| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

ПОСЕБАН РЕЖИМ РАДА ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛАТА
УСЛЕД ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА У САД

Због епидемије корона вируса у САД и потребе за предузимањем мера у циљу спречавања ширења и сузбијања болести, Генерални конзулат Републике Србије у Чикагу у свом раду предузеће превентивне мере као што су: обавезно ношење маски, рукавице, минимални контакт са клијентима, ограничени број странака које можемо у исто време примити. 

ХВАЛА НА РАЗУМЕВАЊУ И ПОДРШЦИ

  Радно време:
  понедељак - петак:9:00-17:00
  Радно време са странкама:10:00-13:00                          

  * осим у време празника

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 312 670 6707

После радног времена у хитним случајевима:

+ 1 312 804 8606

Пасоши, визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Локација/мапа                  

                                                

Fax:     + 1 312 670-6787 Конзуларна надлежност                                        
E-mail: info@scgchicago.org Почасни конзули
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

Уколико желите да добијате  повремено е-маилом информације о активностима Генералног конзулата, новостима у пружању конзуларних услуга, као и културним и другим догађајима у чијој организацији учествује Генерални конзулат или су од од значаја за нашу заједницу у САД, можете се пријавити и по жељи одјавити на нашу дистрибуциону листу преко овог линка.

 

AKТУЕЛНО

КОРОНА ВИРУС

Режим уласка у Републику Србију - информација на енглеском језику

21.05.2020 - Влада Р. Србије донела је Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију која ступа на снагу од 22.05.2020. године. Овом одлуком отворени су сви гранични прелази Републике Србије и од 22.05.2020. функционишу по уобичајеном режиму.

Такође, изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу укинута је забрана уласка у Р. Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана. За улазак у Р. Србију више није потребна посебна сагласност/дозвола ни за улазак домаћих, ни за улазак свих категорија страних држављана, чиме је прелазак државне границе Р. Србије враћен у уобичајени режим. Свим лицима која улазе у Р. Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста, приликом пасошке контроле се уручује писмено обавештење - здравствено упозорење о мерама којих се треба придржавати ради сузбијања заразне болести COVID-19.

Страни држављани којима је рок важења привременог боравка у Р. Србији истекао након дана проглашења ванредног стања у Р. Србији због епидемије заразне болести COVID-19 могу ући у Р. Србију најкасније до 1. јула 2020. године и у року од 30 дана поднети захтев за продужење привременог боравка.

Свим лицима којима је у складу са раније важећим прописом одређена мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима), а која до дана ступања на снагу ове одлуке није истекла, даном ступања на снагу ове одлуке обуставља се од даљег извршења.

О мерама које је Република Србија предузела са циљем спречавања ширења заразе изазване вирусом COVID -19, можете се информисати на сајту Владe Републике Србије и Министарства здравља Републике Србије

Позив медицинарима из дијаспоре да помогну у борби против COVID-19

Рачуни за уплату донација за борбу против епидемије COVID-19

КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСTВУ

 

Режим уласка у САД

У САД не могу уђи странци који су током претходних 14 дана боравили у НР Кини (осим Хонг Конга И Макао), Ирану, 26 земаља Шенген зоне,  УК и Бразилу. Под боравком се сматра и транзитирање кроз међународну аеродромску зону. Од овога су изузети држављани САД, лица која имају стални боравак у САД, стране дипломате (визе А и  Г), чланови породица грађана САД (супруге, неожењена/неудата деца млађа од 21 год, родитељи, неудата/неожењена браћа и сестре млађи од 21 године, посаде авиона и бродова (визе Ц, Д, Ц1/Д)
Од 22. јуна 2020. до краја године лимитиран је улазак у САД носиоцима радних неимигрантских виза и члановима њихових породица. Ради се о визама Х1Б (specialty occupation worker), Х2Б (temporary non-agricultural worker), Ј1 (exchange visitor) И Л2 (intercompany transfer).
На овом линку налази се пуна информација.

Инфорамације о подношењу захтева за продужење боравка у САД поводом вируса COVID-19

 


 
 
 
ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У просторијама Генералног конзулата у Чикагу поводом обележавања Дана државности одржан je пријем коме су присуствовали представници дипломатског кора, локалних институција, Српске православне цркве, српских клубова и удружења, као и наши угледни исељеници, међу којима и бивши генерални конзул Р. Србије Деско Никитовић.

Након интонирања химни (оперска дива Слађана Сарић) прочитане су честитке које су овом приликом упутили градоначелник Чикага Lorry Lightfoot, министар правде (Аttorney General) државе Илиноис Kwame Raoul, као шеф трезора округа Кук Maria Pappas.

У свом обраћању конзул-жеран М.Варадиновић потсетио је да је Устав Кнежевине Србије - Сретењски устав из 1835. године, један од првих таквих правних аката којим је ограничена власт Кнеза и уведена подела власти на законодавну, извршну и судску. Овај либерални Устав симболише трајну тежњу Србије за демократијом и слободом у оквиру породице европских народа.

На крају званичног дела програма девојке из фолклорног ансамбла „Коло“ обучене у традиционалне народне ношње извеле су композицију „Ово је Србија“.

Прилог о овом догађају направила је локална РТВ Авала, а вест су пренеле РТС и БН .

Фотографије


ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ЧИКАГУ

У просторијама Саборног храма у Чикагу одржана је прослава Дана Републике Српске и њене славе Св. Стефана. На позив Удружења Срба Републике Српске овом догађају присуствовао је и конзул-жеран Милан Варадинивић, који се у свом краћем обраћању захвалио на срдачном дочеку, подсетио на вредност мира и изразио наду да ће се сви народи у региону убудуће посветити развијању међусобне сарадње.

Репортаже: РТВ Авала и Српска ТВ.  


БАДЊЕ ВЕЧЕ У МАНАСТИРУ НОВА ГРАЧАНИЦА

У Манастиру Нова Грачаница за Бадње Вече 6. јануара 2020. године служио је Владика Средњезападноамерички Лонгин, уз Игумана Серафима Балтића и још неколико свештеника. Након вечерње службе и паљења бадњака у манастирском дому послужена је вечера за све госте. 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова