| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00
  Радно време са странкама: 10:00 - 16:00 *                          

  * осим празницима  Празници

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 (312) 670-6707

Пасоши локал - 101

Визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Локација/мапа                  
Fax:     + 1 (312) 670-6787 Конзуларна надлежност                                        
E-mail: info@scgchicago.org Почасни конзули
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 

 

          

 

 

Генерални конзулат ће бити затворен 28. маја 2018. године због празника Memorial Day у САД. Уколико сте држављанин Републике Србије и потребна вам је хитна помоћ, молимо позовите + 1 312 804 0123.


 
 
 
ОДБОЈКАШИ СРБИЈЕ У ЧИКАГУ

Одбојкашка мушка репрезентација Србије ће гостовати у Чикагу и том приликом одиграти утакмице са репрезентацијама САД, Пољске и Ирана од 15. до 17. јуна 2018. Утакмице се играју у оквиру Лиге нација.

Утакмице ће се играти у Sears Centre Arena (5333 Prairie Stone Pkwy, Hoffman Estates, IL 60192).

Генерални конзулат позива љубитеље одбојке и све заинтересоване да овом приликом подрже одбојкашку репрезентацију Србије.

За више информација кликните овде.


ПРИЈЕМ У ДРЖАВЉАНСТВО ПО ОСНОВУ ПРЕБИВАЛИШТА У СРБИЈИ

У Србији је донет нови Закон о допуни Закона о држављанству Републике Србије који омугућава да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављанин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31.децембра 2016.године и на дан подношења захтева има пријављено пребивалиште у Републици Србији. Захтев по овом правном основу се може поднети у року од годину дана а најкасније до 03. априла 2019.године. (Члан 3. Закона о допунама Закона о држављанству Републике Србије).

Наведеним правним основом, обухваћена је категорија лица која има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије на дан 31.децембра 2016.године као и на дан подношења захтева, а да су при том држављани неке од држава настале на територији СФРЈ. Уз захтев за пријем у држављанство Републике Србије се подноси доказ о пребивалишту на територији Републике Србије, као и извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству државе настале на територији раније Југославије.

Детаљи се могу наћи овде.


“ХИПНОЗА ЈЕДНЕ ЉУБАВИ” ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ СERVANTES У ЧИКАГУ

Позоришни комад “Хипноза једне љубави” Душана Ковачевића, највећег српског савременог драмског писца, представљен је у Културном центру Cervantes у Чикагу. Организатори представљања српског комада су International Voices Project у сарадњи са америчким позориштем “Vitalist Theatre” и Генералним конзулатом Републике Србије у Чикагу.
Улоге из комада су читали глумци “Vitalist Theatre”. Текст драме је са српског на енглески језик превео Dennis Barnett, професор драматургије из Ајове. Ово је било прво представљање драмског комада “Хипноза једне љубави” на енглеском језику.
Позоришни комад је представљен у оквиру деветог Фестивала International Voices Project у Чикагу на којем се представљају и позоришни комади из Шпаније, Пољске, Сирије, Канаде, Финске, Немачке, Индије и Канаде.
Пре почетка програма, публици су се обратили Patrizia Lombardi Acerra, извршни директор International Voices Project и представница Генералног конзулата Весна Зафировски која се захвалила на избору српског драмског писца за Фестивал и истакла улогу и значај Душана Ковачевића у српској позоришној и филмској уметности. Након читања комада, на питања гледалаца су одговарали професор Barnett и глумци “Vitalist Theatre”. 
Галерију фотографија (Scott Dray) можете погледати овде.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова