| |     ћирилица | english  
Naslovna
Osnovne informacije

Republika Srbija je demokratska zemlja svih svojih građana. Njena istorija i dostignuća učinili su je delom moderne civilizacije.

Pored Centralne Srbije, Republika Srbija ima i dve autonomne pokrajine: Vojvodinu i Kosovo i Metohiju. Beograd je glavni grad Srbije. Sa 1,6 miliona stanovnika, on je administrativni, ekonomski i kulturni centar zemlje.

Geografski položaj, površina i klima

Srbija se nalazi u centralnom delu Balkanskog poluostrva, na najvažnijim putnim pravcima koji povezuju Evropu i Aziju i zauzima površinu od 88.361 kvadratna kilometra. Ona je u zapadnoevropskoj vremenskoj zoni (jedan sat ispred griničkog vremena). Ima umereno kontinentalnu klimu, sa postepenim prelazom između četiri godišnja doba.


Stanovništvo, jezik i religija

Etnički sklop stanovništva Republike Srbije je veoma raznovrsan, što je rezultat burne prošlosti zemlje. Većinu stanovnika Republike Srbije čine Srbi, ali na njenoj teritoriji živi još 37 etničkih zajednica. Svi građani su jednaki u pravima i obavezama i uživaju punu etničku ravnopravnost.

Srbija ima 7,498,001 stanovnika. Srbi čine 82.86% stanovništva, Mađari 3.91%, Bošnjaci 1.81%, Romi 1.44%, Jugosloveni 1.08%, Hrvati 0.94%, Crnogorci 0.92%, Albanci 0.82%, Slovaci 0.79%, Vlasi 0.53%, Rumuni 0.46%, Makedonci 0.34%, Bugari i vojvođanski Hrvati po 0.27%, Muslimani 0.26%, Rusini 0.21%, Slovenci i Ukrainci po 0.7%, Goranci 0.06%, Nemci 0.05%, i Rusi i Česi po 0.03%.

U službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo, a koristi se i latinično pismo. Nacionalne manjine imaju zakonsko pravo da svoj jezik i pismo koriste u službenoj upotrebi u područjima u kojima žive.


Stanovništvo u Srbiji je najvećim delom pravoslavno-hrišćanske veroispovesti. Osim Srpske pravoslavne crkve postoje i druge verske zajednice u Srbiji: Islamska, Katolička, Protestantska, Jevrejska i druge.


Verzija za štampu
O Srbiji
Srbija kao poslovna destinacija
Osnovne informacije
Glavni grad
Državna obeležja i himna Republike Srbije
Ustav Republike Srbije
Istorija Srbije