| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00
  Радно време са странкама: 10:00 - 16:00 *                          

  * осим празницима  Празници

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 (312) 670-6707

Пасоши локал - 101

Визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Локација/мапа                  
Fax:     + 1 (312) 670-6787 Конзуларна надлежност                                        
E-mail: info@scgchicago.org Почасни конзули
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 

          

Добродошли на интернет презентацију Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу.

Сврха ове презентације је да вас информише, али и да буде средство које ће нам омогућити узајамну комуникацију.
За сва питања на која не будете нашли одговор на овој интернет страници, позивамо вас да нам се обратите директно а ми ћемо се потрудити да одговор добијете у што краћем року. Ваше сугестије и коментари ће нам помоћи да унапредимо квалитет ове презентације.

Уједно обавештавамо да Генерални конзулат има своју е-mail листу преко које прослеђује информације о активностима Генералног конзулата, новостима у пружању конзуларних услуга, као и о културним и другим догађајима које организје Генерални конзулат или су од од значаја за нашу заједницу у САД. Уколико сте заинтересовани да путем е-mail-а добијате информације од Генералног конзулата, молимо да нас о томе обавестите на info@scgchicago.org и том приликом доставите ваше име и презиме, као и име државе у којој боравите у САД. Биће нам драго да и на тај начин будемо повезани. 

Захваљујемо се на посети.

 

 


 
 
 
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 100-ГОДИШЊИЦЕ САВЕЗНИШТВА СРБИЈЕ И САД У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Ове године се обележава 100-годишњица савезништва између Србије и САД, односно Прокламације америчког председника Вилсона од 28. јула 1918. године када се у знак захвалности српском народу и војсци за допринос у Првом светском рату вијорила застава Србије на Белој кући и другим институцијама у Вашингтону. Овим поводом у Вашингтону ће се у периоду од 25.јула до 28.јула 2018.године одржати низ манифестација којима ће се на свечани начин обележити ова значајна годишњица. Организатори обележавања годишњице су Амбасада Републике Србије у Вашингтону, Српска православна црква у САД и представници српских организација и српске заједнице у САД.  
У оквиру прославе биће одржан пријем на којем се очекује присуство високих званичника Републике Србије и САД. Такође, епископ источноамерички Иринеј ће одржати молитву у америчком Конгресу након чега ће припадницима српско-америчке заједнице у САД бити омогућено да се сретну са својим представницима у Конгресу. Предвиђено је одржавање симпозијума у Националном прес клубу у Вашингтону уз учешће више предавача који ће говорити о савезништву између америчког и српског народа у току Првог светског рата, као и доприносу српске војске и српског народа великој победи. Том приликом биће представљена и изложба “Тамо далеко: 1918 - 2018”. На Карнеги институту за науку у Вашингтону ће се одржати концерт гудачког квартета Школе за музичке таленте из Ћуприје, Србија, и Српског певачког друштва “Лира” при српском православном храму Светог Луке у Вашингтону. Такође, предвиђена је свеправославна литургија и помен жртавма рата у Православној катедрали Светог Николе у Вашингтону. Завршна манифестацијa ће бити гала вечера која ће се одржати у Националном прес клубу у Вашингтону.
Генерални конзулат позива припаднике српске заједнице у САД да својим присуством допринесу обележавању ове значајне годишињице.
Програм манифестација и други детаљи се могу наћи овде.


КОНЦЕРТИ “КОСОВСКИХ БОЖУРА” НА СРЕДЊЕМ ЗАПАДУ

Музички етно састав из Србије “Косовски божури” су у оквиру турнеје на Средњем Западу одржали десет концерата у српским православним храмовима у Чикагу, као и другим градовима у држави Илиноис и Индијани укључујући и град Индијанополис. Поред чланова “Косовских божура”, превдођеним глумицом Иваном Жигон, на концертима учествују и Бојана Пековић, гусле, и Предраг Радисављевић, хармоника. На концертима изводе и рецитују песме инспирисане Косовом и Метохијом. Посећеност на концертима је била изузетно добра и реакције публике су веома емотивне. 

Првом концерту одржаном у цркви Светог Стефана Дечанског у Чикагу, у име Генералног конзулата је присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић. Такође, током боравка у Чикагу чланови музичког састава “Косовски божури” посетили су и Генерални конзулат.

Галерија фотографија се може погледати овде


“ДАНИ ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА” У ЧИКАГУ

У организацији Српског позоришта “Мира Сремчевић” у Чикагу је одржан фестивал “Дани Душана Ковачевића”. Том приликом су приказне представе “Звездана прашина” у извођењу чланова Српског позоришта у Чикагу и “Маратонке трче почасни круг” у извођењу чланова Српског позоришта из Торонта. Планирана трећа представа “Саборни центар” Српског позоришта у Чикагу је отказана из оправданих разлога. 

На Фестивалу су се публици обратили Славица Петровић из Српског позоришта у Чикагу и конзул жеран Дејан Радуловић који се захвалио на организацији Фестивала и истако ентузијазам чланова српских позоришта која су се афирмисала претходних година и тиме заузели посебно место у културном животу српских заједница у Чикагу и Торонту.

Том приликом прочитана је и поздравна порука Душана Ковачевића коју је послао поводом одржавања Фестивала у Чикагу. Након представе Српског позоришта из Торонта конзул жеран Дејан Радуловић се сусрео са глумцима и захвалио им се на гостовању на Фестивалу у Чикагу.

Галерија фотографија се може погледати овде


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова