| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00
  Радно време са странкама: 10:00 - 16:00 *                          

  * осим празницима  Празници

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 (312) 670-6707

Пасоши локал - 101

Визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Directions/Map                  
Fax:     + 1 (312) 670-6787 Jurisdiction                                        
E-mail: info@scgchicago.org Honorary Consulates
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 

 

          

 

 


 
 
 
НОВИ ПАСОШ БЕЗ ПОДНОШЕЊА ИЗВОДА И УВЕРЕЊА

Генерални конзулат подсећа држављане Републике Србије на боравку у САД да  приликом подношења захтева за пасош више није потребно да се прилаже извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству Републике Србије. Пропис који наведено омогућава је ступио на снагу у јуну 2016.године и од тада се примењује. Подаци из матичних књига се прибављају службеним путем. Приликом подношења захтева за пасош подносилац је дужан да потпише изјаву да је сагласан да се потребни подаци прибаве на тај начин. Законски рок за размену података из службених евиденција је петнаест дана. Детаљи о подношњу захтева за пасош се могу наћи овде.

И поред наведеног, подносилац захтева за пасош, уколико жели, може да поднесе извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству Републике Србије не старије од годину дана. У том случају процес решавања захтева за пасош биће краћи за период прибављања података служебним путем.

Држављанима Србије који подносе захтев за пасош и том приликом се изјасне да се  подаци из матичних књига прибаве службеним путем, Генерални конзулат препоручује да понесу са собом стара документа уколико истим располажу. Подаци из тих докумената ће се искористити ради потпунијег подношења захтева. 

Генерални конзулат напомиње да држављани Србије који планирају да путују у Србију током летњих месеци и који желе у месту пребивалишта да поднесу захтев за издавање новог пасоша могу добити исти по убрзаном поступку. Том приликом је потребно да се предочи доказ о боравку у иностранству, односно САД (зелена карта или важећа америчка виза).  


ВЕЧЕ КАРИКАТУРЕ И АНИМИРАНОГ ФИЛМА

У Генералном конзулату је одржано вече карикатуре и анимираног филма Зорана Јовановића из Београда, познатог карикатуристе и аутора анимираних филмова чије се име налази у Антологији најбољих карикатуриста и илустратора по избору “Њујорк тајмса”.

У Конзулату су биле изложене најбоље карикатуре Зорана Јовановића награђене на међународним фестивалима међу којима и карикатура “Генерал са крстовима” која је обележила његову професионалну каријеру. Такође, емитовани су анимирани филмови “Марксијанци”, “Заставе”, “Антидогмин”, “Libertas” и “Луди брод“.

Госта је представио конзул жеран који је потом говорио о стваралачком процесу, инспирацијама, утицају нових технологија на развој карикатуре, ангажовању и искуству током рада и боравка у Њујорку. Присутни су имали прилику да постављају питања.

Јовановићева остварења су приказана на фестивалима у Оберхаузену, Монтреалу, Кракову, Сиднеју, Београду, Загребу, Лондону, Аспену. Ретроспективе цртаних филмова имао је у кинотекама Харварда, Тел Авива, Јерусалима, Хаифе, у културним центрима Бомбаја, Њу Делхија, у студију Волта Дизнија.  Његови радови су представљени и у Музеју модерне уметности (МОМА) у Њујорку.

Галерију фотографија можете погледати овде.
 


“КУМОВИ” ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА У CERVANTES-у

Позоришни комад “Кумови” Душана Ковачевића представљен је у Културном центру Cervantes у Чикагу. Организатори представљања српског комада су International Voices Project у сарадњи са америчким позориштем “Vitalist Theatre” и Генерални конзулатом Србије у Чикагу.

Улоге из комада су читали глумци “Vitalist Theatre”. Текст драме је са српског на енглески језик превео Dennis Barnett, професор драматургије из Ајове. Ово је било прво представљање драмског комада “Кумови” на енглеском језику.

Позоришни комад је представљен на осмом Фестивалу International Voices Project, који траје у Чикагу од 17.априла до 18.маја 2017.године. По први пут на овом Фестивалу је представљен српски драмски писац. Иначе, поред Србије у оквиру Фестивала су представљени и позоришни комади из Шпаније, Ирске, Финске, Румуније Немачке, Индије, Аустралије, Велса и Шведске. 

Пре почетка програма, присутним готима су се обратили Patrizia Lombardi Acerra, извршни директор International Voices Project и конзул жеран Дејан Радуловић који се захвалио на избору српског драмског писца за Фестивал и истакао улогу и значај Д.Ковачевића у српској позоришној и филмској уметности. Након читања комада, на питања гледалаца су одговарали професор Barnett и глумци “Vitalist Theatre”.

Галерију фотографија можете погледати овде


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова