| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00
  Радно време са странкама: 10:00 - 16:00 *                          

  * осим празницима  Празници

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 (312) 670-6707

Пасоши локал - 101

Визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Directions/Map                  
Fax:     + 1 (312) 670-6787 Jurisdiction                                        
E-mail: info@scgchicago.org Honorary Consulates
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 

 

          

 

 


 
 
 
ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА У ЧИКАГУ

Српски филмски фестивал ће се одржати у Чикагу од 29. новембра до 3. децембра 2017. године. Овај пети по реду Фестивал биће посвећен великану филмског платна Љубиши Самарџићу. Фестивал ће бити отворен најновијим филмом Емира Кустурице “На млечном путу” у биоскопској дворани “Pickwick” у Park Ridge. Остале филмске пројекције биће приказане у биоскопу “AMC Dine–In 18” у Rosemont-у (бивши “Muvico”). На фестивалу ће бити приказани и следећи играни филмови “Слепи путник на броду лудака”, “Реквиеjeм за госпођу Ј”,  “Војна академија 3” и “Јесен Самураја”. Такође, биће приказани документарни филмови “Обећање”, “Лутајућа срца” и “Panta Rei”.

Гости фестивала су глумице Христина Поповић и Маша Дакић.

Више детаља о програму и  гостима можете наћи овде

Генерални конзулат Републике Србије позива љубитеље филма да уживају у филмовима овогодишењег Српског фестивала у Чикагу.


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА

Дан примирја обележен је пригодним скупом који је одржан 11.новембра у Генералном конзулату. Скуп је организован у сарадњи са Српском народном одбраном једном од најстаријих српских организација у САД. 

У пригодним обраћањима изражено је поштовање и почаст храбрим српским војницима и свим жртвама српског народа током Првог светског рата. Посебно је одата почаст и сећање на хиљаде српских добровољаца из Америке учесника Првог светског рата. Скупу су присуствовали и потомци неколико српских добровољаца из Америке.

Након уводног обраћања конзула жерана присутнима се обратио  председник Српске народне одбране Небојша Живковић који је говорио о значајној улози ове српске организације и њеног првог председника Михаjла Пупина у организовању помоћи и окупљању српских добровољаца у САД.

Специјални гост скупа поводом Дана примирја је била Кринка Видaкoвић Петров, професор и писац, бивши амбасадор Србије, односно СР Југославије у Израелу. Значајан део њеног стваралачког и истраживачог опуса сажет је у неколико књига посвећених српском расејању у Америци. Кринка Видaкoвић Петров је говорила о српским добровољцима из Америке, њиховом организовању, прикупљању финансијске помоћи, улози жена у прикупљању помоћи, као и свеукупном ангажовању српског расејања у Америци у периоду пре и током Првог светског рата.

Након пригодних излагања, приказан је документарни филм о најодликованијој жени “Милунка Савић – хероина Првог светског рата”. Такође, у Генералном конзулату су били изложени експонати докумената и фотографија из евиденције СНО о организовању српских добровољаца, као и  приче о одликованим Србима, припадницима америчке војске током Првог светског рата.

Свим присутнима су уручене значке Наталијине рамонде – симбола Дана примирја у Србији.

Галерија фотографија са овог скупа може се видети овде


ПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ НА САЈМУ НЕКРЕТНИНА У ЧИКАГУ

Амбасадор Републике Србије у САД Ђерђ Матковић представио је могућности и предности пословања и инвестирања у Србију на штанду Global Real Estate Theater на сајму некретнина у Чикагу (NAR Conference & Expo Realtors). Презентацији су присуствовали представници NAR, учесници конференције и сајма, представници партнерских организација NAR из више земаља, као и представници Кластeра некретнине Србије. Презенатацију је најавила и веома афирмативно говорила о Србији Alicia Matheson, представник из америчке асоцијације NAR. 

“Представљање Србије на оваквим манифестацијама је веома значајно и корисно. Наше учешће и успoстављени контакти доприносе сарадњи, привлачењу потенцијалних партнера за инвестирање у Србију, едукацији, као и упознавању са страним искуствима и прописима у области некретнина, иначе значајне привредне гране сваке земље”, изјавио је Ненад Ђорђевић, председник Управног одбора Кластера некретнине Србије. 

Реч је о највећој годишњој конференцији и сајму некретнина у САД која окупља пословне људе у области некретнина, развоја и инвестирања. На конференцији и сајму је учествовало више од 20 хиљада пословних људи, као и представници партнерских организација из преко 60 земаља.

Кластер некретнине Србије је партнерска организација америчкој асоцијацији. Представници Кластера Србије су имали више састанака са представницима америчке асоцијације NAR и партнерских организација из читавог света.

Галерију фотографија можете погледати овде.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова