| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  понедељак - петак:9:00-17:00
  Радно време са странкама:10:00-13:00                          

  * осим у време празника

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 312 670 6707

После радног времена у хитним случајевима:

+ 1 312 804 8606

Пасоши, визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Локација/мапа                  

                                          

Fax:     + 1 312 670-6787 Конзуларна надлежност                                        
E-mail: info@scgchicago.org Почасни конзули
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 

 

          

Добродошли на интернет презентацију Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу.

Сврха ове презентације је да вас информише, али и да буде средство које ће нам омогућити узајамну комуникацију.
За сва питања на која не будете нашли одговор на овој интернет страници, позивамо вас да нам се обратите директно а ми ћемо се потрудити да одговор добијете у што краћем року. Ваше сугестије и коментари ће нам помоћи да унапредимо квалитет ове презентације.

Уједно обавештавамо да Генерални конзулат има своју е-mail листу преко које прослеђује информације о активностима Генералног конзулата, новостима у пружању конзуларних услуга, као и о културним и другим догађајима које организје Генерални конзулат или су од од значаја за нашу заједницу у САД. Уколико сте заинтересовани да путем е-mail-а добијате информације од Генералног конзулата, молимо да нас о томе обавестите на info@scgchicago.org и том приликом доставите ваше име и презиме, као и име државе у којој боравите у САД. Биће нам драго да и на тај начин будемо повезани. 

Захваљујемо се на посети.

 

 


 
 
 
AKТУЕЛНО

СВЕСРПСКИ ДЕЧИЈИ САБОР

У организацији Дечијег културног центра из Београда и Канцеларије за дијаспору при Министарству спољних послова Р. Србије, а под покровитељством председника Р. Србије, од 22. до 27. маја 202. године у Србији ће бити одржан трећи „Свесрпски дечији сабор“. Циљ манифестације је да млади који живе у иностранству упознају земљу свог порекла, њене знаменитости, културне и историјске тековине, као и да унапреде своје знање српског језика. Прошле године је на овом Сабору учествовало 70-торо деце из 11 земаља, укључујући и децу из Чикага.

И ове, као и ранијих година, деца ће бити смештена у породицама својих вршњака из београдских основних школа, док ће одрасли (од 5 до 7 деце један пратилац, од 7 до 10 деце два пратиоца) бити смештени у хотелу на бази полу-пансиона. Трошкове хотелског смештаја сноси организатор, а трошкове пута до Београда и назад сносе учесници.

Током боравка деца ће свечаном приредбом обележити Дан Ћирила и Методија (24. маја), а кроз програм „Београд кроз векове“ упознаће Калемегдан. Предвиђен је и обилазак знаменитости и музеја главног града и једнодневни излет на једну од одабраних локација (Винча, Виминацијум или Голубачка тврђава).

Група из једне земље може да броји најмање петоро, а највише десеторо деце узраста од 8 до 13 година. Група од петоро до седморо деце може да има једног пратиоца, а група од седморо до десеторо може имати два пратиоца. Услов је да деца која долазе буду део групе која се бави очувањем српске традиције и културе (фолклорна, драмска, певачка, спортска). Програм није предвиђен за појединачне доласке деце у пратњи родитеља. Сваку земљу може да представља само једна група.

Молим да нас што пре обавестите уколико сте заинтересовани да формирате овакву групу како бисмо предузели даље кораке у организацији. (видео)

Контакт: info@scgchicago.org

 

2020 ГЛОБАЛНИ САМИТ МЛАДИХ ЛИДЕРА - програм Града Чикага намењен сестринским градовима

Канцеларија Сестринских градова при Градској скупштини Чикага од 2016. године организује једном годишње окупљање младих лидера. Програм је намењен искључиво девојчицама узраста 14 до 16 година, из Чикага и 29 сестринских градова, међу којима је и Београд. Кроз овај програм до сада је прошло 360 девојчица.

Организатор 2020. Global Youth Ambassadors Leadership Program обавезује се да ће за једну учесницу из Србије и њеног наставника, које они изаберу, платити све трошкове, укључујући авио карту, визу, храну и смештај.

Овогодишње окупљање планирано је од 11. до 18. јула у Чикагу, а заинтересовани могу да поднесу пријаве до 27. јануара 2020. год. преко портала 

http://www.chicagosistercities.com/initiative/global-youth-ambassadors/


АКТИВНОСТИ ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛАТА

 

ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ЧИКАГУ

У просторијама Саборног храма у Чикагу одржана је прослава Дана Републике Српске и њене славе Св. Стефана. На позив Удружења Срба Републике Српске овом догађају присуствовао је и конзул-жеран Милан Варадинивић, који се у свом краћем обраћању захвалио на срдачном дочеку, подсетио на вредност мира и изразио наду да ће се сви народи у региону убудуће посветити развијању међусобне сарадње. Делове овог говора пренели су локална РТВ Авала и Српска ТВ.  

 

ЈУБИЛАРНИ КОНЦЕРТ ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА "ДУКАТИ И БИСЕРИ" ИЗ ЧИКАГА

На позив Кангрга Душанке, вође ансамбла „Дукати и Бисери“, конзул-жеран М. Варадиновић присуствовао је 14. децембра 2019. јубиларном концерту посвећеном десетогодишњици оснивања ове фолклорне групе. Концерт је одржан у свечаној сали средње школе „Тафт“ коју похађа доста деце наших држављана који живе у том крају. У програму су учествовали и ансамбл „Коло“ из Хамилтона (Онтарио, Канада), као и ансамбл „Свилен конац“ из Рокфорда (Илиноис).

Више чланови ансамбла „Дукати и Бисери“ активни су и као глумци у овдашњим позоришним трупама „Мира Сремчевић“ и „Атеље 312“. Овај ансамбл такође је учествовао у организацији краћег програма поводом прославе Националног дана Р. Србије у просторијама ГК у Чикагу 2019. године.

Концерт ансамбла „Дукати и Бисери“ одржан је уз подршку Канцеларије за дијаспору Р. Србије. 

Овим приликом конзул-жеран М. Варадиновић дао је краћу изјаву за локалну РТВ Авала.  

 

КОНЗУЛАРНИ ДАН У ЛАС ВЕГАСУ

Конзул-жеран Милан Варадиновић посетио је 12. децембра 2019. године СПЦ Св. Симеон Мироточиви у Лас Вегасу. Осим сусрета са свештеником Катанић Јованом и председником црквене општине Глоговац Бојаном, разговарао је и са више наших грађана у покушају да им помогне у решавању њихових конзуларних проблема. Овим поводом био је приређен и заједнички ручак у црквеној сали, коме је присуствовало око 100 наших грађана.

У парохији СПЦ Св. Симеон Мироточиви у току је изградња нове цркве, а активна је и фолклорна група која окупља 80-торо деце и наступа по разним парохијама у Западној Америци. При Цркви су организовани и часови веронауке и српског језика. 

 

СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У ЧИКАГУ

У Чикагу је од 6. до 8. децембра одржан седми по реду Српски филмски фестивал под називом "Ка светлости, без међа". Фестивал је био посвећен сећању на 20-то годишњицу НАТО бомбардовања Србије. Организатор фестивала је Славица Петровић, која је такође и власник/уредник локалног листа на српском језику „Огледало“. Пред отварање фестивала публици је представљен и нови конзул-жеран М. Варадинвић. 

Фестивал је након приказивања кратког уводног филма „Ка светлости“ отворио Милош Биковић, продуцент и глумац првог приказаног филма „Балканска међа“. Гости фестивала били су и Петар Ристовски - режисер филма „Краљ Петар Први“, Миодраг Радоњић – глумац и копродуцент филмова „Јужни ветар“ и „Балканска међа“, Даница Ристовски – глумица и Теодора Ристовски – глумица, као и Милош Растовић, један од челних људи Српског националног савеза из Пенсилваније (SNF je најстарије удружење Срба у САД) и режисер филма „Теслин народ“.

Поводом Филмског фестивала у просторијама Генералног конзулата Р. Србије у суботу 7. децембра одржана је конференција за штампу, на којој су учествовали сви гости фестивала, а државни секретар МСП Р. Србије Немања Стевановић је информисао присутне о подстицајним мерама Владе Р. Србије за развој филмске индустрије.

Конференцију за штампу водила је новинар и књижевник Мила Филиповић, а пратили су је локални медији: „РТВ Авала“, „Српска ТВ“ и „Чикаго дешавања“.  Говорио је и Милош Растовић из Пенсилваније, аутор филма Теслин народ.  Репортажу РТВ Авале пренела је и РТС

 

УЧЕШЋЕ ЛЕКАРА ИЗ СРБИЈЕ НА НАЈВЕЋЕМ СВЕТСКОМ КОНГРЕСУ РАДИОЛОГА У ЧИКАГУ

У Чикагу је од 1. до 6. децембра одржана 106. Конференција светских радиолога. Ово је највећи светски годишњи скуп стручњака из ове области, који је ове године окупио око 50.000 лекара и око 700 излагача из целог света.

Из Србије је овим поводом дошло 15 лекара, произвођача и трговаца медицинском опремом, међу којима су били  представници Визариса, као и здравствених установа Белмедик, Зваздара, ВМА, Медицинског факултета у Новом Саду и Института за медицину, статистику и информатику.

Овим поводом Српско-америчко удружење лекара и стоматолога (SAMDS – Serbian American Medical and Dental Society) у сарадњи са нашим Генералним конзулатом организовали су 02. децембра 2019. у просторијама Генералног конзулата коктел за учеснике конгреса из Србије, њихове пословне партнере и српско-америчке лекаре. 

Вест о овом догађају пренела је РТС, као и прес служба МСП Р. Србије

 

КОНЦЕРТИ ПИЈАНИСТКИЊЕ ЈАСНЕ ПОПОВИЋ  - „Serbia around the piano”

У оквиру пројекта „Serbia Around the Piano World", позната српска пијанисткиња Јасна Поповић одржала је 12. новембра у Чикагу и 14. новембра 2019. године на Хавајима своје солистичке концерте. 

У Чикагу су изведена дела аутора из Србије, Андоре, Бразила, Италије, Израела, С. Македоније и Шпаније. Концерту је присуствовала и проф. Наташа Богојевић, која је аутор композиције „Коло“.

На Хавајима су изведена дела хавајских (Магнусон), српских (Тајчевић, Мокрањац, Богојевић, Деспић и Крстајић) и других светских аутора (Круксент, Барчело, Пружански и Порто). Био је то први соло концерт српског уметника на Хавајима. 

Концерту у Чикагу присуствовао је конзул-жеран М. Варадиновић, а концерту на Хавајима некадашњи економски саветник при Генералном конзулату Р. Србије у Чикагу Миломир Огњановић.  

Пијанисткиња се захвалила на финансијској помоћи Министарству спољних послова Р. Србије – Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. 

 

СЛАВА УДРУЖЕЊА СРПСКО АМЕРИЧКИХ ЛЕКАРА И СТОМАТОЛОГА 

Удружење српско америчких лекара и стоматолога (Serbian-American Medical and Dental Society) прославило је 10. новембра 2019. године своју славу Св. Козма и Дамјан, о је РТВ Авала из Чикага направила репортажу.  
 

СРПСКИ ШТАНД НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „PASSPORT TO THE WORLD“  

У организацији Ротари 1 клуба, у великој свечаној сали чувеног Union League Club организована је манифестација "Passport to the World", на којој је учествовало укупно 46 различитих ентитета и то: 18 генералних конзулата, 11 трговинских представништава,  3 владине институције, као и 4 НВО/клуба. Ротари клуб је за ову прилику обезбедио и богато послужење, a Генерални конзулат Србије добио је штанд на највидљивијем месту, одмах одмах поред главне бине са које се присутнима обратио председник клуба. 

Током манифестације конзул-жеран Милан Варадиновић и вице-конзул Милинко Шпица остварили су велики број контаката са заинтересованим посетиоцима нашег штанда, прошили круг пословних контаката Генералног конзулата и искористили прилику за промоцију туристичких потенцијала Републике Србије.

 

ГАЛА ВЕЧЕ КОНЗУЛАРНОГ КОРА У ЧИКАГУ

Уз подршку канцеларије градоначелника Чикага 01. новембра 2010. године одржано је Конзуларно гала вече коме су присуствовали представници 87 генералних конзулата акредитованих у Чикагу, представници институција, привреде и друге угледне званице.

Након протоколарног руковања, сликања са градоначелником и представљања свих присутних шефова конзулата окупљенима се обратила градоначелник Лори Лајтфут, која је нагласила позитивну улогу имиграната у изградњи мултикултурног Чикага. Овом приликом декан конзуларног кора, госпођа Patricia Maza-Pittsford уручила је награду „глобални грађанин“ представнику спонзора, као и бившем председнику сестринских градова – посебне канцеларије при градској скупштини. 

Овај догађај, који је започео скромном иницијативом малог броја генералних конзулата - међу којима је био и Генерални конзулат Р. Србије, убрзо је од стране канцеларије градоначелника препознат као прилика за промоцију Чикага као отвореног града.

ГК Р. Србије представљао је конзул-жеран Милан Варадиновић, кога је бивши генерални конзул Деско Никитовић, један од оснивача и почасни гост овог догађаја, веома срдачно и љубазно представио својим пријатељима и сарадницима. 
 

СЛАВА ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МАНАСТИРУ НОВА ГРАЧАНИЦА

Манастир Нова грачаница прославио је 14. октобра 2019. године своју славу Покрова Пресвете Богородице. Прослави је присуствовао конзул-жеран Милан Варадиновић и том приликом се први пут представио владики средње-западноамеричком Лонгину и старешини манастира игуману Балтић Серафиму. 

Овом приликом РТВ Авала направила је краћу репортажу

 

БЕОГРАДСКИ МАРАТОНА И ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА БЕОГРАДА НА ЧИКАШКОМ МАРАТОНУ 

У Чикагу је 13. октобра 2019. године одржан традиционални маратон у коме је учествовало око 46.000 тркача из око 140 земаља, од чега је око трећина из иностранства. Маратон је помогло преко 12.000 добровољаца, а пратило га је преко 1,7 милиона људи. Економски ефекти Чикашког маратона процењују се на скоро 400 милиона УСД, од чега 20 милиона за хуманитарне намене. 

Републику Србију су на овогодишњем Чикашком маратону представљали директор београдског маратона Дејан Николић и представник ТОБ Срђан Ћопић, који су 11. октобра отворили српски штанд на пратећем сајму спорта и здравог живота. Осим тога, имали су и низ састанака и представљања Београда, а посебно издвајамо медијску „презентацију сестринских градова“ међу којима је и Београд. 

Репотражу РТВ Авале о овом догађају пренела је РТС

 

ПРОСЛАВА ГОДИШЊИЦЕ РТВ АВАЛЕ

На позив нашег угледног новинара Александра Жигића конзул-жеран Милан Варадиновић присуствовао је 05. октобра 2019. године прослави годишњице рада и славе РТВ Авале из Чикага, о чему је сачињена и репортажа.  

 

СЛАВА УДРУЖЕЊА СРПСКИХ АДВОКАТА СВЕТИ ЈОАНИКИЈЕ (Serbian Bar Association)

Удружење Српских Адвоката прославило је 16. септембра 2019. године, уз благослов владике Лонгина и у присуству владике Иринеја, своју славу Св. Јоаникија. Коктелу који је овом приликом организован у хотелу Шератон у Чикагу осим неколико десетина адвоката српског порекла присуствовали су и судија Тед По, окружни судија Лаура Ајала Гонзалес, владика Иринеј и конзул-жеран М. Варадиновић. 

Након освећивања славског колача владика Иринеј подсетио је на рану законодавну активност српске државе под окриљем СПЦ, почев од Номоканона Св. Саве почетком 14. века, након чега је епископ Јоаникије Други (касније патријарх) средином 14. века учествовао у писању законика српског краља Стефана Душана.

Конгресмен Тед По у свом надахнутом говору подсетио је на традиционално савезништво Србије и САД које датира још од првог светског рата. Посебно се осврнуо на највећу икада акцију спасавања америчких ваздухопловаца оборених изнад територије Србије током другог светског рата (Прањани). Овом приликом присутнима се обратио и нови жеран ГК у Чикагу, који је бившим колегама говорио о важности струке за заштиту законитости и права појединаца,  а у контексту пружања конзуларних услуга.

 

ПРОСЛАВА УЛАСКА ВЛАДЕ ДИВЦА МЕЂУ ЛЕГЕНДЕ НБА (HALL OF FAME)

У организацији хуманитарног фонда Ане и Владе Дивац у ресторану Dawson у Чикагу 9. септембра 2019. године одржана је донаторска вечера на којој је обележен улазак В. Дивца међу легенде НБА (NBA Hall of Fame). На вечеру су били позвани највећи донатори, угледни привредници и представници најугледнијих породица српског порекла, као и више свештеника СПЦ. 

Након презентације фасцинантног животног и спортског пута нашег првог и најпознатијег НБА играча В. Дивца, кратак говор одржали су Ана и Владе Дивац, као и највећи донатори њиховог фонда. Представљен је најновији пројекат сакупљања помоћи за обнову Техничке школе у Владичином Хану, у којој се у лошим условима школује 840 ђака, од којих су неки већ другу годину за редом освојили награду на такмичењу у роботици.

Генерални Конзулат Р. Србије у Чикагу представљали су конзул-жеран Милан Варадиновић и вице-конзул Милинко Шпица, као лични гости владике њујоршког Иринеја.

Репортажу РТВ Авала о овом догађају пренела је РТС

 

ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ ЧИКАГУ

У Чикагу је од 28. до 31. августа 2019. године боравила делегација Врњачке бање, у којој су између осталих били и председник општине Дејан Ђуровић, директор хотела "Меркур" Дејан Станојевић, директор хотела "Фонтана" Ђорђе Макуљевић, као и представници Туристичке организације Врњачке Бање. Делегација је имала више пословних састанака и прилику да током Српског фестивала великом броју наших грађана представи своје туристичке и бањске капацитете.    

Овом приликом одржан је пословни састанак и презентација у просторијама Генералног конзулата Р. Србије у Чикагу, а репортажу РТВ Авала из Чикага пренела је и РТС

 

ПРОСЛАВА 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЛОС АНЂЕЛЕСУ

На позив Западноамеричке Епархије СПЦ, на чијем челу се налази владика Максим, представници Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу посетили су 01. септембра 2019. СПЦ Св. Сава у Сан Габриелу (Лос Анђелес), где су присуствовали величанственој прослави 800 година аутокефалности СПЦ. Прослави је присуствовао велики број архиепископа и владика СПЦ, као и гости из Грчке, Руске и Румунске православне цркве.

Литургију је служио архиеписком Елпидофор из Васељенске патријаршије, заједно са митрополитом Јосифом из Антиохијске патријаршије и митрополитом Савом из Грчке америчке архиепископије, као и архијерејима СПЦ и то: новограчаничко-средњезападноамеричким Лонгином, канадским Митрофаном, диселдорфско-немачким Григоријем, рашко-призренским Теодосијем, западноамеричким Максимом, источноамеричким Иринејем, бихаћко-петровачким Сергијем, буеносаиреско-јужноцентралноамеричким Кирилом, захумско-херцеговачким Димитријем, епископом стобиским Давидом из Охридске Архиепископије и игуманом Манастира Хиландара архимандритом Методијем. Литургији је присуствовао и Архиепископ Петар из Руске православне заграничне цркве. Патријарх СПЦ Иринеј био је због здравственог стања спречен да допутује. Специјални гости и појци током литургије били су ученици Призренске Богословије.

Архиепископ Елпидофор овом приликом саопштио је одлуку васељенског патријарха Вартоломеја да 800 година аутокефалности СПЦ обележи и прославом у Никеји, на коју ће бити позван  патријарх српски Иринеј, као и сви архијереји СПЦ. У свом говору пренео је поздраве васељенског патријарха Вартоломеја, нагласио братске везе српског и грчког православног народа, те изразио задовољство што се прослава аутокефалности одржава у храму који носи име првог српског архиепископа монаха Св. Саве, хиротонисаног 1219. године у Саборном храму у Никеји од стране Васељенског патријарха. Архиепископ се осврнуо и на јаке историјске и дипломатске везе два народа, кроз ратове али и у миру, нарочито на подршку 90-тих година и актуелну око непризнавања једностраног проглашења незавосности Косова.

Током свечаног ручка који је уследио одликован је домаћин прослове, протојереј Предраг Бојовић, за рад на осликавању храма Св. Саве у ЛА. Храм су осликавали исти мајстори који су осликавали храм Св. Саве у Београду, истим стилом и истим мотивима међу којима се посебно издваја фреска новомученика. Одликован је и власник калифорнијске винарије, који је српског порекла и који је произвео посебно вино названо “Autocephaly 1219-2019”, које се служило током прославе.

Ово је била прилика да нашим грађанима и врху СПЦ представи нови жеран Генералног конзулата Р. Србије у Чикагу, Милан Варадиновић, који је само недељу дана раније преузео дужност од свог уваженог претходника Дејана Радуловића.


ОПРОШТАЈНИ ПРИЈЕМ КОНЗУЛА РАДУЛОВИЋА

Поводом завршетка мандата конзула жерана Републике Србије у Чикагу Дејана Радуловића у Генералном конзулату је одржан опроштајни пријем.

Пријему су присуствовали представници америчких државних органа, америчких институција, чланови конзуларног кора, представници српске заједнице (Епархија Српске православне цркве на Средњем Западу, српске организације и удружења, медији српске дијаспоре).

Присутнима се пригодним говором обратио конзул жеран Дејан Радуловић и том приликом се захвалио на сарадњи у протеклих пет и по година.

Директор за стратешко партнерство и глобална питања Lisa Kohnke је уручила конзулу Радуловићу писмо градоначелнице Чикага Lori Lightfoot. У име US Department of Homeland Security захвалио се директор регионалне канцеларије у Чикагу Robert White.

Такође, конзулу жерану су уручене захвалнице од стране Српског филмског фестивала у Чикагу, листа српске дијаспоре “Огледало” и Удружења крајишких Срба Прело.

Галерија фотографија се може видети овде.

Интервју дат Serbian Times можете погледати овде.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова