подигнута застава Републике Србије. Присутним гостима, међу којима су били представници америчких органа, конзуларног кора, представници српских организација и удружења, обратио се пригодним говором конзул жеран.

У једносатном културно-уметничком програму наступали су хор “Бранко Радичевић”, ученици Академије “Свети Сава” и фолклорни ансамбли “Соко” и “Дукати и Бисери”. Прослава је завршена заједничким наступом свих учесника изведбом песме “Ово је Србија”.

Галерију фотографија са прославе у Daley Plaza Center можете погледати овде.

Такође, поводом Дана државности Републике Србије у Генералном конзлату је приређен пријем којем су присуствовали представници државе Илиноис, града Чикага, конзуларног кора, српске заједнице и многобројне друге званице. Након интонирања химни САД и Србије присутнима се обратио конзул жеран Дејан Радуловић. Такође, представници државе Илиноис и града Чикага су прочитали честитке гувернера Bruce Rauner,  градоначелника Rahm Emanuela и државног тужиоца Lise Madigan. 

Галерију фотографија са пријема можете погледати овде.
 ПОСЕТА УЧЕНИКА ШКОЛЕ “СВЕТИ САВА”

Поводом Дана државности Републике Србије Генерални конзулат су посетили ученици српске Академије “Свети Сава” у Чикагу. Том приликом групу ученика нижих разреда, на челу са директором Марком Бојовићем и њиховим учитељицама, примио је конзул жеран Дејан Радуловић.

Конзул жеран је објаснио ученицима важност обележавања Дана државности и упознао их са историјским догађајима који су везани за овај празник. Поред тога, ученици су се у разговору интересовали за улогу и мисију Конзулата.

Директор школе Марко Бојовић се захвалио на пријему и том приликом  изразио задовољство сарадњом школе са Генералним конзулатом.27. ЈАНУАР У ЧИКАГУ – ДАН АКАДЕМИЈЕ “СВЕТИ САВА”

Градоначелник Чикага Рам Емануел је званично прогласио 27. јануар Даном Академије “Свети Сава” у знак признања за рад ове српске школе и њен стални допринос широј заједници. Иначе, 27. јануар је Дан светог Саве, дан када се прославља овај значајан српски светитељ и заштитник просветних и културних установа.

У Прокламацији градоначелника се каже да је “Академија “Свети Сава” једина основна школа у Чикагу која нуди целоднeвно двојезично образовање на српском и руском језику”, да “нуди сигурно заједништво где деца могу да изразе своју културу и веру”, као и да је “програм образовања утемељен на православљу који деци даје чврст духовни оријентир како у учионици, тако и ван ње”.     

Академија “Свети Сава” је основана 2001. године као двојезична основна школа при српском Саборном храму Светог Васкрсења у Чикагу.

Генерални конзулат Републике Србије сматра да Прокламација представља значајну афирмацију Академије “Свети Сава” у Чикагу. Овим се одаје признање овој српској школи и препознају напори које Академија чини у образовању нових генерација. Генерални конзулат цени да се, поред тога што је значајна за саму школу, Прокламацијом додатно афирмише и истиче значај и допринос српске заједнице у развоју Чикага.

Текст Прокламације градоначелника можете прочитати овде.ВЛАДИМИР КУЛЕНОВИЋ – ЧИКАЖАНИН ЗА 2015 ГОДИНУ

Крајем сваке године чикашки  дневни лист “Chicago Tribune” објављује листу десет Чикажана који су се у одлазећој години посебно исказали на пољу уметности и културе.

Према најновијој листи, српски диригент Владимир Куленовић проглашен је Чикажанином за 2015. годину у области класичне музике. Тим поводом,  “Chicago Tribune” је објавио текст о Владимиру Куленовићу који можете прoчитати овде.

Владимир Куленовић је изабран 2014. године за музичког директора Lake Forest симфонијског оркестра међу 150 канадидата из читавог света. Поред тога, Владимир Куленовић је резиденцијални диригент Београдске филхармоније и ванредни диригент Utah Symphony.ПРАЗНИЧНИ ПРИЈЕМ ЗА ДИЈАСПОРУ

Поводом наступајућих навогодишњих и божићних празника у Генералном конзулату је одржан пријем за представнике дијаспоре и овдашње српске заједнице. Пријему су присуствовали представници српских организација, удружења, српских институција кулуре, представници медија дијаспоре и угледни појединци српске заједнице. 

Присутнима се обратио конзул-жеран Дејан Радуловић и том приликом се захвалио на сарадњи у протеклој години и честитао наступајуће празнике.

Галерију фотографија са пријема можете погледати овде.

Генерални конзулат користи прилику да свим држављанима Републике Србије и припадницима српске заједнице честита наступајуће новогодишње и божићне празнике. ЧИКАГО: СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ 2015

Српски филмски фестивал 2015. одржан је у престижној биоскопској дворани “Мuvico” у Чикагу од 4. до 6. децембра 2015. године. Ово је трећи по реду Фестивал српског филма у Чикагу. У оквиру програма Фестивала приказани су следећи филмови “За краља и отаџбину”, “Ничије дете”, “Енклава”, “Без степеника”, “Бићемo прваци света”,  “Док су они летели на Месец” и “Аманет”.

Гости фестивала су били Радош Бајић, редитељ филма “За краља и отаџбину”, чијим филмом је и отворен Фестивал. Такође, гости су били редитељ филма  “Ничије дете” Вук Ршумовић и редитељ филма “Енклава” Горан Радовановић. Након пројекције својих филмова, гости су представљени публици и одговарали на њихова питања. На завршној вечери Фестивала гостима су уручене бронзане плакете ”Огледала” за учешће на Фестивалу.

Поздравну поруку поводом одржавања Фестивала упутио је и градоначелник Чикага Rаm Emanuel.

Оснивач и организатор Фестивала је лист српске дијаспоре “Огледало”. Фестивал је, као и ранијих година, одржан у сардањи и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Министарства спољних послова - Управе за дијаспору и Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу. КЊИГА О СРБИЈИ У ВЕЛИКОМ РАТУ У ЧИКАШКИМ БИБЛИОТЕКАМА

Поводом Дана примирја, конзул жеран Дејан Радуловић је посетио Градску библиотеку Чикага и Библиотеку Универзитета Чикага. Том приликом уручена је и једној и другој библиотеци књига “Србија у Великом рату 1914-1918” на енглеском језику, чији су аутори Мира Радојевић и Љубодраг Димић, издата 2014. у Београду.

У разговору са представницима библиотека конзул жеран је изразио задовољство што ће се наведена књига наћи међу милионима других књига две најзначајаније библиотеке у Чикагу, као и да ће читаоци и истраживачи имати прилику да више сазнају о значајаном доприносу српског народа у Великом рату.

Књиге ће у обе билблиотеке садржати напомену да су дониране од стране Генералног конзулата. КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ДИЈАСПОРЕ

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за дијаспору је расписало конкурс за суфинансирање пројеката која доприносе јачању веза између матице и дијаспоре.

Конкурсом је предвиђено суфинансирање пројеката који имају за циљ учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, као и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре. Право учешћа на конкурсу имају организације у дијаспори и невладине организације чије је седиште у Републици Србији.

Конкурс је отворен до 26. новембра 2015.године. Више о конкурсу и детаљи у вези са подношењем предлога пројеката можете наћи овде.ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА У ЧИКАГУ

Српски филмски фестивал ће се одржати у Чикагу од 4. децембра до 6. децембра 2015. године. Ово је трећи по реду Фестивал српског филма у Чикагу. Као и претходних година фестивал ће бити одржан у биоскопској дворани “Muvico” у Rosemont-у. На фестивалу ће бити приказани следећи филмови “Ничије дете”, “За краља и отаџбину”,  “Енклава”, “Без степеника”, Бићемo прваци света” и “Аманет”. Гости фестивала су редитељи Радош Бајић, Вук Ршумовић и Горан Радовановић.

Више детаља о програму и  гостима можете наћи овде

Поред Чикага, Српски филмски фестивал ће ове године бити одржан и у Вашингтону 8. и 9. децембра а почетком идуће године и у Хонолулу на Хавајима. 

Генерални конзулат Републике Србије позива љубитеље филма да уживају у пројекцијама овогодишењг Срспког филмског фестивала.
 БИЗНИС ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗА СТУДЕНТЕ УНИВЕРЗИТЕТА ИЛИНОИС

Група студената Универзитета Илиноис на челу са Bridget Hockenberry, председницом програма Међународног бизнис клуба, посетила је Генерални конзулат. Том приликом одржана је презентација о Србији, политичком систему, спољној политици, билатералним односима са САД,  култури српског народа и познатим српским научницима, као и другим афирмативним садржајима попут обичаја, исхране и успеха у области спорта. 

С обзиром на посебан интерес за бизнис климу у Србији, истовремено је одржана и презентација о економској ситуацији и могућностима за улагање у Србију. Кроз презентацију “Invest in Serbia” Агенције за страна улагања и промоцију извоза Србије представљене су повољности за стране инвеститоре у погледу пореских олакшица, конкурентности пореског сиетама, ниским трошковима пословања, споразумима о слободној трговини, образовном кадру и друге.   
 ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ LIFELINE-CHICAGO

Хуманитрана организација Lifeline-Чикаго, под покровитељством принцезе Катарине Карађорђевић, организовала је донаторско вече у Културном центру Чикага за помоћ кардио-педијатријском одељењу Универзитетске дечије клинике Тиршова у Београду. Том приликом организована је и презентација активности  Lifeline и потреба наведене клинике.

Скупу су присуствовали престолонаследник Александар и принцеза Катарина Карађорђевић. Председник  Lifeline-Chicago Kathy Fanslow је поздравила присутне госте и захвалила се свима који су се одазвали позиву за акцију прикупљања донација за дечију клинику у Београду. Принцеза  Катарина је у емотивном говору упознала присутне са досадашњим акцијама превасходно упућеним сиротиштима и болницама у Србији, као и потребама за хуманитарном помоћи. У име Генералног конзулата, обратио се конзул жеран Дејан Радуловић који се захвалио на хуманитраним акцијама Lifeline-Чикаго.

Неколико дана пре донаторске вечери, Lifeline из Чикага је упутио  контејнер са божићним поклонима намењеним деци у Србији.ДИРЕКТОР ПОЛИЦИЈЕ СРБИЈЕ У ЧИКАГУ

Директор полиције Србије Милорад Вељовић боравио је од од 23. до 28. октобра у Чикагу ради учешћа на годишњој конференцији IACP (Међународна асоцијација шефова полиција). Теме које су биле заступљене на конференцији су били изазови с којима се полицијске службе сусрећу како на глобалном тако и на локалном нивоу. Учесницима конференције се обратио председник САД Барак Обама.

Током боравка у Чикагу директор полиције Милорад Вељовић је посетио Генерални конзулат и том приликом је имао сусрет са Миланом Вујићем, председником Српско-америчког удружења полицајаца. У разговору су размењена мишљења о могућностима сарадње са Удружењем.ДВАДЕСЕТ ГОДИНА СРПСКОГ РАДИЈА ЧИКАГО

Српски радио Чикаго је прославио двадестогодишњицу од оснивања. Свечаност прославе је одржана у великој сали манастира Нова Грачаница. О радију и његовом значају и раду у протеклих двадесет година су говорили Владимир Божовић, саветник председника Владе Републике Србије, свешетник Милош Весин и академски сликар Сава Ракочевић. Владимир Боживић је у оквиру свог обраћања прочитао и честитку коју је председник Владе Републике Србије Александар Вучић упутио Српском радију Чикаго. У честитки се између осталог каже: “Ваш рад на корист и добробит српског народа у Америци представљају јубилеј за поштовање и сваку похвалу. Ви сте били и јесте глас српског народа, државе и цркве и на то Ви и Ваши сарадници и слушаоци треба да будете поносни”. Свештеник Милош Весин је у име Синода Српске православне цркве уручио оснивачу и власнику радија Милораду Равасију Орден деспота Стефана Лазаревића. У име Генералног конзулата, честитке поводом јубилеја и подршку радију је пренео конзул жеран Дејан Радуловић.    ФИЛМ О ТЕСЛИ У ЛОС АНЂЕЛЕСУ

Документарни филм о Николи Тесли под називом “Tower to the people – Tesla’s Dream at Wardenclyffe Continues” ће бити премијерно приказан у Лос Анђелесу 23.октобра 2015. године у дворани Creast. Филм говори о Теслиној лабораторији и торњу на Long Island преко којег је Тесла желео да обезбеди бежичну енергију целом свету. У стварању филма амерички редитељ Joseph Sikorski је користио архиву и документацију Музеја Николе Тесле у Београду. Након премијере филм ће бити приказиван у истој дворани у периоду од 24. октобра до 29. октобра 2015. године.

Филм је у априлу ове године имао своју премијеру у Београду. Такође, у октобру прошле године приказан је и у хотелу “New Yorker” у Њујорку у којем је Тесла преминуо 1943. године. Више детаља о филму и премијери у Лос Анђелесу можете наћи овде.КОНФЕРЕНЦИЈА МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ У БЕОГРАДУ

Конференција новинара и медија дијаспоре и српских организација биће одржана 23. октобра 2015. године у Београду.

Конференцију организује Управа за дијаспору Министарства спољних послова и Удружење новинара Србије. Конференција ће бити посвећена пројектном суфинасирању медија дијаспоре и њихово прилагођавање дигиталном окружењу.

Пријаве за учешће на коференцији ће се примати до 15. октобра 2015.године.  Више о конференцији и пријаве за учешће можете наћи овде.ПОРУКА МИРА ИЗ ЧИКАГА

У Чикагу је одржана традиционална манифестација Дан мира установљена 1978. године. Са трга Daley Plaza упућена је порука мира. У манифестацији су учествовали представници града, државе Илиноис, конзуларни кор, представници етничких заједница, културних и образовних институција и други.

Приликом церемоније World Peace Flag ношене су заставе свих земаља света – чланица УН. За сваку поједничану земљу упућена је молитва за мир.

Генерални конзули или представници конзулата са седиштем у Чикагу су носили заставице својих земаља. У име Генералног конзулата Републике Србије у манифестацији је учествовао конзул жеран Дејан Радуловић.

Манифестација Дан мира у Чикагу је установљена три године пре него што су УН прогласиле 21.септембар – Међународним даном мира.ПОСЕТА СРПСКОГ ПРЕМИЈЕРА САД

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић боравио је у званичној посети САД од 15. до 17. септембра 2015.године и том приликом имао сусрете са поптредседником САД  Joseph Biden и државним секретаром John Karry. Билатерални односи, европски пут Србије, мигрантска криза, регионална стабилност, улагања америчких компанија у Србију су биле главне теме разговра са америчкм званичницима.

Председник Владе Вучић изјавио је да је Србија добила подршку Сједињених Америчких Држава за економске и политичке реформе и пут ка ЕУ.

Премијер Вучић се током посете Вашингтону сусрео са више конгресмена Chris Smith, Bob Corker, Edward Royce, Eliot Angel i David Sislen.

На Brukings институту у Вашингтону примијер Вучић је одржао предавање на тему "Будућност Србије: изазови и шансе за регионалну стабилност, помирење и интеграцију".
 ПОСЕТА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА САД

Његова Светост патријарх српски Иринеј боравио је у посети Сједињеним Америчким Државама од 3. до 12. септембра 2015. године. Током боравка у САД, патријарх Иринеј ће посетио Лос Анђелес, Сан Франциско и Њујорк. 

Централни догађај током посете патријарха Иринеја САД је била свечаност канонизације епископа Мардарија и архимандрита Севастијана одржана 5. септембра 2015. године у Саборној цркви светога Стевана у Алхамбри.

Након посете САД, патријарх Иринеј је отпутовао у Канаду. 
 СРПСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ У ЧИКАГУ

Српски позоришни фестивал под називом “Покретне приче” ће се одржати у Чикагу у периоду од 5. до 20. септембра 2015. године. У оквиру Фестивала биће приказане  три позоришне представе. Комедија “Арт”, представа Беогрaдског драмског позоришта, у којој играју глумци Милан Гутовић, Небојша Дугалић и Миљан Прљета ће се одржати 18. септембра у Ирско-амeричком центру у Чикагу. Представе “Обично вече” Милана Гутовића и “Исповести Димитрија Карамазова” Небојше Дугалића биће одигране у Српско-америчком музеју свети Сава 11. и 12. септембра. Церемонија отварања Фестивала ће се одржати 5. септембра 2015. године у Српско-америчком музеју свети Сава.

Генерални конзулат Републике Србије у Чикагу са задовољством позива љубитеље позоришне уметности на први Српски позоришни фестивал у Чикагу. Више о Позоришном фестивалу и распоред представа можете наћи овде

Након Фестивала у Чикагу, глумци из Београда ће гостовати и у више градова у Канади.СРПСКИ ТЕНИСЕР ТРОИЦКИ ИГРА У ЧИКАГУ

Још једна прилика за љубитеље тениса захваљујући компанији Sports Management and Promotions која организовањем тениских мечева настоји да промовише овај диван спорт у Чикагу. После Јелене Јанковић и Душана Лајовића, Виктор Троицки је следећи српски тенисер који ће гостовати у Чикагу. Меч између српског тенисера Виктора Троицког и  италијанског тенисера Simone Bolelli одржаће се у Чикагу, 22. августа 2015. године. Тениски меч ће се одиграти у Hinsdale. Детаље у вези са мечом можете наћи овде

Генерални конзулат Републике Србије позива љубитеље тениса да дођу и уживају на тениском мечу.СПЕЦИЈАЛНА ОЛИМПИЈАДА У ЛОС АНЂЕЛЕСУ

Представници Србије ће учествовати на Специјалној светској олимпијади која се одржава од 25. јула до 2. августа 2015. године у Лос Анђелесу. Тим Србије чине 83 такмичара који ће се надметати у воденим спортовима, атлетици, кошарци, одбојци, фудбалу, стоном-тенису и другим спортовима.

Специјална Олимпијада је основана 1968. године у Америци као програм који промовише спортске активности у различитим олимпијским спортовима за особе са интелектуалним недостатком. Од тада у овај програм се укључило више од 150 земаља света и програм данас броји преко 4 милиона спортиста. Од 1988. године Специјална Олимпијада је придружени члан Међународног олимпијског комитета.

Специјална олимпијада Србије је основана 2002. године и од тада омогућава особама са посебним потребама бољу интеграцију унутар друштва кроз спорт и спортске активности. Од 2003. године па до данас представници Србије су учествовали на више специјалних олимпијских и других такмичења и на истим су остварили значајне резултате.

Генерални конзулат Србије у Чикагу жели спортистима Србије успех на предстојећим такмичењима у Лос Анђелесу. Више о Специјалној олимпијади у Лос Анђелесу можете прочитати овде.СРПСКИ ФОЛКЛОР У HARRIS THEATER

Српско културно-уметничко друштво “Стеван Мокрањац” из Беча је одржало четири концерта у оквиру америчке турнеје под називом “Тамо далеко... Носталгична путовања кроз Србију” од 27. јуна до 6. јула 2015.г. Концерти су одржани у Милвокију и Медисону (Вискансин), Чикагу (Илиноис) и Мерилвилу (Индијана).

Концерт у Чикагу је одржан у престижној дворани Harris Theater. У току двоипочасовног концерта у Чикагу преко 40 чланова ансамбла су извели народне игре из више крајева Србије, као и неколико солистичких песама српске народне изворне музике.

КУД “Стеван Мокрањац” је основан 1998. и победник је три године за редом смотре фолклорних анасамбала српске дијапоре у Европи. Турнеја у САД је организована у сарадњи са КУД “Шумадија” из Милвокија. 

Током боравка у Чикагу чланови ансамбла су посетили Генерални конзулат и том приликом конзул жеран им је пожелео добродошлицу и успешне концерте у САД.

 ВАТЕРПОЛИСТИ СРБИЈЕ У САД

Ватерполо репрезентација Србије је боравила у САД од 1. јуна до 10. јуна 2015. године и том приликом имала четири пријатељске утакмице са америчким националним тимом (три у Калифорнији и једну у Чикагу). То је било прво гостовање ватерполо репрезентације Србије у Чикагу.

У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије са црквено-школском општином Саборне цркве светог Васкрсења у Чикагу одржан је пријем у црквеној сали и сусрет са припадницима овдашње српске заједнице. Члановима репрезентације добродошлицу су упутили свештеник цркве Дарко Спасојевић и конзул жеран. На дочеку и добродошлици су се захвалили председник Ватерполо савеза Србије Милорад Кривокапић и капитен националног тима Живко Гоцић.

Током боравка у Чикагу, председник Ватерполо савеза Србије Милорад Кривокапић и генерални секретар Немања Маријан су посетили седиште новограчаничке епископије и том приликом се срели са владиком Лонгином. Такође, посетили су Српско-амерички музеј свети Сава и Генерални конзулат.УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ГРЧКОЈ ШКОЛИ

Конзул жеран Дејан Радуловић је посетио основну школу “Hellenic American Academy Socrates” у Deerfield-у, предграђу Чикага. Разлог за посету је да ова школа, од свог оснивања 2004. године од стране овдашње Грчке православне цркве, има програм учења и српског језика. Наиме, ова школа је деловала и раније, односно у саставу са српском школом при Саборној цркви светог Васкрсења у Чикагу. 

Директорка школе Voula Sellountos и наставник српскl