| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00
  Радно време са странкама: 10:00 - 16:00 *                          

  * осим празницима  Празници

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 (312) 670-6707

Пасоши локал - 101

Визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Локација/мапа                  
Fax:     + 1 (312) 670-6787 Конзуларна надлежност                                        
E-mail: info@scgchicago.org Почасни конзули
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 

          

Добродошли на интернет презентацију Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу.

Сврха ове презентације је да вас информише, али и да буде средство које ће нам омогућити узајамну комуникацију.
За сва питања на која не будете нашли одговор на овој интернет страници, позивамо вас да нам се обратите директно а ми ћемо се потрудити да одговор добијете у што краћем року. Ваше сугестије и коментари ће нам помоћи да унапредимо квалитет ове презентације.

Уједно обавештавамо да Генерални конзулат има своју е-mail листу преко које прослеђује информације о активностима Генералног конзулата, новостима у пружању конзуларних услуга, као и о културним и другим догађајима које организје Генерални конзулат или су од од значаја за нашу заједницу у САД. Уколико сте заинтересовани да путем е-mail-а добијате информације од Генералног конзулата, молимо да нас о томе обавестите на info@scgchicago.org и том приликом доставите ваше име и презиме, као и име државе у којој боравите у САД. Биће нам драго да и на тај начин будемо повезани. 

Захваљујемо се на посети.

 

 


 
 
 
КОНЗУЛАРНИ ДАНИ ТОКОМ “СРБИЈАДЕ 2018” У КЛИВЛЕНДУ

Конзуларни дани у Кливленду су одржани 1. и 2.септембра током манифестације “Србијада 2018”. Манифестација је одржана на имању српске православне цркве Свети Сава.    
Генерални конзулат је имао свој штанд на којем су посетиоци “Србијаде” имали прилике да разговарају са представницима Генералног конзулата и добију одговоре на питања из конзуларне нaдлежности. Најчешћа питања су се односила на пружање конзуларних услуга – издавање пасоша, пријем у држављанство, пријава рођења детета, пријава брака, царинске повластице и друго.
На штанду су посетиоци имали прилике до добију туристички промотивни материјал, брошуре о инвестирању у Србију и друго. Више стотина лица је посетило штанд Генералног конзулата.
“Србијада” је традицинална манифестација која се одржава од 1993.године и која окупља српску заједницу са целог северноамеричког континента. Реч је о турниру српских фудбалских клубова са територије САД и Канаде. На овогодишњој “Србијади” је учествовало је преко 50 српских фудбалских клубова. Домаћин “Србијаде 2018” је био фудбалски клуб “Карађорђе” из Кливленда.


ДАН КАДА СЕ ЗАСТАВА СРБИЈЕ ВИЈОРИЛА ИЗНАД БЕЛЕ КУЋЕ

У Вашингтону је у периоду од 25. јула до 28. јула 2018. године одржано више манифестација којим је обележена 100-годишњица савезништва између Србије и САД, односно Прокламације америчког председника Вилсона од 28. јула 1918. године када се у знак захвалности српском народу и војсци за допринос у Првом светском рату вијорила застава Србије на Белој кући и другим институцијама у Вашингтону. Организатори обележавања годишњице су Амбасада Републике Србије у Вашингтону, Српска православна црква у САД и представници српских организација и српске заједнице у САД.  

Поводом значајне годишњице одржан је пријем у америчком Конгресу којем су присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, као и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић. Присутним званицама су се обратили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, копредседавајући Српског кокуса Тед По, сенатор Рон Џонсон, заменица помоћника секретара одбране САД Лора Купер и епископ источноамерички Иринеј. Том приликом је истакнут значај прославе годишњице, као и обострана спремност за даље унапређење билатералних односа Србије и САД. Председница Владе Ана Брнабић је уручила орден конгресмену Тед По-у којим је одликован од стране председника Републике Александра Вучића у знак захвалности за допринос јачању веза између Србије и САД.

Епископ источноамерички Иринеј је одржао молитву у америчком Конгресу након чега су  припадници српско-америчке заједнице у САД били у могућности да се сретну са својим представницима у Конгресу. У Националном прес клубу у Вашингтону је одржан симпозијум уз учешће више предавача који су говорили о савезништву између америчког и српског народа у току Првог светског рата, као и доприносу српске војске и српског народа, а посебно учешћу и доприносу Срба из Америке великој победи. Том приликом је  представљена и изложба “Тамо далеко: 1918 - 2018”.

На Карнеги институту за науку у Вашингтону је након пријемa организованог од стране Канцеларије Републике Српске, и уз учешће председнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић, одржан концерт гудачког квартета Школе за музичке таленте из Ћуприје, Србија, и Српског певачког друштва “Лира” при српском православном храму Светог Луке у Вашингтону. Такође, одржана је свеправославна литургија и помен жртвама рата у Православној катедрали Светог Николе у Вашингтону. Завршна манифестацијa jе била гала вечера која је одржана у Националном прес клубу у Вашингтону.

Галерија фотографија се може погледати овде.


КОНЗУЛАРНИ ДАН У ЈУЖНОЈ КАЛИФОРНИЈИ

Генерални конзулат организује Конзуларни дан у суботу,  29. септембра током Српског фестивала у православном храму Свете Петке у  San Marcos (1854 Knob Hill Road, San Marcos, CA 92069).

Представници Генералног конзулата ће 29.септембра бити присутни у наведеном храму и биће у прилици да приме могуће захтеве и одговарају на питања из конзуларне надлежности. Ово се не односи на подношење захтева за пасош, јер се ови захтеви могу искључиво поднети у просторијама Генералног конзулата.

Напомињемо да ће овом приликом бити могуће да се потпишу и овере овлашћења, посебно она која се односе на наследна права и некретнине у Србији. За оверу датих овлашћења у прописаној форми је неопходно да се текст овлашћења унапред достави у WORD формату, написан на српском, ћириличним писмом, на e-mail: info@scgchicago.org. Истовремено је неопходно доставити и копију важећег идентификационог документа (важећи пасош Р.Србије). Уколико давалац овлашћења нема важећи пасош Р.Србије, неопходно је доставити копију америчког важећег идентификационог документа (пасош, зелена карта или возачка дозвола). По пријему е-mail-а са наведеним документима, Генерални конзулат ће доставити упутство у вези са плаћањем конзуларне таксе.

Наглашавамо да се овера докумената неће моћи реализовати на лицу места уколико претходно нису достављена на горе описани начин. Иначе, додатне информације у вези са овером докумената се могу наћи овде.

Позивамо држављане Републике Србије у Калифорнији и суседним државама да искористе ову прилику и овере потребна документа или се сретну са представницима Генералног конзулата ради питања из конзуларне недлежности.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова