| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00
  Радно време са странкама: 10:00 - 16:00 *                          

  * осим празницима  Празници

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 (312) 670-6707

Пасоши локал - 101

Визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Directions/Map                  
Fax:     + 1 (312) 670-6787 Jurisdiction                                        
E-mail: info@scgchicago.org Honorary Consulates
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 

 

          

 

 


 
 
 
ПРИЈЕМ ЗА ДИЈАСПОРУ У КОНЗУЛАТУ

Поводом нoвогодишњих и божићних празника у Генералном конзулату је одржан традиционалан пријем за представнике дијаспоре. Истовремено, пријем је био посвећен и Српском филмском фестивалу који је одржан у Чикагу од 29.новембра до 3.децембра.

Пријему су присуствовали представници српских организација, црквено-школских општина, удружења, српских институција кулуре, представници медија дијаспоре и појединци из српске заједнице. Такође, пријему су присуствовале и гошће Филмског фестивала – глумице Христина Поповић и Маша Дакић. 

Присутнима се обратио конзул-жеран Дејан Радуловић и том приликом се захвалио на сарадњи у протеклој години и честитао наступајуће празнике. Такође, истакао је значај Филмског фестивала за заједницу у Чикагу и изразио подршку организатору – листу српске дијаспоре у САД “Огледало”. 

Овом приликом је Славици Петровић из Чикага, оснивачу Српског филмског фестивала и власници и уредници листа “Огледало”, уручена захвалница Генералног конзулата за укупан вишегодишњи допринос очувању идентитета, језика и културе српске заједнице у САД, њеном медијском информисању, јачању веза са матицом, као и афирмацији српске културе, посебно у области филмске и позоришне уметности.

Галерија фотографија са пријема се може видети овде.   
 


ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА У ЧИКАГУ

Српски филмски фестивал 2017 је одржан у Чикагу у периоду од 29.новембра до 3.децембра. Овај пети по реду Фестивал био је посвећен великану српског глумишта Љубиши Самарџићу. Гости Фестивала су имали прилику да се упишу у књигу која ће бити достављена породици Самарџић. Такође, приказан је и документарни филм  “Panta Rei” који је аутобиграфска априча Љубише Самарџића о својој глумачкој каријери.

Фестивал је отворен филмом Емира Кустурице “На млечном путу” у биоскопској дворани “Pickwick”. Церемонији отварања Фестивала је у име Генералног конзулата присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић који се тим поводом обратио и истакао значај и подршку Фестивалу. Отварању Фестивала и пројекцији филма Емира Кустурице су присуствовали и представници конзуларног кора у Чикагу, односно генерални конзули више земаља.

На Фестивалу су приказани и следећи играни филмови “Слепи путник на броду лудака”, “Реквиејем за господју Ј”,  “Војна академија 3” и “Јесен Самураја”. Такође приказани су документарни филмови “Обећање” и “Лутајућа срца”.

Гошће Фестивала су биле глумице Христина Поповић, Маша Дакић и Марија Каран.  На церемонији затварања уручне се плакете глумицама за учешће на Фестивалу. Такође, на трећој вечери Фестивала љубитељима српског филма се обратио и Растко Јанковић, в.д. помоћника директора Управе за дијаспору у Министарству спољних послове Републике Србије израживши том приликом подршку Фестивалу.

Оснивач и огранизатор Фестивала је лист српске дијаспоре “Огледало”.

Галерија фотографија са Фестивала се може погледати овде


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА

Дан примирја обележен је пригодним скупом који је одржан 11.новембра у Генералном конзулату. Скуп је организован у сарадњи са Српском народном одбраном једном од најстаријих српских организација у САД. 

У пригодним обраћањима изражено је поштовање и почаст храбрим српским војницима и свим жртвама српског народа током Првог светског рата. Посебно је одата почаст и сећање на хиљаде српских добровољаца из Америке учесника Првог светског рата. Скупу су присуствовали и потомци неколико српских добровољаца из Америке.

Након уводног обраћања конзула жерана присутнима се обратио  председник Српске народне одбране Небојша Живковић који је говорио о значајној улози ове српске организације и њеног првог председника Михаjла Пупина у организовању помоћи и окупљању српских добровољаца у САД.

Специјални гост скупа поводом Дана примирја је била Кринка Видaкoвић Петров, професор и писац, бивши амбасадор Србије, односно СР Југославије у Израелу. Значајан део њеног стваралачког и истраживачог опуса сажет је у неколико књига посвећених српском расејању у Америци. Кринка Видaкoвић Петров је говорила о српским добровољцима из Америке, њиховом организовању, прикупљању финансијске помоћи, улози жена у прикупљању помоћи, као и свеукупном ангажовању српског расејања у Америци у периоду пре и током Првог светског рата.

Након пригодних излагања, приказан је документарни филм о најодликованијој жени “Милунка Савић – хероина Првог светског рата”. Такође, у Генералном конзулату су били изложени експонати докумената и фотографија из евиденције СНО о организовању српских добровољаца, као и  приче о одликованим Србима, припадницима америчке војске током Првог светског рата.

Свим присутнима су уручене значке Наталијине рамонде – симбола Дана примирја у Србији.

Галерија фотографија са овог скупа може се видети овде


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова