| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

ПОСЕБАН РЕЖИМ РАДА ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛАТА
УСЛЕД ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА У САД

Због епидемије корона вируса у САД и потребе за предузимањем додатних мера у циљу спречавања ширења и сузбијања болести, а у складу са Закључком Владе Р. Србије, Генерални конзулат Републике Србије у Чикагу обуставља рад са странкама путем непосредног контакта током периода трајања ванредног стања. Странке ће бити примане само изузетно, уколико се ради о врло хитном и неодложном случају, у ком случају је потребно најавити свој долазак најмање два дана раније и добити потврду да ће пријем бити омогућен;

Захтеви за конзуларне радње које не подразумевају лични долазак странке примаће се  искључиво поштом (пријаве рођења, брака и смрти, пријем у држављанство, царинске потврде, прибављање уверења о (не)кажњавању и извода из матичних књига, спроводнице, упис у војну евиденцију).

ХВАЛА НА РАЗУМЕВАЊУ И ПОДРШЦИ

  Радно време:
  понедељак - петак:9:00-17:00
  Радно време са странкама:10:00-15:00                          

  * осим у време празника

               и током трајања ванредног стања

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 312 670 6707

После радног времена у хитним случајевима:

+ 1 312 804 8606

Пасоши, визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Локација/мапа                  

                                                

Fax:     + 1 312 670-6787 Конзуларна надлежност                                        
E-mail: info@scgchicago.org Почасни конзули
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

Уколико желите да добијате  повремено е-маилом информације о активностима Генералног конзулата, новостима у пружању конзуларних услуга, као и културним и другим догађајима у чијој организацији учествује Генерални конзулат или су од од значаја за нашу заједницу у САД, можете се пријавити и по жељи одјавити на нашу дистрибуциону листу преко овог линка.

 

КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСTВУ

КОРОНА ВИРУС: ИНФОРМАЦИЈЕ

О мерама које је Република Србија предузела са циљем спречавања ширења заразе изазване вирусом COVID -19, можете се информисати на сајту:
Владе Републике Србије
Министарства здравља Републике Србије

Информације о поступку на граничним прелазима при уласку путника у Р. Србију:
- Поступање са лицем за кога постоји сумња на инфекцију изазвану новим "корона" вирусом SARS–CoV-2
- Поступање са лицем коме је издато Решење о стављању под здравствени надзор

Привремено затворени гранични прелази

Правни акти донети поводом ванредног стања

Позив медицинарима из дијаспоре да помогну у борби против COVID-19

 

20.03.2020 - Имајући у виду спреченост обављања програмских активности установа културе и забрану окупљања у затвореним просторима за више од 50 особа, Министарство културе и информисања Р. Србије препоручило је установама културе у Србији да своје дигитализоване материјале учине доступнијим преко својих интернет страница. Списак дигитализованих културних садржаја налази се на интернет страници Министарства културе и информисања. Такође, установљен је и Претраживач културног наслеђа Р. Србије.

19.03.2020 - Одлуком Владе Србије затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију у међународном друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични собраћај према суседима.

Уредба о мерама за време ванредног стања допуњена је чланом 4а којим се прописује забрана слетања и полетања са аеродрома у Р. Србији;

17.03.2020 - У складу са чл. 5 Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас донела Влада Р. Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике расписаним за 26. април 2020. године. Републичка изборна комисија донела је Решење о прекиду изборних радњи за време док траје ванредно стање. 

16.03.2020 - Препоручујемо држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Р. Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.
Одлуком Владе Р. Србије утврђено је да држављани Р. Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују у изолацију у трајању од 28 дана.
Држављанима Р. Србије који долазе из других држава одредиће се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима). При уласку у земљу грађанима ће бити уручено обавезујуће решење.
Примена наведених мера стриктно ће се контролисати и свако непридржавање истих биће најстроже санкционисано прописаном казном. 

14.3.2020 - Влада Републике Србије на донела је Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2. У тачки 4. Одлуке стоји да, ради заштите од уношења заразних болести на територију Р. Србије, страним држављанима који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, надлежни органи привремено забране, односно ограниче улазак и кретање, и то из - провинције Хубеј (Hubei) у Народној Републици Кини, града Дегу (Daegu) и провинције Северни Гјонгсанг (North Gyeongsang) у Републици Кореји, Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке.
Ове мере се неће примењивати на:
1)  посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р. Србије;
2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р.  Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају низводне пловидбе;
3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
4) посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р.Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р.Србије;
5)  лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;
6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговореном дипломатским путем.
7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе.
8) стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Р. Србији
Држављанима Р. Србије и лицима из тачке 4. Став 2. подтачка 8 који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-10, односно жаришта епидемије утврђених у горенаведеној тачки 4. став 1 ове Одлуке, одређује се обавезна мера самоизолације у трајању од 14 дана.

Напомињемо да се мере забране односе на све стране држављане (и оне из трећих земаља) који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, наведених у тексту Одлуке.

Двојним држављанима се скреће посебна пажња да у Р. Србију могу да уђу само уколико презентују пасош Р. Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Немачка, Аустрија, Швајцарска).

13.03.2020 - Влада Р. Србије Донела је Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2 заразном болешћу, којом је прописано да се мере привремене забране односно ограничења уласка И кретања страних држављана који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19 (жаришта епидемије) И то из: провинције Хубеј (Hubei) у НР Кини, града Дегу (Daegu) и провинције Северни Гјонгсангн (North Gyeongsang) у Р. Кореји, кантона Тићино (Ticino) у Швајцарској Конфедерацији, Републике Италије, Исламске Републиек Иран И Румуније, не примењују на посаде теретних моторних возила приликом обављања превоза терета у међународном друмском саобраћају.  Међународни транзитни превоз терета ограничава се на 12 часова од момента уласка на територију Р. Србије.

 

A K Т У Е Л Н О

17.03.2020 - У складу са чл. 5 Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас донела Влада Р. Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике расписаним за 26. април 2020. године. Републичка изборна комисија донела је Решење о прекиду изборних радњи за време док траје ванредно стање. 

Поводом расписаних Избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, који ће се одржати у априлу 2020. године, позивамо држављане Р. Србије са боравком на конзуларном подручју Генералном конзулата у Чикагу да се благовремено пријаве за упис у бирачки списак ради гласања.

Држављани Р. Србије који се већ налазе на Јединственом бирачком списку потребно је да нам најкасније до 4. априла 2020. године доставе Образац Пријаве за гласање у иностранству.

Наши грађани који се још увек не налазе у Јединственом бирачком списку потребно је да претходно доставе Образац Захтева за упис у Јединствени бирачки списак

Потребно је да нам на е-мејл info@scgchicago.org уз Образац ваших захтева обавезно доставите копију важећег пасоша или личне карте Р. Србије и ваше контакт податке - eмајл и телефон.

Обавештење за бираче са боравиштем у иностранству

Проверите да ли се налазите на Јединственом бирачком списку

Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак

Oбразац пријаве за гласање у иностранству

 

КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

1) Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је 31. Јануара 2020. године:

- Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години

- Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години.

Текстови  конкурса доступни су на интернет страници www.kultura.rs

Рок за подношење конкурсних пријава је 16. Март 2020. године.

За додатне информације заинтересовани се могу јавити Младену Весковићу на тел. +381-11-3398-026 или путем електронске поште: mladen.veskovic@kultura.gov.rs

2) Канцеларија за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова расписала је 16. јануара 2020. године:

- Конкурсе за суфинансирање пријеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Конкурси су отворени од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године.

 

СВЕСРПСКИ ДЕЧИЈИ САБОР

У организацији Дечијег културног центра из Београда и Канцеларије за дијаспору при Министарству спољних послова Р. Србије, а под покровитељством председника Р. Србије, од 22. до 27. маја 2020. године у Србији ће бити одржан трећи „Свесрпски дечији сабор“. Циљ манифестације је да млади који живе у иностранству упознају земљу свог порекла, њене знаменитости, културне и историјске тековине, као и да унапреде своје знање српског језика. Прошле године је на овом Сабору учествовало 70-торо деце из 11 земаља, укључујући и децу из Чикага.

И ове, као и ранијих година, деца ће бити смештена у породицама својих вршњака из београдских основних школа, док ће одрасли (од 5 до 7 деце један пратилац, од 7 до 10 деце два пратиоца) бити смештени у хотелу на бази полу-пансиона. Трошкове хотелског смештаја сноси организатор, а трошкове пута до Београда и назад сносе учесници.

Током боравка деца ће свечаном приредбом обележити Дан Ћирила и Методија (24. маја), а кроз програм „Београд кроз векове“ упознаће Калемегдан. Предвиђен је и обилазак знаменитости и музеја главног града и једнодневни излет на једну од одабраних локација (Винча, Виминацијум или Голубачка тврђава).

Група из једне земље може да броји најмање петоро, а највише десеторо деце узраста од 8 до 13 година. Група од петоро до седморо деце може да има једног пратиоца, а група од седморо до десеторо може имати два пратиоца. Услов је да деца која долазе буду део групе која се бави очувањем српске традиције и културе (фолклорна, драмска, певачка, спортска). Програм није предвиђен за појединачне доласке деце у пратњи родитеља. Сваку земљу може да представља само једна група.

Молим да нас што пре обавестите уколико сте заинтересовани да формирате овакву групу како бисмо предузели даље кораке у организацији. (видео)

Контакт: info@scgchicago.org


 
 
 
ИЗБОРИ 2020. године

17.03.2020 - У складу са чл. 5 Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас донела Влада Р. Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике расписаним за 26. април 2020. године. Републичка изборна комисија донела је решење о прекиду изборних радњи за време док траје ванредно стање. 

Поводом расписаних Избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, који ће се одржати у априлу 2020. године, позивамо држављане Р. Србије са боравком на конзуларном подручју Генералном конзулата у Чикагу да се благовремено пријаве за упис у бирачки списак ради гласања.

Држављани Р. Србије који се већ налазе на Јединственом бирачком списку потребно је да нам најкасније до 4. априла 2020. године доставе Образац Захтева за гласање у иностранству.

Наши грађани који се још увек не налазе у Јединственом бирачком списку потребно је да претходно доставе Образац Захтева за упис у Јединствени бирачки списак.  

Потребно је да нам на е-мејл info@scgchicago.org уз Образац ваших захтева обавезно доставите копију важећег пасоша или личне карте Р. Србије и ваше контакт податке - eмајл и телефон. 

Обавештење за бираче са боравиштем у иностранству

Проверите да ли се налазите на Јединственом бирачком списку

Образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак

Oбразац Захтева за гласање у иностранству


ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У просторијама Генералног конзулата у Чикагу поводом обележавања Дана државности одржан je пријем коме су присуствовали представници дипломатског кора, локалних институција, Српске православне цркве, српских клубова и удружења, као и наши угледни исељеници, међу којима и бивши генерални конзул Р. Србије Деско Никитовић.

Након интонирања химни (оперска дива Слађана Сарић) прочитане су честитке које су овом приликом упутили градоначелник Чикага Lorry Lightfoot, министар правде (Аttorney General) државе Илиноис Kwame Raoul, као шеф трезора округа Кук Maria Pappas.

У свом обраћању конзул-жеран М.Варадиновић потсетио је да је Устав Кнежевине Србије - Сретењски устав из 1835. године, један од првих таквих правних аката којим је ограничена власт Кнеза и уведена подела власти на законодавну, извршну и судску. Овај либерални Устав симболише трајну тежњу Србије за демократијом и слободом у оквиру породице европских народа.

На крају званичног дела програма девојке из фолклорног ансамбла „Коло“ обучене у традиционалне народне ношње извеле су композицију „Ово је Србија“.

Прилог о овом догађају направила је локална РТВ Авала, а вест су пренеле РТС и БН .

Фотографије


ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ЧИКАГУ

У просторијама Саборног храма у Чикагу одржана је прослава Дана Републике Српске и њене славе Св. Стефана. На позив Удружења Срба Републике Српске овом догађају присуствовао је и конзул-жеран Милан Варадинивић, који се у свом краћем обраћању захвалио на срдачном дочеку, подсетио на вредност мира и изразио наду да ће се сви народи у региону убудуће посветити развијању међусобне сарадње.

Репортаже: РТВ Авала и Српска ТВ.  


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова