| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  понедељак - петак:9:00-17:00
  Радно време са странкама:10:00-13:00                          

  * осим у време празника

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 312 670 6707

После радног времена у хитним случајевима:

+ 1 312 804 1259

Пасоши, визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Локација/мапа                  

                                          

Fax:     + 1 312 670-6787 Конзуларна надлежност                                        
E-mail: info@scgchicago.org Почасни конзули
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 

Генерални конзулат овим обавешатва да неће бити у могућности да пружа услуге овере докумената дана 29.марта 2019. године. 

          

Добродошли на интернет презентацију Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу.

Сврха ове презентације је да вас информише, али и да буде средство које ће нам омогућити узајамну комуникацију.
За сва питања на која не будете нашли одговор на овој интернет страници, позивамо вас да нам се обратите директно а ми ћемо се потрудити да одговор добијете у што краћем року. Ваше сугестије и коментари ће нам помоћи да унапредимо квалитет ове презентације.

Уједно обавештавамо да Генерални конзулат има своју е-mail листу преко које прослеђује информације о активностима Генералног конзулата, новостима у пружању конзуларних услуга, као и о културним и другим догађајима које организје Генерални конзулат или су од од значаја за нашу заједницу у САД. Уколико сте заинтересовани да путем е-mail-а добијате информације од Генералног конзулата, молимо да нас о томе обавестите на info@scgchicago.org и том приликом доставите ваше име и презиме, као и име државе у којој боравите у САД. Биће нам драго да и на тај начин будемо повезани. 

Захваљујемо се на посети.

 

 


 
 
 
ЗАМЕНА ПАСОША У ЗАКАЗАНОМ ТЕРМИНУ

Генерални конзулат Републике Србије бележи константно повећање броја захтева за издавање пасоша. То је и разумљиво имајући у виду да су дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у САД почела са пријемом захтева за издавање биометријских пасоша 2009.године, тако да важност тада издатих пасоша управо истиче. Овим Генерални конзулат жели додатно да појасни процедуру подношења захтева за замену, односно, издавање новог пасоша.    

ЛИЦА КОЈА ВЕЋ ИМАЈУ БИОМЕТРИЈСКИ ПАСОШ СРБИЈЕ

Захтев за пасош се подноси лично. Значи неопходно је доћи у Генерални конзулат. Не постоји могућност подношења захтева путем поште. Држављани Републике Србије који већ поседују биометријски пасош, неопходно је приликом доласка у Генерални конзулат да донесу већ постојећи биометријски пасош, амерички идентификациони документ на увид (зелена карта, возачка дозвола или други документ са фотографијом издат од стране америчких органа). Значи није потребно подносити извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству јер су дата документа већ поднета приликом издавања првог биометријског пасоша. Козуларна такса за издавање новог пасоша износи 80 долара и плаћа се у готовини. Да би се захтев поднео неопходно је претходно заказати термин на телефон 312-670-6707. Термини за подношење захтева су од понедељка до петка у периоду од 10 до 15 часова.

Држављани Србије који бораве у удаљеним државама и далеким дестинацијама у односу на Чикаго не морају да поново долазе у Чикаго ради преузимања пасоша. Приликом подношења захтева може се овластити Генерални конзулат да се нови пасош достави поштом а у ту сврху ће подносилац захтева обезбедити коверту са плаћеном поштарином. Достављање пасоша путем поште се врши на одговорност подносица захтева.

Држављани Србије који бораве у САД захтев за пасош, поред Генералног конзулата у Чикагу, могу поднети у Амбасади Републике Србије у Вашингтону или Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку, у зависности од дестинације која највише одговара подносиоцу захтева.

ЛИЦА КОЈА ПРВИ ПУТ ПОДНОСЕ ЗАХТЕВ ЗА БИОМЕТРИЈСКИ ПАСОШ СРБИЈЕ

Лица која не поседују биометријски пасош Србије приликом подношења захтева за пасош треба да имају доказ о држављанству Републике Србије. Неопходно је донети важећи амерички идентификациони документ (амерички пасош, зелена карта, возачка дозвола), последњи пасош Србије (Југославије) ако подносилац поседује, као и српски извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству Републике Србије.
Према одредбама Закона о управном поступку из 2016.године, није обавезно да се уз захтев за издавање пасоша подноси извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству. Податке из наведених докумената може да прибави надлежни орган за издавање пасоша уз сагласност подносиоца захтева. Изјаву о сагласности за прибављање података службеним путем се потписује у Генералном конзулату приликом подношења захтева за пасош. Законски рок за прибаваљање података неопходних за решавање захтева за пасош службеним путем је 15 дана. Значи неопходно је додатно рачунати да ће се за то или краће време продужити процес решавања захтева за пасош.    

Уколико се у току поступка утврди да лице није уписано као држављанин Републике Србије, неће моћи да се изда пасош, односно захтев ће бити одбијен. Стога, препорука Генералног конзулата је да сва лица пре него што дођу у Конзулат ради подношења захтева за први биометријски пасош, претходно провере да ли су уписани у матичним књигама у Србији као држављани Републике Србије. Уколико се поседује стари извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству, Генерални конзулат препоручује да се иста понесу и покажу на увид приликом подношења захтева за пасош.

Више детаља у вези са издавањем пасоша, као и најчешћа питања са одговорима, се могу наћи овде.

УРУЧЕЊЕ ПАСОША

Законски рок за издавање пасоша је два месеца. Пасоши се штампају у Србији и сукцесивно физички достављају Генералном конзулату. О приспећу пасоша Генерални конзулат обавештава путем сајта. На основу броја захтева за издавање пасоша се може проверити да ли је пасош достављен Конзулату, односно да ли је пасош спреман за уручење. Информације у вези са преузимањем пасоша се могу наћи овде.


ПОСЕТА СРПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У ДАЛАСУ

Конзул жеран Дејан Радуловић је посетио српску заједницу у Даласу поводом прославе крсне славе цркве Cвета Три Јерарха и 20-годишњице од оснивања парохије. 
Прослави је присуствовало више од три стотине парохијана и гостију. Након литургије и церемоније сечења славског колача присутнима су се обратили владика Лонгин, отац Љубинко Савић – свештеник цркве, Обрад Кесић из Канцеларије Републике Српске у Вашингтону, као и конзул-жеран Дејан Радуловић.
У оквиру прославе одржан је и поетско-музички програм под називом “Онамо, ‘намо…Тамо далеко” у изведби Иване Жигон, драмске уметнице из Београда. У програму су учестовали и чланови фолклорног ансамбла “Растко” из Даласа. 
Конзул-жеран Дејан Радуловић се у свом обраћању захвалио представницима црквено-школске општине на напорима који чине у очувању идентитета српске заједнице у Северном Тексасу. Такође, истакао је значај сарадње са црквом, као и њену посебну улогу у историји српског расејања. 
Генерални конзулат је захвалан црквено-школској општини у Даласу на пруженој помоћи и подршци током посете.


ФОЛКЛОРНИ ФЕСТИВАЛ “ИЗА СЕДАМ ГОРА”

У Чикагу је одржан први фолклорни фестивал  “Иза седам гора”. На позорници велике сале у манастиру Нова Грачаница се представило више српских фолклорних ансамабла из Северне Америке, као и гостојући фоклорни ансамбли из Србије – “Абрашевић” и “Карановац”, оба ансамбла из Краљева.
Фестивал је започео извођењем песме “Ово је Србија” од стране свих учесника. Фестивал је свечано отворио вице-конзул Милинко Шпица који се том приликом захвалио на организовању Фестивала и истакао значај неговања и чувања  фолклорне традиције међу припадницима српске заједнице у САД. 
Фестивал је организовао ансамбл народних игара “Коло” из Чикага уз подршку Управе за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије.    
Током Боравка у Чикагу, чланови фолклорних ансамбала из Краљева  “Абрашевић” и “Карановац”  су посетили Генерални конзулат и том приликом их је конзул жеран Дејан Радуловић поздравио и пожелео успешне наступе у САД.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова