| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00
  Радно време са странкама: 10:00 - 16:00 *                          

  * осим празницима  Празници

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 (312) 670-6707

Пасоши локал - 101

Визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Directions/Map                  
Fax:     + 1 (312) 670-6787 Jurisdiction                                        
E-mail: info@scgchicago.org Honorary Consulates
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 

 

          

 


 
 
 
ПОСЕТА СРПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У САН ФРАНЦИСКУ

Током боравка у Сан Франциску, поводом отварања бирачког места у Калифорнији, конзул жеран Дејан Радуловић је имао више сусрета и разговора са представницима и поједницима из српске заједнице у Сан Франциску и најшире околине. Конзул Радуловић је посетио црквено-школске општине православних храмова Архангела Михаила у Саратоги и Светог Јована Крститеља у Сан Франциску. Том приликом је имао разговоре са свештеницима и представницима црквено-школских општина о питањима од интереса и значаја за активности и очување српске заједнице, као и сарадње са Генералним конзулатом. Такође, присуствовао је јутарњој литургији у цркви у Сан Франциску а потом у црквеној сали имао сусрет са нашим држављанима и одговарао на њихова питања. 

Конзул жеран је присуствовао скупу клуба “Тесла” који делује при српском православном храму у Саратоги. Том приликом, обратио се присутнима и упозанао са улогом и активностима Генералног конзулата. Такође, одговарао је на питања присутних која су се углавном односила на статусна питања грађана и подршку Генералног конзулата едукативно-културним активностима клуба.


ГЛАСАЊЕ У ЧИКАГУ И САН ФРАНЦИСКУ

Поводом председничких избора у Републици Србији Републичка изборна комисија је донела одлуку о отварању бирачких места у иностранству. Према тој одлуци, у САД ће бити отворена четири бирачка места: Вашингтон, Њујорк, Чикаго и Сан Франциско.

Бирачко место у Чикагу ће бити отворено у Генералном конзулату Републике Србије (201 E Ohio St. Suite 200 Chicago, IL 60611).

Бирачко место у Сан Франциску ће бити отворено у свечаној сали СПЦ у Саратоги (18870 Allendale Ave. Saratoga, CA 95070).

Генерални конзулат препоручује држављанима Србије који су се пријавили за гласање у иностранству да помоћу свог ЈМБГ електронски провере да ли су уписани за гласање у иностранство, односно да ли су на бирачком списку за одговарајуће бирачко место – Чикаго или Сан Франциско. Проверу можете извршити овде.   

Бирачка места у САД ће бити отворена 1. априла 2017. од 7,00 до 20,00 часова.

Гласач на бирачком месту је неопходно да се идентификује са важећим документом издатим искључиво од стране органа Републике Србије – пасош или лична карта.  

Законски рок за пријављивање за упис на бирачки списак за бираче који ће гласати у иностранству је истекао 11.марта 2017.године. Стога Генерални конзулат моли држављане Србије на боравку у САД да више не достављају пријаве за гласање у иностранству јер више не постоји могућност за њихово процесуирање надлежним органима у Србији. 


КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА НИКОЛОМ МОРАВЧЕВИЋЕМ

У Генералном конзулату је одржано књижевно вече са Николом Моравчевићем, највећим српским савременим писцем историјских романа.

Представљујући госта конзул жеран Дејан Радуловић је истакао задовољство Генералног конзулата да на овај начин изрази поштовање и признање професору и књижевнику Николи Моравчевићу на његовом доприносу српској књижевности.  Књижевни опус Николе Моравчевића обухвата петнаест књига или романа, од чега дванаест историјских.

Никола Моравчевић је говорио о развоју књижевне форме историјског романа како у свету тако и у Србији. Такође, Никола Моравчевић је представио теме које су обрађене у његовим историјским романима. Одговарао је на питања присутних која су се углавном односила на стваралачки процес и начин прикупљања грађе и податка за писање историјских романа.  

Члан Српског позоришта у Чикагу Весна Зафировски је прочитала одабране одломке из романа “Витез у доба зла” и “Гроф Сава Владиславић”.

Никола Моравчевић борави у САД, односно Чикагу, од 1955.године. Оснивач је славистичке катедре на Универзитету Илиноиса, где је био редовни професор, проректор Универзитета и директор Управе за универзитетски развој. Почасни је доктор Вроцлавског универзитета у Пољској. Добитник је више награда и признања, међу којима су награда “Растко Петровић“ за животно дело 2010. године и награда „Јанко Веселиновић“ за најбољи историјски роман 2016.године.   

То вече у Конзулату су биле изложене графике и слике уметничког студија Бокики АРТ из Чикага (Ирена Вујановић и Бојан Јовановић). Међу изложеним делима је била и графика којом су се аутори представили на Јесењем уметничком салону у Паризу, у октобру 2016. године.  

Галерију фотографија можете погледати овде
 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова