| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00
  Радно време са странкама: 10:00 - 16:00 *                          

  * осим у време празника

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 312 670 6707

После радног времена у хитним случајевима:

+ 312 804 0123

Пасоши, визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Локација/мапа                  
Fax:     + 1 312 670-6787 Конзуларна надлежност                                        
E-mail: info@scgchicago.org Почасни конзули
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 


          

Добродошли на интернет презентацију Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу.

Сврха ове презентације је да вас информише, али и да буде средство које ће нам омогућити узајамну комуникацију.
За сва питања на која не будете нашли одговор на овој интернет страници, позивамо вас да нам се обратите директно а ми ћемо се потрудити да одговор добијете у што краћем року. Ваше сугестије и коментари ће нам помоћи да унапредимо квалитет ове презентације.

Уједно обавештавамо да Генерални конзулат има своју е-mail листу преко које прослеђује информације о активностима Генералног конзулата, новостима у пружању конзуларних услуга, као и о културним и другим догађајима које организје Генерални конзулат или су од од значаја за нашу заједницу у САД. Уколико сте заинтересовани да путем е-mail-а добијате информације од Генералног конзулата, молимо да нас о томе обавестите на info@scgchicago.org и том приликом доставите ваше име и презиме, као и име државе у којој боравите у САД. Биће нам драго да и на тај начин будемо повезани. 

Захваљујемо се на посети.

 

 


 
 
 
КОНЗУЛАРНИ ДАН У ДАЛАСУ, ТЕКСАС

Обавештавамо да ће представник Генералног конзулата присуствовати прослави 20-годишњице српске православне цркве Света Три Јерарха у Даласу 17.фебраура 2019.године (1810 South Story Rd Irving, TX 75061).

Представник Генералног конзулата ће током боравка на прослави са задовољством бити спреман да се сретне са заинтересованим лицима која буду имала питања из конзуларне надлежности.

Напомињемо да ће овом приликом бити могуће да се потпишу и овере овлашћења, посебно она која се односе на наследна права и некретнине у Србији. За оверу датих овлашћења у прописаној форми је неопходно да се текст овлашћења унапред достави у Word формату, написан на српском језику, ћириличним писмом, на e-mail Генералног конзулата. Истовремено је неопходно доставити и копију важећег идентификационог документа (важећи пасош Р.Србије). Уколико давалац овлашћења нема важећи пасош Р.Србије, неопходно је доставити копију америчког важећег идентификационог документа (пасош, зелена карта или возачка дозвола). По пријему е-mail-а са наведеним документима, Генерални конзулат ће доставити упутство у вези са плаћањем конзуларне таксе. Наглашавамо да се овера докумената неће моћи реализовати на лицу места уколико претходно нису достављена на горе описани начин. Иначе, додатне информације у вези са овером докумената се могу наћи овде.

Позивамо држављане Републике Србије у Тексасу да искористе ову прилику и овере потребна документа или се сретну са конзулом.

Молимо да ову информацију о Конзуларном дану у Тексасу поделите са рођацима и пријатељима.


ПРАЗНИЧНИ ПРИЈЕМ ЗА ДИЈАСПОРУ

Поводом нoвогодишњих и божићних празника у Генералном конзулату је одржан традиционалан пријем за представнике дијаспоре и српске заједнице.

Пријему су присуствовали представници Српске православне цркве, Адвентистичке цркве, српских организација, удружења, српских институција културе, представници медија дијаспоре и угледни појединци из српске заједнице.

Пријем је реализован у сарадњи са Ер Србија, те су пријему присуствовали представници националне авио компаније, као и туристички агенти из Чикага. Присутнима се обратио конзул-жеран Дејан Радуловић и том приликом се захвалио на сарадњи у протеклој години и честитао наступајуће празнике. Истакао је значај који Република Србија придаје сарадњи са дијаспором и посебно се захвалио на доприносу српске заједнице у САД обележавању 100-годишњице Великог рата и српско-америчког савезништва током Првог светског рата.

Генерални конзулат користи ову прилику да свим држављанима Републике Србије и припадницима српске заједнице у САД пожели срећне наступајуће празнике. 

Галерија фотографија са празничног пријема се може видети овде.


СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ 2018. У ЧИКАГУ

Српски филмски фестивал 2018. одржан је у биоскопској дворани “AMC  Rosemont” у Чикагу од 7. до 9. децембра. Био је то шести по реду Фестивал српског филма у Чикагу.

У оквиру програма Фестивала приказани су следећи играни филмови: “Јужни ветар”, “Патуљци са насловних страна”, “Месо” и “Ко то тамо пева”. Због великог интересовања публике филм “Јужни ветар” је приказан два пута у оквиру Фестивала.  Такође, приказан jе документарни филм “Отвoрених очију” Марка Новаковића, као и филм Југословенске кинотеке “Мали филм за велику Милену” у знак сећања на глумицу Милену Дравић. Део Фестивала је био посвећен 100-годишњици од завршетка Великог рата и српско-америчког савезништва у Првом светском рату, те је тим поводом приказан документарни филм “Драгутин Матић – Око Соколово” Мидрага Миљковића и приређана пригодна изложба “Тамо далеко 1918 - 2018”.

Гости Фестивала су били Тихомир Арсић, глумац, у својству представника Министарства културе Републике Србије, Слободан Шијан, режисер филма “Ко то тамо пева” и Миодраг Миљковић аутор документарног филма “Драгутин Матић – Око Соколово”. Након пројекције дигитализоване верзије филма “Ко то тамо пева” редитељ Слободан Шијан је представљен публици и том приликом одговарао на њихова питања.

На церемонији отварања Фестивала публици су се обратили Славица Петровић, директорка Фестивала, Тихомир Арсић, Слободан Шијан и протођакон Јован Аничић. Такође, обратио се и конзул-жеран Дејан Радуловић који је том приликом прочитао поздравно писмо амбасадора Републике Србије у САД Ђерђа Матковића. Градоначелник Чикага, Rahm Emanuel је поводом одржавања Српског филмског фестивала упутио писмо које је прочитано на церемонији отварања Фестивала.

Фестивал је затворен уз наступ фолклорног ансамбла “Око соколово” из Чикага а оперска певачица Слађана Сарић је отпевала песму “Тамо далеко”.

Оснивач и огранизатор Фестивала је лист српске дијаспоре “Огледало”. Помоћ и подршку у организовању Фестивала су пружили Амбасада у Вашингтону и Генерални конзулат у Чикагу.  

Галеријa фотографија се може видети овде.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова