| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00
  Радно време са странкама: 10:00 - 16:00 *                          

  * осим празницима  Празници

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 (312) 670-6707

Пасоши локал - 101

Визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Directions/Map                  
Fax:     + 1 (312) 670-6787 Jurisdiction                                        
E-mail: info@scgchicago.org Honorary Consulates
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 

 

          

 

 


 
 
 
ПРОСЛАВА СВ. МАРДАРИЈА

У Чикагу је одржан тродневни симпозијум посвећен животу првог епископа у Америци Мардарија.

У недељу је у присуству Његове Светости српског Патријарха Г.Иринеја, митрополита Амфилохија, владике новограчаничко-средњезападно америчког Лонгина и других владика одржана литургија у Манастиру Свети Сава у Либертвилу.

Прослави је присуствовао и изасланик председника Републике г. Владимир Божовић који је прочитао писмо председника Републике.

Писмо преносимо у целости.

 

 

 

 

 

 

 


НОВИ ПАСОШ БЕЗ ПОДНОШЕЊА ИЗВОДА И УВЕРЕЊА

Генерални конзулат подсећа држављане Републике Србије на боравку у САД да  приликом подношења захтева за пасош више није потребно да се прилаже извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству Републике Србије. Пропис који наведено омогућава је ступио на снагу у јуну 2016.године и од тада се примењује. Подаци из матичних књига се прибављају службеним путем. Приликом подношења захтева за пасош подносилац је дужан да потпише изјаву да је сагласан да се потребни подаци прибаве на тај начин. Законски рок за размену података из службених евиденција је петнаест дана. Детаљи о подношњу захтева за пасош се могу наћи овде.

И поред наведеног, подносилац захтева за пасош, уколико жели, може да поднесе извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству Републике Србије не старије од годину дана. У том случају процес решавања захтева за пасош биће краћи за период прибављања података служебним путем.

Држављанима Србије који подносе захтев за пасош и том приликом се изјасне да се  подаци из матичних књига прибаве службеним путем, Генерални конзулат препоручује да понесу са собом стара документа уколико истим располажу. Подаци из тих докумената ће се искористити ради потпунијег подношења захтева. 

Генерални конзулат напомиње да држављани Србије који планирају да путују у Србију током летњих месеци и који желе у месту пребивалишта да поднесу захтев за издавање новог пасоша могу добити исти по убрзаном поступку. Том приликом је потребно да се предочи доказ о боравку у иностранству, односно САД (зелена карта или важећа америчка виза).  


ВЕЧЕ КАРИКАТУРЕ И АНИМИРАНОГ ФИЛМА

У Генералном конзулату је одржано вече карикатуре и анимираног филма Зорана Јовановића из Београда, познатог карикатуристе и аутора анимираних филмова чије се име налази у Антологији најбољих карикатуриста и илустратора по избору “Њујорк тајмса”.

У Конзулату су биле изложене најбоље карикатуре Зорана Јовановића награђене на међународним фестивалима међу којима и карикатура “Генерал са крстовима” која је обележила његову професионалну каријеру. Такође, емитовани су анимирани филмови “Марксијанци”, “Заставе”, “Антидогмин”, “Libertas” и “Луди брод“.

Госта је представио конзул жеран који је потом говорио о стваралачком процесу, инспирацијама, утицају нових технологија на развој карикатуре, ангажовању и искуству током рада и боравка у Њујорку. Присутни су имали прилику да постављају питања.

Јовановићева остварења су приказана на фестивалима у Оберхаузену, Монтреалу, Кракову, Сиднеју, Београду, Загребу, Лондону, Аспену. Ретроспективе цртаних филмова имао је у кинотекама Харварда, Тел Авива, Јерусалима, Хаифе, у културним центрима Бомбаја, Њу Делхија, у студију Волта Дизнија.  Његови радови су представљени и у Музеју модерне уметности (МОМА) у Њујорку.

Галерију фотографија можете погледати овде.
 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова